Stres, Aort Damarinda Yirtilmalari Beraberinde Getiriyor

Prof. Dr. Koray Ak, özellikle deprem sonrasi dönemde ve günlük hayatta vatandaslarin stres ortamindan uzaklasmasini aksi takdirde aort damarinda yirtilmalarin olusabilecegi konusunda uyarida bulundu. Prof. Dr. Ak, “Depremin toplum üzerinden büyük bir etki olusturdugu asikar. Bu stresin etkilerini biz kalp cerrahlari olarak aort yirtilmasinda görebiliyoruz” dedi.

Stres, Aort Damarinda Yirtilmalari Beraberinde Getiriyor


Uzmanlar meydana gelen siddetli depremlerin travmalara yol açabilecegi ve beraberinde gelen stres ortaminda aort damarinda yirtilmalar yasanabilecegi konusunda uyarida bulunuyor. Marmara Üniversitesi Pendik Egitim ve Arastirma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Koray Ak, stresin yani sira yüksek tansiyon hastalarinin da ilaçlarini düzenli kullanmasini aksi takdirde aort damarinda olusabilecek yirtilma sonrasi cerrahi müdahalenin uygulanmasi gerekebilecegini vurguladi.

“Ilerleyen süreçte aort yirtilmasi sayilarinda bir artis da olabilir”

Marmara Üniversitesi Pendik Egitim ve Arastirma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Koray Ak, “Depremin toplum üzerinden büyük bir etki olusturdugu asikar. Bu stresin etkilerini biz kalp cerrahlari olarak aort yirtilmasinda görebiliyoruz. Ilerleyen süreçte aort yirtilmasi sayilarinda bir artis da olabilir. Bu noktada en önemli tavsiyemiz; özellikle yüksek tansiyon hastalarinin ilaçlarini düzenli kullanmalari, düzenli tansiyon kontrolü ve stresle yasamayi ögrenmeleri olacaktir. Deprem sonrasi dönemde bazi hastalarimiz deprem bölgesinden gelmekle beraber yine Istanbul’dan da diseksiyon hastasi aldik. Bunun en büyük sebebi depremle birlikte olusan korku, stres ve beraberinde getirdigi hipertansiyon ataklarinin oldugunu düsünüyoruz. Aort diseksiyonunun daha önce bu rahatsizliga hiç yakalanmamis birinde olabilecegi gibi özellikle aort damari genislemis bireylerde de görülme riski yüksek. Özellikle aort anevrizmasi olan insanlarin aort çaplarinin belli bir degere ulastigi zaman ameliyat edilmesi önemli bir noktadir. Aort yirtilmasinin en önemli nedeni yüksek tansiyondur. Özellikle TIP1 dedigimiz kalpten çikan ana aort damarinin yirtilmasi ölümcül bir hastaliktir. Bu noktada en önemli sikayet siddetli gögüs agrisidir” dedi.



“Aort yirtilmasinda stres önemli bir etken”

Erken teshisin önemine deginen Prof. Dr. Koray Ak, “Bizim tavsiyemiz aort anevrizmasi olup olmadiklarini kontrol ettirmelidir. Özellikle ailede ani ölümler ve yüksek tansiyon hastaligi bulunan insanlarin check up yaptirmalari teshis konulmasi durumunda ise erken tedaviye baslamalari hayati önem arz etmektedir. Aort yirtilmasinda stres önemli bir etken. Vatandaslar bilinen bir aort rahatsizliklari varsa mutlaka yakin takip yapmalilar. 6 aylik ya da yillik çekilen tomografilerle aort çapini takip ettirmeleri faydali olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA