Fransa'da Macron Hükümeti Gensoru Önergesinde Kil Payi Kurtuldu

Fransa’da Ulusal Meclis’te Cumhurbaskani Emmanuel Macron hükümetine karsi verilen ilk gensoru önergesi, 278 milletvekilinin lehte oy vermesine ragmen 287 olan oy çogunlugunun 9 oyla saglanamamasi nedeniyle reddedildi. Macron hükümetine karsi verilen iki gensoru önergesi de basarisiz oldu.

Fransa'da Macron Hükümeti Gensoru Önergesinde Kil Payi Kurtuldu
Fransa’da kitlesel protestolara yol açan tartismali emeklilik reformunun Ulusal Meclis’te oylamaya sunulmadan Anayasa’nin 49. maddesinin 3. fikrasi kullanilarak kabul edilmesinin ardindan Cumhurbaskani Emmanuel Macron hükümetine karsi iki gensoru önergesi verildi.

Verilen ilk gensoru önergesi 278 milletvekilinin lehte oy vermesine ragmen 287 olan oy çogunlugunun 9 oyla saglanamamasi nedeniyle reddedilirken, ikinci gensoru önergesi ise 94 lehte oy alarak basarisiz oldu. Iki gensoru önergesinin de Ulusal Meclis’te basarisiz olmasinin ardindan emeklilik yasini kademeli olarak 62’den 64’e çikaran emeklilik reformu Ulusal Meclis’te yasalasacak.

Ilk gensoru önergesinin az farkla basarisiz olmasinin ardindan asiri solcu La France Insoumise’den milletvekilleri, “Istifa” ve "Sokaklarda bulusacagiz" yazan pankartlar açtilar. Ülkede protestolar devam ederken, sendikalarin ise persembe günü genis çapli grevler düzenlemesi bekleniyor.

Emeklilik reformu

Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre, Fransa’da 1 Eylül’den itibaren emeklilik yasi her yil 3 ay kademeli olarak artirilacak. Emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. 2027’den itibaren emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil çalismis olmak gerekecek.
Kaynak: İHA