Afganistan Disisleri Bakanligi Açiklamasi '80 Afgan Mülteci Italya'nin Güneyinde Bogularak Hayatini Kaybetti'

Afganistan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Italya’daki tekne faciasinda 80 Afgan’in hayatini kaybettigi belirtildi.



Italya’nin Calabria bölgesindeki Crotone’ye bagli sahil beldesi Steccato di Cutro açiklarinda meydana gelen tekne faciasi ile ilgili sorusturma ve arama-kurtarma çalismalari devam ederken, Afganistan Disisleri Bakanligi, faciada hayatini kaybeden Afganlar ile ilgili taziye mesaji yayinladi. Italya makamlari tarafindan su ana kadar 14’ü çocuk toplam 64 düzensiz göçmenin hayatini kaybettigi açiklanan facia ile ilgili Disisleri Bakanligi, Italya’daki tekne faciasinda aralarinda kadin ve çocuklarin da bulundugu 80 Afgan’in hayatini kaybettigi belirterek, “Afganistan Islam Emirligi, ölenler için Allah’tan rahmet, hayatini kaybedenlerin aileleri ve yakinlarina sabir diler, tüm vatandaslari düzensiz göç yoluyla yabanci ülkelere gitmekten kaçinmaya bir kez daha davet ediyor” denildi.

Açiklamada ayrica, basta Uluslararasi Kizilhaç Komitesi olmak üzere hayir kurumlarina, Italya’nin güney denizinde bogulan Afganistan uyruklularin cesetlerinin bulunmasi ve nakledilmesinde insanliga karsi sorumluluk açisindan görevini yerine getirmesi çagrisinda bulunuldu.

Tekne faciasi

Calabria açiklarinda düzensiz göçmenlerin bulundugu ahsap tekne kiyidan birkaç metre açikta kayalara çarparak batmisti. Teknenin yaklasik dört gün önce Italya’ya dogru yola çiktigi ve geçtigimiz cumartesi günü geç saatlerde Avrupa Birligi (AB) sinir teskilati Frontex tarafindan tespit edildigi aktarilmisti. Frontex, olumsuz hava sartlari nedeniyle tekneye ulasilamadigini ifade etmisti.

Teknede Afganistan, Pakistan, Somali ve Iran’dan 150 ila 200 düzensiz göçmenin bulundugu tahmin edilirken, 80 kisi faciadan sag kurtulmustu. Sorusturma kapsaminda göçmen kaçakçiligi ile suçlanan 3 kisi tutuklanmis, 1 süphelinin ise polis tarafindan arandigi ifade edilmisti.
Kaynak: İHA