Emekliligin Ardindan Hobisi Meslegi Oldu

Rize’nin Pazar ilçesinde yasayan 55 yasindaki Lokman Biber emekli olduktan sonra genç yaslarinda hobi olarak yaptigi müzik enstrümani yapma isini meslegi haline getirdi.

Emekliligin Ardindan Hobisi Meslegi Oldu
18 yaslarinda babasinin kemençe ve saz üretimi yaparken onu izleyerek enstrüman yapma isini seven Lokman Biber, gençlik yillarinda basladigi müzik hayatinda ilk önce müzik aletlerini dügünlerde çalmaya basladi.

Daha sonrasinda babasindan ve büyüklerinden izleyerek ögrendigi kemençe ve saz yapiminda kendini gelistirerek ustalasti. Biber, çay eksperligi isinden emekli olduktan sonra hobi olarak yaptigi isini meslegi haline getirdi. Su anda yaptigi kemençe ve sazlar herkes tarafindan begeniliyor. El emegi olan enstrümanlari yurt disindan da talep görüyor.

Lokman Biber, saz olsun, kemençe olsun müzik enstüramanlarinin nasil yapildigini ögrenmek istedigini belirterek "Yetismis insanlara bakarak saz ve kemençe hevesimi aldim ve nasil yapilacagini ögrenmeye çalistim. Tabi ’Kemençe olsun, sazi ilk önce yapayim’ dedim. Ögrendikten sonra basarili oldum ve bilen kisilere yaptigim isleri gösterdikten sonra onlar tarafindan da devam etmem istendi. Baglamanin ardindan kemençe de yapmaya basladim, baglamada da çok güzel yaptigimi devam etmem gerektigi söylendi. Tabi zamanla profesyonelleserek bu isi yapmaya devam ettim. Bazen yurtdisindan da islerime talep geliyor. Yabanci bir arkadasimiz yaptigim kemençeyi begenip ülkesine götürdü. Yakin tarihte yine birkaç kemençe daha gidebilir yurtdisina. Babamda saz ve kemençe yapardi, bende heves edip bu ise yöneldim ve ögrendim. Saz ve kemençe çalmayi da bu tecrübelerim ile gelistirdim. Emekli olduktan sonra müzik kariyerimi yaptim. Eskiden dügünlerde saz çaliyordum. Kemençe ve baglama çalarak ilerlettim bu isi. Su anda da keman, gitar, baglama gibi farkli enstrümanlar yapiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA