Tarihi Yarimada'da Sehit Olan Azerbaycan Askerlerinin Anisina Yapilan Azerbaycan Aniti Açildi

Çanakkale’de 1915 yilinda Türk topraklarinin hürriyeti için yapilan muharebelerde sehit olan Azerbaycan askerlerinin anisina yaptirilan Azerbaycan Aniti, 18 Mart Sehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yil dönümünde açildi.

Tarihi Yarimada'da Sehit Olan Azerbaycan Askerlerinin Anisina Yapilan Azerbaycan Aniti Açildi


Çanakkale Savaslari’nin yasandigi Tarihi Gelibolu Yarimadasi Sehitler Abidesi bölgesinde 1915 yilinda Türk topraklarinin hürriyeti için yapilan muharebelerde sehit olan Azerbaycan askerlerinin anisina dikilen anit için 18 Mart Sehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yil dönümünde açilis töreni gerçeklestirildi.

Temel atma törenine Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Gelibolu 2. Kolordu Komutani Tümgeneral Rasim Yaldiz, Eceabat Kaymakami Mustafa Çiftçiler, Çanakkale Belediye Baskan Vekili Süleyman Canpolat, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dr. Resad Mammadov, ve çok sayida davetli katildi.



Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, “Bu anlamli günde, bir taraftan Azerbaycan Aniti’nin açilmasi günü daha önemli hale getirdi. Türkiye ve Azerbaycan iki devlet olsa da aslinda tek millettir. Bu kardesligin simgesi olarak bu güzel anit, Çanakkale topraklarinda herkesi selamlayacaktir. Buradan Türk topragindan, Çanakkale’den Bakü’ye Karabag, Gence’ye selam ediyoruz. Bütün Türk cografyasina selam ediyoruz. Bu anit ile birlikte aramizdaki baglar daha da güçlenecektir. Azerbaycan Aniti buraya çok yakisti. Hangi vatan kösesinde bir problem olsa kardesler hemen oraya kostu. 108 yil öncede vatanin bir kösesinde yangin vardi, bunu söndürmeye Azerbaycan’dan kardeslerimiz Çanakkale’ye kosup geldiler. Biz de onlarin hatiralarini yasatmak için bu aniti insa ettik. Ben Cumhurbaskani Ilhan Aliyev’in de çok takip ettigini biliyorum. Kendisini burada misafir etmek isteriz. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in talimatlari ile de buradaki anita Çanakkale’nin en güzel yerini ayirdik. Azerbaycan’dan gelen binlerce kardeslerimizle burada bulusmak istiyoruz" diye konustu.



Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dr. Resad Mammadov ise, "Fransizlarin, Kanadalilarin, Avustralyalilarin ve farkli farkli devletlerin anitlari burada mevcuttur. Her yil milyonlarca insan burayi ziyaret ediyoruz. Bir millet olan, kardes olan Azerbaycan’in bu savasta hayatini kaybeden askerlerinin bir aniti bu zamana kadar yoktu. Ona göre Cumhurbaskanimiz Ilhan Aliyev’in talimatlariyla Azeri mimarlari Azerbaycan üslubunda bir anit projesi yapildi. Üzerindeki bronzdan figürde iki asker resmi var. Osmanli ve 100 yil önceki Azerbaycan askerinin anlatildigi bir resim bulunuyor. Türkiye’nin manevi ve siyasi destegi Karabag topraklarinin azat edilmesi çok önemliydi. Bu hem de kardesligimizin bir örnegiydi" ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri tarafindan Azerbaycan Aniti’nin açilisi gerçeklestirildi.

Tören, Anit önünde hatira fotografi çekimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA