ABD, Iran Ile Mahkum Takasi Anlasmasini Yalanladi

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan’in ABD ile mahkum takasi konusunda anlasmaya varildigi yönündeki açiklamasi ABD tarafindan yalanlandi.

ABD, Iran Ile Mahkum Takasi Anlasmasini Yalanladi


Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan’in, ABD’de tutuklu bulunan Iranlilarin serbest birakilmasina iliskin anlasmaya varildigina dair yaptigi açiklama ABD tarafindan yalanlandi. ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price basina yaptigi açiklamada, Abdullahiyan’in açiklamasini "ailelerin acilarini artiran, acimasiz bir yalan" olarak nitelendirdi. Price, "Iran’da haksiz yere gözaltina alinan üç ABD’linin serbest birakilmasi için durmaksizin çalisiyoruz. Sevdiklerine kavusana kadar durmayacagiz" dedi.



"Maalesef Iranli yetkililer bir seyler uydurmaktan çekinmeyecek”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi tarafindan yapilan açiklamada da, Abdullahiyan’in açiklamasi yalanlanarak, "Maalesef Iranli yetkililer bir seyler uydurmaktan çekinmeyecek ve son acimasiz iddia Siamak Namazi, Emad Shargi ve Morad Tahbaz’in ailelerinin daha fazla aci çekmesine neden olacak" denildi.

"Iran ile ABD mahkum takasi konusunda geçtigimiz günlerde bir anlasmaya vardi”

Abdullahiyan yaptigi açiklamada, "Iran ile ABD mahkum takasi konusunda geçtigimiz günlerde bir anlasmaya vardi. ABD tarafinda da her sey yolunda giderse kisa süre içinde bir mahkum takasi yapilacagini düsünüyorum. ABD mevcut durumda teknik koordinasyonlar üzerinde çalisiyor. Bizim tarafimizda her sey hazir" demisti.

Iran, yillardir ABD’den bir düzineden fazla vatandasinin serbest birakilmasini istiyor

Iran’da tutulan birkaç Amerikalidan biri olan Iran-ABD vatandasi isadami Siamak Namazi, 2016 yilinda ABD hükümetiyle casusluk ve isbirligi yapmaktan 10 yil hapis cezasina çarptirildi. Iran-ABD vatandasi olan isadami Emad Sharghi, 2018’de bir teknoloji yatirim sirketinde çalisirken tutuklandi. Ingiltere-Iran-ABD vatandasi olan çevreci Morad Tahbaz’da Iran’da tutuklu bulunuyor.

Iran yillardir ABD’den 7’si Iran-ABD vatandasi, 2’si ABD’de daimi ikametgahi olan Iran vatandasi ve 4’ü ABD’de yasal statüsü olmayan Iran vatandasi olmak üzere bir düzineden fazla Iranlinin serbest birakilmasini istiyor.

Iran, insan haklari aktivistleri tarafindan diger ülkelerden tavizler koparmaya çalismak için yabanci ülke vatandaslarini tutuklamakla suçlaniyor. Iran ise suçlamayi reddediyor.
Kaynak: İHA