Findik Için Kis Kurak Geçince Nisan Yagmurlari Bekleniyor

Giresunlu findik sanayicisi Mustafa Demirci, serbest piyasada findik fiyatinin 59-60 lira bandinda seyrederken üreticinin elinde ise yüzde 5 ila 10 arasinda findik kaldigini belirterek findik ihracatinda da hedefin gerisinde kalindigini söyledi. Demirci, kis mevsiminin kurak geçtigini, randimanin yüksek ve iyi bir rekolte için nisan yagmurlarini beklediklerini kaydetti.

Findik Için Kis Kurak Geçince Nisan Yagmurlari Bekleniyor
Serbest piyasadaki fiyatin stabil kalabilmesinin tamamen TMO’nun findik satis politikasina bagli oldugunu ifade ederek “Serbest piyasada findik fiyatinin 70 lirayi bulmasi beklenirken, TMO’nun satis karari fiyatlari asagi çekti. Bugün 59-60 lira bandinda bulunan findik fiyatinin stabil kalabilmesi tamamen TMO’nun satis politikasina baglidir. TMO’nun elinde muazzam bir stok var. Tahminlerimize göre 200 bin ton elinde bir findik var ve bunun 30 bin tonunu piyasaya sürünce piyasa bir anda sok oldu ve fiyatlarin bir miktar geri düsmesine sebep oldu. TMO elindeki ürünü piyasaya toplu olarak sürerse fiyatlarin daha da düsmesine sebep olabilir ancak, ihtiyaç oldukça piyasaya sürerse stabil olarak devam eder” dedi.

Findik için riskin hala devam ettigini de kaydeden Demirci, “Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sicakliklari dolayisiyla kis aylari kurak geçti. Kar yagisi yeterince olmadi ve toprak su ihtiyacini karsilayamadi. Bundan dolayi findiktaki risk durumu eger bundan sonra fazla bir yagmur yagmazsa ürün susuzluktan dolayi biraz zayif kalabilir. Beklentimiz nisan yagmurlari. Kar yagisindan alamadigi su ihtiyacini nisan yagmurlarinda gideremezse ürün kalitesi biraz bozuk olur yani bizim bezik degimiz, burusuk bir ürün kalitesinin olusumu ortaya çikar. Bu da hem randimansiz bir ürün anlamina gelmektedir” diye konustu.



Ihracat beklentilerin altinda kaldi

Bu sene findik ihracatinin beklenenin altinda gerçeklestigini de kaydeden Demirci, “Ihracatta hedefe maalesef ulasamadik. Suana kadar gerçeklesen findik ihracatimiz geçen yilin bu zamanina göre yüzde 25 gerisinde kaldik. Bu sene 176 bin ton findik ihracati yaparken, geçtigimiz sene 218 bin ton findik ihracati gerçeklestirilmisti. Bunun da temel sebeplerinden birisi pandemi, Avrupa’daki enerji ve ekonomik krizler ihracatimiza da olumsuz etkisi olmustur. Ancak bundan sonraki süreçte yükselir diye bekliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA