DEPSAS Enerji Açiklamasi 'Zarar Gören Çiftçinin Kesintisi Iade Edilecek'

DEPSAS Enerji, kuruma olan borçlarini ödemeyen çiftçilere, depremde agir hasar gördüklerini, yikik binalari oldugunu veya zarara ugradiklarini belgelemeleri durumunda yapilan kesintinin iadesinin gerçeklesecegini bildirdi.



DEPSAS Enerji’den yapilan açiklamada, Türkiye genelinde 13 milyar Kwh’lik tarim sulama enerji tüketiminin 6,5 milyar Kwh’den fazlasinin hizmet verdigi bölgelerde çiftçiler tarafindan kullanilmakta oldugunu aktardi. Hizmet alanlarinda 60 bine yakin tarimsal sulama yapan çiftçinin bir kisminin kullandigi enerji maliyetini zamaninda ve eksiksiz ödemekte oldugu ancak ödemeyen bir kesimin ise çogunlukta oldugu belirtilerek, “Ödenmeyen tarimsal sulama abonelerine ait birikmis alacak ise maalesef büyük bir borç yükü olusturmaktadir. Alacagin tahsiline yönelik yillardir devam eden bir uygulamanin yeni bir uygulama gibi gösterilerek gündem ile iliskilendirilmesi gerçegi yansitmamaktadir. Bakanlik tarafindan açiklanan destek, elektrik borçlarina karsi yapilan kesinti toplam bedelinin yüzde 2’si nispetindedir” denildi.

Yasanilan deprem felaketinin ardindan sadece kendi abonelerinin degil, ilk günden itibaren depremden zarar görmüs tüm vatandaslarin yaninda olduklarini kaydeden DEPSAS Enerji açiklamasinda “Bölgemizde yer alan çiftçilerimizin ise bu zamana kadar hep yaninda olduk ve olmaya devam edecegiz. Kurumumuza olan borçlarini ödemeyen çiftçilerimize, depremde agir hasar gördüklerini, yikik binalari oldugunu veya zarara ugradiklarini belgelemeleri durumunda yapilan kesintinin iadesi gerçeklesecektir” ifadelerine yer verdi. Faizsiz kredilendirme, gecikme bedeli almama, hatta anaparanin dörtte biri oranlarindan feragat edilmesine ragmen, gelinen noktada tasinabilir olmayan bir alacak yükü ile karsi karsiya kalindigi belirtilen açiklamada “Bu durumun, bölge tarimina kesintisiz enerji hizmeti sunma anlaminda sürdürülebilir olmadigi bir gerçek. Öte yandan iddia edildigi gibi deprem magduru çiftçilerimize birakin kesinti yapmayi, sahada sagladigimiz birçok destek, tarimsal faaliyetlerin devamliligina büyük katki sunmaktadir” denildi.

Açiklama, su ifadelerle son buldu:

“Tarimsal kalkinmanin sürdürülebilir olarak devam etmesini ilke edinmis bir sirket olarak, borcunu ödememekte israr eden abonelerimize yönelik, borcun tahsiline iliskin yasal haklarimizi kullanmak konusunda her zaman itidalli yaklasmaya dikkat ediyoruz. Ancak kamuoyunun da takdir edecegi gibi; kesintisiz enerji tedarikini saglama görevimizi yerine getirebilmemiz ve bölgemiz dahilindeki kullanicilarin mevcut durumdan olumsuz etkilenmesini önlemek adina, eski borçlarin yasa ve yönetmelikler çerçevesinde tahsil edilmesi gerektigi ticari bir zorunluluk ve gerçektir.”
Kaynak: İHA