'En Hayati Konu Iletisim'

Afet ve kriz yönetiminde iletisimin önemiyle ilgili akademisyenlerden açiklama geldi. Acil durum yönetimi ve iletisimin, afet durumlarinda hayat kurtarmada çok önemli bir rol oynadigina deginen akademisyenler, teknoloji ve iletisimdeki ilerlemenin erken uyari sistemlerinde ve hizli müdahalede yeni firsatlara yol açtigini belirterek, resmi yardim operasyonlarinin yani sira sivillerin gönüllü olarak yapabilecekleri eylemleri de görmenin önemli olduguna vurgu yapti.

'En Hayati Konu Iletisim'
Afet durumlarina ve bireylerin mevcut kosullarina iliskin yararli gerçek zamanli verileri çikarmak için sosyal medyanin kullanildigini söyleyen Doç. Dr. Burcu Zeybek, “Afet olayi tespit edildikten sonra Twitter mesajlari analiz edilerek tespit edilen olayla ilgili olanlar ayristirilir ve talepler ile gönüllü teklifleri toplanabilir. Çünkü resmi yardim operasyonlarinin yani sira sivillerin gönüllü olarak yapabilecekleri eylemleri de görmek önemli. Bu tür gönüllü eylemlerin etkili olabilmesi için optimizasyona ihtiyaç var. Bu nedenle sosyal medyadan veri toplamanin ardindan bir optimizasyon süreci gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Gönüllüler ve talep sahipleri en hizli çözüm temelinde yönlendirilmeli”

“Toplanan veriler hem talepleri hem de gönüllü teklifleri, tedarik miktarlarini ve cografi konum verilerini içermelidir” diyen Dogus Üniversitesi Ögr. Üyesi Doç. Dr. Burcu Zeybek, “Daha sonra, birkaç optimizasyon algoritmasi uygulamak ve gönüllüleri ve talep sahiplerini en hizli çözüm temelinde yönlendirmek, gitmeleri gereken mesafeyi en aza indirmek ve karsilanan ihtiyaçlarin sayisini en üst düzeye çikarmak mümkün olmali” seklinde konustu.



“En hayati konu iletisim”

Acil durum yönetiminde en hayati olan konunun iletisim oldugunu vurgu yapan Doç. Dr. Ilknur Dogu Öztürk ise, “Zamaninda iletisim olmadan, sivillerin, kuruluslarin ve kuruluslarin mevcut kosullara hizli bir sekilde yanit vermesi oldukça zor. Mobil iletisim (GSM) için küresel sistemler için uydular veya mobil baz istasyonlari kullanmak gibi yeterli düzeyde iletisim saglamanin yollari var. Iletisim kanallari oldugu sürece insanlar veri paylasabilir. Internetin afet zamanlarinda islevsel araci ve acil durumu yansitan degerli verileri paylasmanin en iyi yolu oldugu da açik. Bu nedenle insanlar en çok sosyal medya uygulamalarini bilgi yayinlamak ve son durumu takip etmek için kullaniyor. Twitter ise en çok kullanilan sosyal medya uygulamalari arasinda” diye konustu.



“Insansiz hava araçlarinin kullanilmasi önemli”

Öztürk, konusmasini söyle sürdürdü:

“Resmi kuruluslar tarafindan verilen saglik, barinma, arastirma, kurtarma ve diger hizmetlerin yani sira, afetin etkilerini azaltmak için siviller, gönüllüler ve sivil toplum kuruluslari tarafindan yapilabilecek eylemler bulunuyor. Bunlarin sagladigi hizmetlerin etkili olabilmesi için organize edilmeleri ve optimize edilmeleri gerekiyor. Optimizasyon ve planlama, gerçek zamanli verilere dayanmali ve hizli bir sekilde gerçeklestirilmeli. Acil durum yönetimi ile ilgili devam eden birçok çalisma var, halk kütüphanelerinin afetler sonrasinda barinma, bagis ve eglence ihtiyaçlari için yerel güvenilir bilgi kaynagi olarak topluluklar tarafindan siklikla kullanildigi belirtiliyor. Verilerin güvenilmezliginin bu alandaki en önemli sorun oldugunu söylemek yanlis olmaz. Acil durum kosullarini dogrulamak için insansiz hava araçlarinin (IHA’lar veya dronlar) kullanilmasi oldukça önemli. Çünkü bir felaketin ardindan sinirli kaynaklari en verimli sekilde yönlendirmek için gerçegin kesfi gerekli.”
Kaynak: İHA