Kusadasi Belediyesi'nden 'Dogal Botanik Parka' Koruma Çemberi
Kusadasi Belediyesi, endemik bitki ve nesli tükenmekte olan canli türlerine ev sahipligi yapan oteller bölgesindeki Dogal Botanik Park’i daha korunakli bir hale getirmek ve turizme kazandirmak amaciyla harekete geçti. Park ve Bahçeler Müdürlügü ekipleri tarafindan baslatilan çalismayla Botanik Park’in çevresi yaklasik 400 metre uzunlugunda çitle çevrildi. Ziyaretçilerin parkin essiz manzarasini izleyebilmesi için de çesitli noktalara seyir teraslari yapilacak.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kusadasi’nda, oteller bölgesi olarak adlandirilan mevkide bulunan Dogal Botanik Park, Kusadasi’na özgü endemik bitki türü olan tülüsahin yani sira, 18 çesit orkide ve degisik türdeki 400 bitkiye ev sahipligi yapiyor. Dogal Botanik Park, ayrica kiyi seridindeki zengin su alti faunasi sayesinde nesli tükenmekte olan Akdeniz fokuna beslenme, küçük kerkenez ve kaya güvercinlerine de yuvalama alani oluyor. Gün dogumunda ve batiminda da essiz güzellikte bir manzaranin ortaya çiktigi park, bu yönüyle de Kusadasi’ni ziyaret etmeye gelen yerli ve yabanci turistlere unutulmaz anlar yasatiyor.
Bilgilendirici tabelalar yerlestirilecek
Kusadasi Belediyesi, Dogal Botanik Park’i daha korunakli bir hale getirmek ve turizme kazandirmak amaciyla kollari sivadi. Park ve Bahçeler Müdürlügü ekipleri tarafindan Dogal Botanik Park’in etrafi 400 metre uzunlugunda çitle çevrildi. Ayrica Dogal Botanik Parki ziyaret etmeye gelenler için 4 seyir terasi yapilacak. Çalisma tamamlandiktan sonra, Dogal Botanik Park’in farkli noktalarina ev sahipligi yaptigi bitki ve canli türleriyle ilgili bilgilendirici tabelalar yerlestirilecek. Böylece Kusadasi Belediyesi, Botanik Parki koruma altina alirken kente de yeni bir turizm rotasi kazandirmis olacak.
‘Gelecek nesillere miras kalacak’
Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, Kusadasi Belediyesi’nin çok önemli bir çalismayi hayata geçirdigini belirterek, “Dogal Botanik Park, bünyesinde Akdeniz bitki örtüsünün en güzel örneklerini barindiriyor. Buradaki kayalik bölge, kendi içerisinde dogal bir ekosistem olusturdugu için nesli tükenmekte olan küçük kerkenez ve kaya güvercinleri tarafindan yuva yapmak için tercih ediliyor. Botanik Park, zengin su alti faunasi sayesinde Caretta caretta ve Akdeniz foku gibi deniz canlilarina da besin kaynagi sagliyor. Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel ile daha önce Dogal Botanik Park’in korunmasi amaciyla çevresinde bir inceleme gezisi yapmistik. Simdi ekipler çalismaya baslamis. Çalisma sayesinde Dogal Botanik Park gelecek nesillere miras olarak kalacak” dedi.
‘Elimizden geleni yapacagiz’
Dogal Botanik Parkin kentin içinde kalabilen çok önemli bir habitat alani oldugunu ifade eden Baskan Ömer Günel ise, “Bu alan dogal peyzajiyla, ender bitki örnekleriyle ve denizel ortamiyla Kusadasi’nin yani basinda henüz dogalligini yitirmemis bir yer. Nesli tükenmekte olan canli türleri için de yasama ve beslenme alani olmasi burayi daha da önemli bir hale getiriyor. Bu alanin tüm degerleriyle korunmasi için elimizden geleni yapacagiz. Bölgenin özel koruma statüsüne alinmasi için gerekli girisimlerde bulanacagiz” diye konustu.
