CHP ve İBB'nin Tuzla'ya da çelme taktığı ortaya çıktı! Engellere rağmen onlarca proje onaylandı

Tuzla'da riskli alan ilan edilen ve vatandaşların depreme daha dayanıklı ve güvenli konutlarda yaşamasını sağlamak amacıyla hazırlanan kentsel dönüşüm projelerinin durdurulması ve iptali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi 4, İBB ve Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Hatice Ülkü Özer, İBB ve Tuzla CHP Meclis üyesi Ülkü Sakalar ile birlikte 4 olmak üzere toplam 8 ayrı dava açtı. Söz konusu projelere Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası da 2 ayrı dava açtı.

CHP ve İBB'nin Tuzla'ya da çelme taktığı ortaya çıktı! Engellere rağmen onlarca proje onaylandı
CHP ve İBB'nin Tuzla'ya da çelme taktığı ortaya çıktı! Engellere rağmen onlarca proje onaylandı
Tuzla Belediye ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde 2013'de Tuzla'nın risk haritası çıkartılarak, deprem için riskli yapı konutlarının tespiti yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın destekleri ile rezerv alan ilan edilen yerlerdeki yapı stoğunun yenilenme çalışmalarına hızlıca başlandı. Bu kapsamda Beşevler Mevki ile Penguen, Binevler, Marmardos, Ormet ve Tıpkent sitelerinde dönüşüm çalışmaları sürüyor.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'nın bire bir görüşmeleri ile 100 sitenin ise 60'ının projeleri onaylanırken, 40 siteyle görüşmeler sürüyor. Gölcük Depremi sonrası orta hasarlı olan 67 binadan 30'u yıkılarak yenisi yapılırken 10 bina güçlendirildi, geriye kalan 27 bina için tebligat gönderilerek boşaltılması süreci başladı.

İçmeler'de Milli Savunma Bakanlığı'ndan satın alınarak rezerv alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı 20 bin metrekarelik bölgede yüzde 60 sosyal donatı, 708 sosyal konut, ilkokul ve ortaokul, bağlantı yolları yapılacak. Ayrıca bölgeye 70 bin metrekarelik devasa spor tesis alanı inşa edilecek. İstanbul'un en büyük kentsel dönüşüm çalışmalarından biri olan projeye, Tuzla Belediyesi Meclisi'nin CHP'li ve İYİ Partili üyeleri ret oyu verdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası da yürütmeyi durdurma davası açtı.

* Beşevler Mevkii ve çevresindeki 77 bin metrekarelik kentsel dönüşüm projesinin 30 bin metrekarelik bölümü konut, geri kalanı ise Millet Bahçesi ve yeşil alan olacak. TMMOB Şehir Plancıları Odasının yürütmeyi durdurma kararına karşın. Proje, rezerv alan ilan edilerek dönüşüm çalışmalarına başlandı.

* Başkan Yazıcı'nın Penguen Sitesi sakinleri ve hak sahipleri ile bire bir görüşmesiyle 32 bin metrekarelik sitenin kentsel dönüşüm çalışmasına başlandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası, açtığı davayla yürütmeyi durdurma kararı aldırıldı. Proje, rezerv alan ilan edilerek dönüşüm çalışmalarına başlandı.

* Binevler Sitesinin bulunduğu 9541 metrekarelik alan 2021'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca rezerv yapı alanı ilan edildi. 202 Tuzlalının yaşadığı ve 3 blok 72 daireli sitenin dönüşümü tamamlandığında 180 bağımsız bölüm oluşturulacak.

* Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca rezerv yapı ilan edilen 40 daireli Marmados Sitesi'nin onaylanan kentsel dönüşüm projesi sonunda kamu mülkiyetindeki parselin birleşmesiyle 132 daire yapılacak.

* Ormet Sitesi ise mevcut 7 blok, 61 bağımsız bölüm yerine 22 bin metrekarelik alanda 5 blok, 122 konut, 8 dükkân olmak üzere toplam 130 bağımsız bölüm şeklinde tasarımı yapılan sitenin yıkım işlemleri tamamlandı.

* 4 bloklu Tıpkent Sitesi için Başkan Yazıcı'nın hak sahipleri ile bire bir görüşmeleri kapsamında yıkım tamamlanarak 144 daireli yeni projenin inşaat çalışmalarına başlandı.

'YAPTIĞIMIZ HER KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNE ENGEL ÇIKARTTILAR"'

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, "Tuzla Belediyesi olarak yıllardır 'Kentsel Dönüşüm' için çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda bin 876 binamızı, 8 bin 665 bağımsız bölümü dönüştürdük. Hali hazırda 60 sitenin kentsel dönüşümünü onayladık. 41 site ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Şubat ayı itibarıyla Tuzla'da TOKİ'nin 20 bin yeni konut projesi ilerlemeye başladı. Tuzla Belediyesi, TOKİ ve Emlak Konut eliyle yaptığımız deprem güvenli 8485 konuta vatandaşlarımızı yerleştirdik.

Takip eden süreçte de aynı gayret ve duyarlılıkla devam edeceğiz. Yaptığımız her kentsel dönüşüm projesine Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyeleri başta olmak üzere Muhalefet Meclis Üyeleri ve bir siyasi partinin arka bahçesi gibi çalışan Mimar Mühendisler Odaları engel çıkarttılar, engel çıkartıyorlar. Vatandaşlarımızı akla gelmedik iddia ve iftiralarla kentsel dönüşüme karşı tahrik ettiler, tahrik ediyorlar. Açtıkları davalarla süreci uzatıyorlar. Her kentsel dönüşüm projesine rantsal dönüşüm yaftası yapıştırarak bu hayati dönüşüm çalışmalarını karalıyorlar" ifadelerini kullandı.

'BU ZİHNİYETİN ENGELLERİ NEDENİYLE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ MAALESEF YETERİNCE YAPILAMADI'

Başkan Yazıcı, "On binlerce vatandaşımızın canı üzerinden siyaset devşirme gayretiyle çırpınıyorlar. İşin en trajik kısmı şu şimdi neden 'Kentsel Dönüşüm' yapılmıyor diyebilecek kadar yüzsüzler. Tuzla'da Beşevler Kentsel Dönüşüm projemize, İçmeler Askeri Alan Kentsel Dönüşüm Projemizi, Penguen Sitesi ve Yakın Çevresi Kentsel Dönüşüm Projemize, Eski 6292 Parsel ve Yakın Çevresi Kentsel Dönüşüm Projemize red oyu verdiler. Marmados – Bin Evler sakinlerini 'Yaptırmayın, kentsel dönüşümü biz iktidar olunca yaptırırız.' diyerek engellemeye çalıştılar. Yani meclis kararı gerektiren tüm dönüşüm projelerine kulp takmaya çalıştılar, meseleyi sulandırdılar, vatandaşımızı 'Rantsal Dönüşüm' diyerek tahrik etmeye çalıştılar. Türlü gerekçelerle mahkemeye giderek süreçleri yavaşlattılar. Hepsini Tuzla halkına bir kez daha şikayet ediyorum. Deprem bölgelerinde bu zihniyetin engelleri nedeniyle kentsel dönüşüm projeleri maalesef yeterince yapılamadı. Canlarımıza mal oldular. Lütfen bu aymazlığa Tuzla'da hiçbir vatandaşımız pirim vermesin" dedi.

'İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MAALESEF KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ENGELLERİNDEN BİRİ'

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, "Kentsel dönüşüm denince aklına, sadece kayınpederinin oturduğu ev gelen Ekrem İmamoğlu'nun yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi maalesef kentsel dönüşümün engellerinden biri. İlçe belediyesi olarak binlerce konutu dönüştürdüğümüz Tuzla'da İstanbul'un en büyük kamu kaynağını kullanan, kentsel dönüşümün birinci derece sorumlusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir, rakamla, yazıyla, işaretle 1 dairenin bile dönüşümünü yapmadı. Müteahhitlik döneminde yaptığı binalar tartışma konusu olan sayın başkan maalesef KİPTAŞ gibi bir kurumu kendi firması gibi Yapsatçı inşaat firmasına dönüştürdü. Kentsel dönüşüm bütçesini kısması bir yana ne Tuzla'da ne de İstanbul'da kentsel dönüşüm adına bir çivi çakmadı" ifadelerini kullandı.