Göçmen Köy, Göçmen Kuslari 60 Yildir Misafir Ediyor

Ilkbaharin habercisi olan ve nisan ayinda Yozgat’in Yerköy ilçesine bagli Aydingün (Midiliç) köyüne gelen leyleklerin elektrik direklerine yaptiklari yuvalar dikkat çekiyorlar. 1950-51 yillarinda Bulgaristan’dan göç ederek Aydingün köyüne yerlestirilen köy halki da onlarca leylege sahip çikiyor.

Göçmen Köy, Göçmen Kuslari 60 Yildir Misafir Ediyor
Bulgaristan’dan göç ederek 1951 yilinda Anavatan’a gelen Bulgar Türklerinden 125 aile, 1953 yilinda eski adiyla Midiliç olarak bilinen Yozgat’in Aydingün köyüne yerlestirildi. Burada yasamlarini sürdüren göçmen ailelere de onlarca leylek, elektrik direklerine kurduklari yuvalarla eslik etmeye basladi.

Yüksek gerilim hatlarinin bulundugu elektrik direklerinin tepesine sirali bir sekilde yuva yapan leylekler, köyün sembolü haline geldi. Göçmen köyüne ilkbahar mevsiminde yumurtlamak için gelen leylekler, vatandaslarin da dikkatini çekiyor. Aydingün köyüne 60 yildir araliksiz gelen leylekler, vatandaslar tarafindan sahiplenirken ekim ayinin sonlarinda sürüler halinde sicak ülkelere göç ediyor.

Leylekler ayrica tarlalardaki fareleri de avlayarak hem besleniyor hem de çiftçilerin mahsullerinin zarar görmesini engelliyor.

Leylekler köyümüze ayri bir hava katiyor

Köylerinde 15’e yakin leylek yuvasinin oldugunu söyleyen çiftçi Ridvan Ayan, “Bulgaristan dogumluyum. Ilkokul 2. siniftayken 1951 yilinda Anavatanimiza göç ettik, geldik. Leyleklerimizde göçmen kus oldugu için her yil oldugu gibi onlarda buraya göçüyor. Elektrik direklerinin üzerindeki yuvalarina geliyorlar, burada yavruluyorlar ve güz geldiginde tekrar göç ediyorlar. Köyümüzde asagi yukari 15’e yakin leylek yuvasi var. Onlarin gelmesi bizi memnun ediyor, köyümüze ayri bir hava katiyor. Baharin müjdecisi leylekler. Kimse köyümüzde onlara müdahale etmez. Rahat rahat yavrularini büyütürler. Sulak alandaki kurbaga yavrularini ve tarim alanlarindaki fareleri yiyerek besleniyorlar. Bize son derece faydali hayvan bunlar, eskisi kadar arazide fare kalmadi. Leyleklerin etkisi oldugunu düsünüyoruz.” dedi.



Leylekler baharin müjdecisi

Köy muhtari Faik Hosgeldi ise, “Köyümüz göçmen köyüdür, 1951 yilinda kurulmus ilk kuruldugunda 125 haneydik fakat 1970’li yillarda çok göç verdik. Su an 70’e yakin hanemiz var, köyümüze her sene leylekler gelir onlar baharin müjdecisidir. Leylekler tarladaki fareleri ve böcekleri yiyor köyümüzün topragina, bize çok faydasi oluyor. Köylü bunlara sahip çikiyor, güz günü tekrardan toplu olarak göç ediyorlar.” seklinde konustu.

Kendimi bildim bileli, leylekler köyümüze geliyor

60 yila yakin bir süredir leyleklerin Aydingün köyüne geldigini söyleyen Ruhi Pehlivan da, “Köyümüz göçmen köyü, onlar da bizim göçmen kuslarimiz. Göçmen köyüne göçmen kuslar, her yil oldugu gibi bu yil da ziyaret ettiler. Yavrularini büyütüp göç edip gidiyorlar. Ben 60 yasindayim kendimi bildim bileli leylekler köyümüze geliyorlar. Daha önceleri leylek yuvalari bir hayli çoktu, son zamanlarda biraz azalma oldu, Simdi 15-20 yuva ancak kaldi. Leylekler gelip fazla soguga kalmadan göçüp gidiyorlar.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA