Sel Ve Heyelanla Gittiler, Depremle Döndüler

Trabzon’un Çaykara ilçesinde 1959 yilinda yasanan sel ve heyelan afeti nedeniyle 1965 yilinda Hatay’in Kirikhan ilçesine yerlestirilen vatandaslar yasanan deprem felaketi nedeniyle köylerine geri dönmek zorunda kaldi.

Sel Ve Heyelanla Gittiler, Depremle Döndüler
Trabzon’un Çaykara ilçesinde 1959 yilinda büyük bir sel ve heyelan felaketi yasandi. Afetin vurdugu Kabatas, Sahinkaya ve Ulucami köylerinden 408 aile, devlet tarafindan 1965 yilinda Hatay’in Kirikhan ilçesine yerlestirildi. Aile basina 20 dönüm toprakla birlikte ev verilen ailelerin yasadigi mahalleye "408 Evler" adi verildi.

6 Subat’ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremin en çok etkiledigi illerden biri de Hayat oldu. 58 yil önce Kirikhan’a yerlesen Çaykarali aileler yine büyük bir yikimla karsi karsiya kaldi. Çaykara’dan Hatay’a göç eden ailelerden 29 kisi depremde hayatini kaybetti. Depremde evleri yikilan ve hasar gören ailelerin bir kismi Çaykara ilçesine bagli Sahinkaya köylerine geri döndü. Geçici bir süreligine Çaykara’ya döndüklerini belirten aileler depremin yaralari sarildiginda tekrar Hatay’a geri döneceklerini söylediler.

"Kaderin bir tecellisi"

Hatay’in Kirikhan ilçesinden Çaykara’nin Sahinkaya köyüne dönen Mustafa Sahin (73), "1959 yilinda köyümüzde sel felaketi oldu. Devlet bizi Hatay’in Kirikhan ilçesine iskan etti. Devlet bize tarla ve ev verdi. Selin etkiledigi 3 köyden 408 hane Hatay’a gittik. 1965 yilinda evlerimiz tamamlanarak göç etmeye basladik. Bizim köyümüzün bir kaderi bu. 1929 yilinda da büyük bir sel yasadi köyümüz. Hatay bizim için uzak bir yerdi. Giderken üzüldük. Fakat gittikten sonra oraya alistik. 1965 yilindan beri orada yasiyoruz. Ancak arada köyümüze geliyorduk. Simdi de deprem oldu. Dolayisiyla, kaderin bir tecellisi sel nedeniyle Hatay’a gittik, deprem sebebiyle köyümüze geri dönmüs olduk. Büyük bir aci yasadik. 6 Subat gecesi büyük bir gürültüyle uyandik. Sokaga kendimizi zor attik. Disarida ates yakip arabada kaldik. Sartlar biraz zor oldugu için memleketimize gelmeye karar verdik. Fakat sartlar düzeldigi zaman yine Hatay’a dönecegiz. Kirikhan’in yaklasik yüzde 80’i zarar gördü. Bizim mahallemizde yüzde 10 kadar bir hasar oldu. Çaykara’dan Hatay’a göç eden ailelerden 29 kisi hayatini kaybetti. Çok aci bir manzaraydi. Devlet en kisa sürede ulasti. Hertürlü yardima kostu. Bu yardimlarla birlikte bir nebze rahatladik" dedi.



"Dogdugumuz yer burasi ama doydugumuz yer orasi"

Çocukken Çaykara’dan gittigini ifade eden Abdullah Sahin, "12-13 yaslarindaydim. Ömrümüz Hatay’da geçti. Buradan heyelanla gittik oradan depremle geri döndük. Allah beterinden korusun. Suan da sagiz. Depremden buraya gelen 30-40 hane var. Hatay’i terketmeyecegiz. Ikinci vatanimiz orasi. Dogdugumuz yer burasi ama doydugumuz yer orasi" diye konustu.



"10 ilimizle birlikte Hatay’i da ayaga kaldiracagiz"

Geçici bir süreligine Çaykara’ya geldiklerini dile getiren Hüseyin Yazar ise "1985 dogumluyum. Hatay’da dogdum, orada büyüdüm. Yine bir afetten dolayi geçici olarak köyümüze geldik. Geri dönecegiz. Devletimizle birlikte Hatay olmak üzere 10 ilimizi tekrar ayaga kaldiracagiz. Cumhurbaskanimiz bir seneye kadar evlerin yapilacagini söyledi.

Insallah eski yasamimiza dönecegiz" seklinde konustu.



"Hatay’i terk etmeyiz"

Dedelerinin Çaykara’dan göç ettigini belirten Nilgün Yazar ise "Zamaninda Hatay’a giden atalarimiz devletimizin yardimiyla orada kendi düzenlerini kurdular. Depremden dolayi benim evim zarar görmedi ama çocuklarimin evi yikildi. Çaykara’da benim evim yok. Çocuklarimla birlikte babamin evine sigindim. Kesinlikle Hatay’i terk etmeyiz. Burasi bizim baba ocagimiz. Ama bizim çocuklugumuz orada geçti. Geri dönecegiz insallah" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA