Kizilay'in Gurbetçi Ve Yabanci Gönüllüleri Kalplere Dokunuyor

Merkez üssü Kahramanmaras olan 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerin ardindan Kizilay, günlük 4 bin 500’ü askin gönüllüsüyle deprem bölgelerinde afetzedelerin beslenme, barinma, hijyen gibi her türlü ihtiyacinin karsilanmasi için seferber oluyor. Kizilay’in bu yardimlarina yurt disinda yasayan Türkler ve Türkiye’de egitim gören yabancilar da destek oluyor.

Kizilay'in Gurbetçi Ve Yabanci Gönüllüleri Kalplere Dokunuyor
Türkiye Afet Müdahale Plani çerçevesinde kendisine verilen beslenme ve kan temini görevi için tüm ekiplerini harekete geçiren Kizilay, depremden etkilenen 11 sehirde gönüllüleriyle yaralari sarmaya devam ediyor. Bu çalismalara yurt disinda yasayan gurbetçiler ve Türkiye’ye okumak için gelen yabanci ögrenciler de destek veriyor.

“Annemi ikna etmek için 2 gün arabada yattim”

Belçika’da yasayan Hamit Veli, deprem sonrasi Türkiye’ye gelmek istedigini ve buna izin vermeyen annesini ikna etmek için arabada yattigini belirterek, “Annem gitmemi istemedi. ’Yardimin dokunmaz, yük olursun’ dedi.

Onu ve ailemi ikna etmek için iki gün eve girmeyip arabada yattim. Bunun üzerine annem Türkiye’ye gitmem için izin verdi. Belçika’dan Istanbul’a, oradan Kayseri’ye geldim. Kahramanmaras’ta Kizilay gönüllüleriyle tanisip yardim çalismalarina katildim” diye konustu.



Arabasini kitap ve oyuncaklarla doldurup yollara düstü

Almanya’dan Izmir’e tatile gelmeyi planlarken deprem felaketini duyunca tatil planlarini iptal eden Fatime Akçin de afet bölgesine ulasmak için yollara düstü. Almanya’nin Düsseldorf kentinde yasayan Akçin, Almanya’da depremzedeler için yardim toplayarak Türkiye’ye gelmeye karar verdigini anlatti. Akçin, “Önce uçakla Izmir’e geldim. Orada arabayi kitap ve oyuncaklarla doldurdum, ardindan deprem bölgesine ulasmak için yola çiktim” dedi.



“Çocuklara üsümesinler diye çorap giymeyi ögrettim”

Kizilay gönüllüsü olan Akçin, “Kahramanmaras’a geldikten sonra Kizilay’in psikososyal destek çadirinin kurulumunda çalistim. Annem bize bir elin verdigini diger el görmez diye ögretti. O yüzden Türkiye’ye yardima geldigimi kimseye söylemedim ve sosyal medyadan paylasmadim. Bana ’Gidip ne yapacaksin, ayak bagi olursun’ dediler. Onlara ’Çöp bile toplasam faydam olur’ cevabini verdim. Çocuklara çorap giymeyi ögrettim. Ayaklari üsümesin diye bunlari ögretmek istedim” dedi.



“Türkiye bize bir firsat verdi”

Erciyes Üniversitesi’nde egitim gören Fildisi Sahilli 23 yasindaki Adama Deme ise, depremi duyduktan sonra diger gönüllü arkadaslariyla yardima geldiklerini söyledi.

Deme, "Türkiye, bize bir firsat verdi, biz burada burslu okuyoruz. Bu millet bizi kendi evladi saydi, hem manevi hem maddi destek verenlere yardim etmeniz gerekir. Elimizden geleni yapmamiz gerekiyor" dedi.



"2012’de Türkiye, Mynmar depremine yardim ulastirmisti"

Türk Kizilay gönüllüsü ögrencilerden 22 yasindaki Myanmarli Arkar Tun, Myanmar’da 2012’de yasanan depremde Türkiye’nin ülkesine yardim ulastirdigini belirterek, "Myanmar’daki depreme Kizilay gelmisti, o günden bu yana Kizilay’i biliyorum. Müslüman kardes olarak yardim etmeye hazirim. ’Sira bizde’ dedim, ben de hemen geldim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA