Çiftçilerin 2 Bin Dekarlik Tarim Arazisini Suladigi Gölette Kuraklik Yasaniyor

Konya’nin Seydisehir ilçesi Tarasçi Mahallesi’nde çiftçilerin yaz aylarinda yaklasik 2 bin 200 dekarlik tarim arazisini sulamayi sagladigi gölette, kuraklik yasaniyor. Tarim alanlarinin tehlike altinda oldugunu belirten vatandaslar gölete ikinci bir kaynaktan takviye yapilmasini talep etti.

Çiftçilerin 2 Bin Dekarlik Tarim Arazisini Suladigi Gölette Kuraklik Yasaniyor
Tarasçi Mahallesi’nde sulama göleti kisin yagmur ve kar yagislarindan elde ettigi sularla dolarken, üretici çiftçiler yazin mahsullerini sulamak için göletten faydalaniyor. Toplamda 2 bin 200 dekar tarim arazisinin sulandigi gölette ise su yok denecek kadar az.

Tarasçi Mahallesi Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Dursun Arslan, Tarasçi Göleti’nin tarim alanlarini sulamak için kullanildigini söyledi.

Göletin kuruldugu yildan itibaren bu mevsimde ilk defa bu kadar kurak kaldigini belirten Arslan, "25 yildir kooperatif baskanligi yapiyorum. Bu aylarda göletimizin bu sekilde susuz kaldigini görmedik. Eger önümüzdeki günlerde yagislar olmazsa bölgede sulu tarim yapmak oldukça zorlasacak" dedi.



"Baska kaynaktan su takviyesi yapilmali"

Çiftçilerin sikinti çekmemesi için su takviyesi yapilmasi gerektigini söyleyen Arslan, "Göletimize bin 500 metre mesafede dereden bosa akan su kaynaginin gölete akitilmasini talep ediyoruz. Göletin yapimina 1992 yilinda basladi ve 2013 yilinda sulama göleti olarak faaliyete geçti. 2 bin 200 dekar tarim arazisi sulanmaktadir. Su ana kadar böyle bir sikinti çekmedik. Baska yerden su takviyesi yapmazsak mahallemizde bu yil tarim yapilmasi oldukça zorlasacak. Göleti besleyen su içler acisi. Oldukça az su akiyor. Bu sekilde aksa bile 6 ayda göletimiz dolmaz. Bu yil ne kar, ne yagmur ne de suyumuz var. Eskiden Küpe Dagi’nda 3-4 metre kar olurdu. Kar sulari eriyince göletimiz dolardi. 2023 yilinda durumumuz içler acisi" diye konustu.

Tarasçi Mahalle Muhtari Ibrahim Cam, ülke genelinde yasanan kuraklik ve bölgenin yeterince kar yagisi almamasi nedeniyle sulama göletinde toplanan suyun dip seviyelere düstügünü söyledi.



"Sebze ekemeyecegiz"

Tarasçi Göleti’nin 2013 yilinda faaliyete geçtigini söyleyen Cam, "Halkimiz sulu tarim ile ugrasmaktadir. Pancar, patates ve misir, yonca, çilek ve sebze yetistiriyoruz. Suyumuz zaten yetmiyor. Agustos ayinda suyumuz zaten bitiyordu. Yetkililerden ikinci bir barajin yapilmasini istiyoruz. Biz Toros daglarinin eteklerindeyiz. Bu mevsimde 2-3 metre kar olurdu. Bu yil kurakliga maruz kaldik. Su anda daglarda kar yok denecek kadar az. Suyumuz vahim. Burasi kar suyu ile beslenen bir bölge. Ikinci bir alternatifimiz mevcuttur. Ikinci bir besleme kanalinda buraya su takviyesi yapilmasini istiyoruz. Su anda tarim yapamayacagiz. Seracilik yapamayacagiz. Sebze ekemeyecegiz. Yetkililerden de yardim bekliyoruz. Daha sonraki yillarda da susuzluk çekmememiz için göletimize baska yerlerden takviye su getirmemiz lazim, ileriki yillarda zahmet çekmeyelim" dedi.



Çiftçiler endiseli

Tarasçi Mahallesi’nde yasayan, tarim ve hayvancilikla ugrasan Ahmet Bezciyarar, kisin kar ve yagmur yagisinin önceki yillara göre çok düsük olmasi nedeniyle endiselendiklerini söyledi.

Göletin hizmete girdigi yildan itibaren ilk kez bu yil göletin dolmadigini anlatan Bezciyarar, "Çiftçilik ve hayvancilik ile ugrasiyorum. Bu yil dogru düzgün kar yagisi olmadi. Gölet, kis ve ilkbahardaki yagislarla doluyordu ama bu yil yagis olmadigi için gölet de dolmadi. Gölete yakin baska bir kaynaktan bosa akan kuvvetli su kaynagi bulunmaktadir. Bu suyun gölete aktarilmasini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde kuvvetli yagislar olmazsa göletin dolma ihtimali yoktur. Mahalle halki olarak arazilerimizi ekip dikemeyecegiz. Hayvanlarimizi da besleyemeyecegiz. Vatandaslar da su an endiseli" diye konustu.

Kaynak: İHA