Depremzede Halk Ozanindan Yürekleri Sizlatan Deprem Siiri

Asrin felaketi olarak adlandirilan Kahramanmaras merkezli depremlere Hatay’da yakalanan ve ‘Deli Ozan’ lakabi ile bilinen halk sairi Mustafa Topaloglu, depremde yasadigi korkuyu anlatan 12 kitali siir yazdi.

Depremzede Halk Ozanindan Yürekleri Sizlatan Deprem Siiri
Kahramanmaras merkezli meydana gelen ve 11 ilde yikima neden olan depremlerin yaralari sarilmaya devam ediyor. Hatay’in Hassa ilçesinde yasayan ve yöre halki tarafindan Deli Ozan olarak bilinen 60 yasindaki Mustafa Topaloglu, esi ve çocuklari ile birlikte depremden sag olarak kurtulurken evi ise kullanilamaz hale geldi. Topaloglu, depremden kisa bir süre sonra Bitlis’in Tatvan ilçesinde jandarma uzman çavus olarak görev yapan oglunun evine geldi. Bin 650 adet siiri olan ve 50 yildir siir yazan Deli Ozan, yasadigi korkuyu bir an olsun unutamiyor. Deli Ozan lakapli Mustafa Topaloglu, deprem ani ve sonrasinda yasadiklarini kagida dökerek 12 kitali siir yazdi. Yazdigi siir ile yürekleri sizlatan Topaloglu, deprem konulu siirini ilk kez Ihlas Haber Ajansina okudu. Siiri okurken duygusal anlar yasayan Topaloglu, “Allah devletimize milletimize zeval vermesin” dedi.



“Kapiyi tutarak Allah Allah diye bagiriyorum”

Deprem aninda yasadiklarini anlatan Mustafa Topaloglu, “Saat 04.15 siralarinda lavaboya kalktim. Bir montum vardi onu sirtima giyerken bir anda sallanmaya basladi.

Kapi gidip geldi o sirada bagirdim. O gün evde misafirim de vardi. Bagirarak kalkin disariya kaçin dedim. Kapiyi tutarak Allah Allah diye bagiriyorum. Ev gidip geliyordu ve deprem 3 dakika sürdü. Saat 04.20’de asagi indim. Bir baktim ki siddetli dolu ve yagmurdan dolayi disarida dizime kadar su dolmus. Allah kimseye bir daha bunu yasatmasin. Her tarafim islandi. Komsularimdan birinin arabasini getirerek engelli oglumu arabaya koyup götürdük. O saatte oglumu aradim deprem oluyor biz ölüyoruz ne yap et bizi kurtar dedim. Oglum da ‘tamam baba geliyorum’ dedi.

O saatte bir insan aranmaz ama çaresizce aradim. Simdi anlatiyorum ama onu ancak yasayan adam bilir. Simdi bile oturdugum, kalktigim, yattigim ve yürüdügüm zaman sallaniyor gibi hissediyorum. Allah kimsenin basina vermesin bu felaketi. Evler hep gitti ben zaten ölmüsüm” dedi.



“Allah devletimize milletimize zeval vermesin”

Evine agir hasarli raporu tutuldugunu dile getiren Topaloglu, “Sogukta kimsesizligi, çaresizligi gördüm. Ates basinda bir tarafim üsüyor diger tarafimi isitmaya çalisiyordum. Allah kimseye yasatmasin. Deprem aninda biz 6 kisi bir evdeydik. Pijama ile disariya kaçtik. Montum üzerimdeydi depremden önce giymistim. 16 gün oldu hala Hatay besik gibi sallaniyor. Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Bitlis ve Tatvan’in insanlari bize kazak, giysi ve yiyecek getirdi. Evim yerle bir oldu. Bugün evime agir hasarli raporu tutuldu” diye konustu.



“110 haneli köyde 10 tane oturulacak ev kalmadi, hepsi yerle bir oldu”

Yasadigi mahallede durumun çok kötü oldugunu ifade eden Topaloglu, helikopter ile askerlerin yiyecek biraktiklarini söyleyerek, “Hatay’in Hassa ilçesine bagli Zeytinoba Mahallesi’nde oturuyordum. Önceden köydü simdi büyüksehir olunca mahalleye döndü. 110 haneli köyde 10 tane oturulacak ev kalmadi, hepsi yerle bir oldu. Askeriyemiz olmasaydi oradaki insanlar açliktan ölürdü. Helikopter ile yiyecekler götürerek köylülere dagitildi. Askerimize, devletimize Allah zeval vermesin. Helikopter ile erzak dagitilarak insanlar kurtuldu” diye konustu.

Kaynak: İHA