Depremde Çatlak Dahi Olusmayan Binanin Müteahhidi Konustu

’Asrin felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli depremlerde Malatya’da yaptigi binalar hasar almayan Müteahhit Murat Kirma, binalarin saglam olmasi için dikkat edilmesi gereken kurallari anlatti.

Depremde Çatlak Dahi Olusmayan Binanin Müteahhidi Konustu
Kahramanmaras merkezli depremlerde büyük yikima ugrayan illerden Malatya’da 131 bin 991 binadan 32 bin 195’inin, 372 bin 321 bagimsiz bölümden 90 bin 347’sinin acil yikilacak, yikik ve agir hasarli oldugu belirtildi.

Malatya’da yeni yapilan binalarin birçogunda agir hasar olusurken yaptigi binanin saglam oldugunu, binada çizik dahi olusmadigini ifade eden Malatyali Müteahhit Murat Kirma, uzun süre insaat isiyle ugrastigini ve bina yapiminin her asamasini takip ettigini söyledi.

Kirma, “Binanin saglam olmasi için zamaninda ve düzenli sulama yapiyoruz. Betoncu betonu dökerken, demirci demiri baglarken, kalip takilirken ve kara siva yapilirken baslarinda bekliyorum. Eksik demir atilmamasi, bana göre isini gününde takip ederseniz herhangi bina yikilmaz” dedi.

Depremden sonra, yaptigi binalarda çizik olusmadigini ve depremden önce duvara yaslanan camlarin dahi kirilmadigina dikkat çeken Kirma, "Insaatimizi yaparken basindan beri taseron ekibiyle beraberim. Binamda herhangi bir çatlak sikinti yok. Depremlerden sonra Çevre Sehircilik Bakanligindan gelen ekip binayi hasarsiz olarak belirledi. Ben kolonlarda 14’lük demir kullandim. Projeye göre her seyi uygun yaptik herhangi bir eksigimiz yoktur. Depremden önce kapilar takilirken artan camlari dükkanda duvara yaslamistik o camlar dahi yerinde oynamamis” ifadelerine yer verdi.

“Bir müteahhit is yapiyorsa ofiste degil insaatin basinda olur”

Müteahhitlerin ofis yerine islerinin basinda beklemesi gerektigine vurgu yapan Kirma, "Binanin zemin etüdü yapilirken sondaj yapilirken de baslarinda bekledim. Binanin dis cephesi ve iç cephesinde, kirislerde veya kolonlarda çatlak yoktur. Ben Fahri Kayahan Bulvarinda da 10 katli bina yaptim. Ev sahipleriyle ve yönetici ile depremden sonra görüstüm o binada saglam. Bir müteahhit eger is yapiyorsa ofiste degil insaatin basinda olursa bence o bina yikilmaz” diye konustu.

Insaat islerinde çekirdekten yetistigini ve insaat yapiminda her asamayi bildigini vurgulayan Kirma, “Ben 43 yasindayim 20 yasimdan beri insaat sektörünün içindeyim. Insaatin her asamasini biliyorum. Demir, kalip, duvar, beton, statik, mimarinin tamamini biliyorum. Ben çekirdekten yetismeyim. Bazilari gibi tip okuyup insaat yapmiyorum” dedi.

Kaynak: İHA