Fransa, Emeklilik Reformuna Karsi 3'Üncü Kez Greve Gidecek

Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karsi sali günü 3’üncü kez greve gidilecek. Grev nedeniyle hava ve demiryolu ulasiminda büyük aksamalarin yasanmasi bekleniyor.

Fransa, Emeklilik Reformuna Karsi 3'Üncü Kez Greve Gidecek


Fransa’da emeklilik yasinin kademeli olarak 62’den 64’e yükseltilmesini öngören ve tepkilere neden olan emeklilik reformuna yönelik tepkiler devam ediyor. Ulusal demiryolu ve sivil havacilik yetkilileri, emeklilik reformuna karsi ülke çapinda sali günü yapilacak grev nedeniyle hava ve demiryolu ulasiminda büyük aksamalarin yasanmasinin beklendigini açikladi.

Fransiz Ulusal Demiryollari Sirketi (SNCF) tarafindan yapilan açiklamada, iç hatlardaki yüksek hizli tren seferlerinin yarisinin ve Ingiltere’nin baskenti Londra’ya giden Eurostar hattinda ise sefer sayisinin 4’te 1’inin yapilmayacagi ifade edildi.

Sivil Havacilik Genel Müdürlügü (DGAC) tarafindan yapilan açiklamada ise, sali günü yapilacak grev nedeniyle uçuslarda gecikmeler ve aksamalarin yasanabilecegi uyarisi yapilarak, havayollarindan baskent Paris’teki Paris-Orly Uluslararasi Havalimani’ndan uçuslari yüzde 20 oraninda azaltmasinin istendigi ifade edildi. Fransa’da sendikalar, 19 Ocak ve 31 Ocak’in ardindan emeklilik reformuna karsi 3’üncü kez greve giderken, 31 Ocak’ta gidilen son greve 1,2 milyondan fazla kisi destek vermisti.

Fransa Basbakani Elisabeth Borne, emeklilik reformuna yönelik yasa tasarisini parlamentodan geçirebilmek için muhafazakarlarin destegini kazanmak umuduyla 22 yasina gelmeden çalismaya baslayan bazi kisilerin erken emekli olmalarina da izin vererek hükümetin planlarini biraz yumusatmayi teklif etti. Hükümet, parlamentoda mutlak çogunluga sahip degil ve yasa tasarisini meclisten geçirmek için muhafazakarlarin oylarina ihtiyaci var. Ancak, hükümet özel anayasal yetkiler kapsaminda yasa tasarisini oylama yapmadan geçirme seçenegi sahip fakat böyle bir girisim güven oylamasi ve ülkede muhtemel yeni parlamento seçimlerini tetikleyebilir.

Borne 29 Ocak’ta Fransiz basinina verdigi röportajda ise, emeklilik reformu hakkinda yaptigi açiklamada, "Bu artik tartismaya kapali" ifadelerini kullanmisti.

Emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek

Tartismali yasaya göre, Fransa’da bu yil eylül ayindan itibaren emeklilik yasi her yil yilda 3 ay kademeli olarak artirilacak, emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek. Fransa’da 62 olan emeklilik yasi, Bati Avrupa’daki diger birçok ülkeden daha düsük. Emeklilik yasi Ispanya’da 65 ve Ingiltere’de 66 olurken, Italya ve Almanya emeklilik yasini 67’ye yükseltmeyi planliyor.
Kaynak: İHA