Fransa'da Emeklilik Reformu Ulusal Meclis'e Sunulmadan Kabul Edilebilecek

Fransa Basbakani Elisabeth Borne, iki aydir kitlesel protestolara yol açan tartismali emeklilik reformuna iliskin yasa tasarisinin Ulusal Meclis’te oylamaya sunulmadan onaylanmasi için Anayasa’nin 49. maddesinin 3. fikrasinin kullanilacagini açikladi.

Fransa’da tepki çeken ve emeklilik yasinin kademeli olarak 64’e çikarilmasini içeren reforma iliskin yasa tasarisinin nihai metni ikinci kez Senato’da görüsülmesinin ardindan kabul edilmisti. Senato’nun ardindan Ulusal Meclis’e sunulmasi beklenen tartismali emeklilik reformu hakkinda önemli bir gelisme yasandi. Fransa Basbakani Elisabeth Borne, reformun, Ulusal Meclis’te oylamaya sunulmadan kabul edilmesini saglamak için Anayasa’nin 49. maddesinin 3. fikrasinin kullanilacagini açikladi.



Milletvekillerinden Basbakan’a tepki

Özel prosedürün emeklilik reformu için uygulanacagini duyurmak üzere Ulusal Meclis’e gelen Borne, milletvekilleri tarafindan yuhalandi. Borne’nun konusma yapmasina engel olmak isteyen milletvekilleri, 64 yila hayir" yazili pankartlar tasidi. Konusmasinda milletvekillerine hitap eden Borne, reformun gerekliliklerinden bahsetti. Asiri sagci Marine Le Pen ise, Borne’a istifa çagrisinda bulunurken, "Son anda 49:3’e basvurmak olaganüstü bir zayiflik isaretidir" dedi.



Halki sokaga döken emeklilik reformu

Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre Fransa’da 1 Eylül’den itibaren emeklilik yasi, her yil 3 ay kademeli olarak artirilacak. Emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. 2027’den itibaren, emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil çalismis olmak gerekecek.

Söz konusu reform paketi 12 Mart’ta Senato’da yapilan oylamada kabul edilmisti. Paket dün Karma Komisyon’da görüsülmüs, hazirlanan nihai taslak son oylama için hem Senato’ya hem de Ulusal Meclis’e gönderilmisti.
Kaynak: İHA