Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Mama Yiyen Ve Uyuyan Köpege Yaklasmayin'

Veteriner Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Mustafa Koçkaya, mama yiyen ve uyuyan köpeklere yaklasilmamasi gerektigini belirterek köpek saldirilarina karsi agaç konumu alinarak hareketsiz olunmasi gerektigini söyledi.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Mama Yiyen Ve Uyuyan Köpege Yaklasmayin'
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Mustafa Koçkaya, son zamanlarda artan köpek saldirilari sonrasinda önemli açiklamalarda bulundu. Koçkaya, baslattiklari ‘Korkma Köpegi Anla’ projesi sayesinde bin 600, okul öncesi çag ve ilkokul birinci ve ikinci sinif ögrencilerine ister sahipli olsun ister sokak köpegi olsun köpege nasil yaklasilmasi gerektigi konusunda egitim verildigi söyledi.

Öte yandan, Koçkaya, köpek saldirinda hayati organlari koruyarak ayak uçlarina bakilip sabit durulmasi gerektigini belirtti.

Koçkaya, isirma vakalarinin çogunda çocuklarin köpeklere nasil yaklasmasi gerektigini bilmediginden dolayi isirma vakalarinin görüldügünü ifade ederek, “Bizim yaptigimiz bir çalisma var ‘Korkma Köpegi Anla’ projesi. Bu projenin ne kadar degerli oldugunu daha iyi görmeye basladik. Biz bugüne kadar yaklasik bin 600 ögrenciye biz bu çalismayi yaptik. Malatya’da ve birçok büyüksehirden talepte bulunuldu ve Malatya’ya da gidip bu egitimi verdik. Biz bu projemizde çocuklarimiza eglendirirken ögrenmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken de tiyatrosal tarza köpeklerin beden diliyle neleri anlattiklarini çocuklarimiza ögretmeyi çalisiyoruz. Çocuklara ister sahipli olsun ister sokak köpegi olsun nasil yaklasilmasi gerektigini anlatiyoruz. Genellikle isirma vakalarinin çogunda çocuklarin köpeklere nasil yaklasmasi gerektigini bilmediginden dolayi isirma vakalari görülüyor” dedi.



“Kaçarsaniz sallanan uzuvlarinizi tehdit olarak algilar ve sizi isirabilir”

Köpekten kaçarsaniz sallanan uzuvlarinizi tehdit olarak algilar ve sizi isirabilir diyen Koçkaya, “Biz beden dilini okurken, çok normal gelen olaylar köpeklerin dünyasinda onlarin algilamasinda bir tehdit olarak algilanabiliyor ve bu olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Köpek saldirilar durumunda çocuklarimizin ne yapmasi gerektigini anlatiyoruz. Eger gerçekten siginabileceginiz kaçabileceginiz ve köpekten daha hizli olabileceginiz bir durum varsa siginabileceginiz yere geçiniz. Ancak köpek saldirisi durumunda siginabileceginiz bir durum yoksa yapmaniz gereken en dogru sey hem akademisyenler tarafindan hem de köpek egitmenleri tarafindan desteklenen model olan Agaç olma modelidir. Bu durumda ne yapmaniz gerekiyor. Hayati organlarinizi koruyarak ayak uçlariniza bakip sabit durmaniz gerekiyor. Böyle bir durumda köpek gelir sizi koklar etrafinizda bir iki tur atar sizin onun için tehdit olmadigini algilarsa sizden uzaklasir. Ancak siz kaçarsaniz sallanan uzuvlarinizi tehdit olarak algilar ve sizi isirabilir” diye konustu.



Bu köpeklere yaklasilmamasi gerekiyor

Koçkaya, uyuyan ve mama yiyen köpege yaklasilmamasi gerektigine deginerek, “Biz bu egitim sayesinde hangi köpeklere çocuklarimizin yaklasmamasi gerektigini gösteriyoruz. Örnegin, mama yiyen bir köpege yaklasilmamali, duvar kenarina sikismis bir köpege yaklasilmamali veya uyuyan bir köpege yaklasilmamali. Örnegin, köpek derin bir uykudaysa uyandigi anda disoryantasyon görebilir ve çocugu isirabilir buna dikkat etmemiz gerekiyor. Böyle bir durumda köpeklere sunu yapmamamiz gerekir örnegin; tas atmak, vurmak, veya onlara böyle dikkatlerini çekici davranislar yapmamak lazim. Bunlari yaparsaniz tehdit olarak algilar ve saldirirlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA