Kahraman Köpek Proteo'nun Adi Kocaeli'de Yasatilacak

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Meksika’dan gelen arama kurtarma ekibinde görev yapan "Proteo" adli köpek, çalismalar esnasinda hayatini kaybetmisti. Kahraman köpegin ismi, Kocaeli’nin Basiskele ilçesinde insa edilen Sokak Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezi’nde yasatilacak.

Kahraman Köpek Proteo'nun Adi Kocaeli'de Yasatilacak


Merkez üssü Kahramanmaras olan 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremler, 10 ilde büyük yikima sebep olmustu. Depremlerin ardindan enkaz altindaki vatandaslari sag kurtarmak için adeta zamana karsi verilen yarisa destek olmak amaciyla dünyanin dört bir yanindan arama kurtarma ekipleri Türkiye’ye gönderilmisti. Meksika’dan yola çikarak, Türkiye’ye ulasan 10 kisilik kurtarma ekibinin bir parçasi olan Proteo adli köpek ise birçok cana umut olmustu. Kahraman köpek, arama kurtarma çalismalari esnasinda hayatini kaybetmisti. Meksikali ekibin çalismalarini tamamlamasiyla birlikte ülkesine götürülen ve alkislar esliginde karsilanan Proteo’nun egitmeni Carlos Villed ise yaptigi açiklamada, köpegin sosyal medyada iddia edildigi gibi göçük altinda kalarak degil, yasliga bagli olarak öldügünü açiklamisti.

Proteo’nun anisi yasatilacak

Kocaeli’de Basiskele Belediyesi anlamli bir karara imza atti. Kisa süre önce yapimi tamamlan sokak hayvanlarinin tedavi, bakim, beslenme ve rehabilitasyonu gibi daha birçok ihtiyacinin karsilanacagi Sokak Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezi’ne kahraman köpegin ismi verildi.

Sepetlipinar Mahallesi’nde hizmet veren yaklasik 6 bin 100 metrekare alan üzerine kurulan bakimevi 164 metrekare idari bina, 435 metrekare barinaklardan olusuyor. Idari binada 2 veteriner odasi, ameliyathane, muayene odasi, seminer odasi ve bekleme odasi yer aldigi merkezde, depremin simgelerinden biri haline gelen Proteo’nun anisi yasatilacak.

"Ismi burada yasayacak"

Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Basiskele Belediye Baskani Mehmet Yasin Özlü, "Sokak hayvanlari rehabilitasyon merkezinin açilisina hazirlik yapiyorduk. Çok önemli bir felaket yasadik, asrin felaketini yasadik ve bu asrin felaketinde dünyanin her yerinde ülkemize arama kurtarma ekipleri ve arama kurtarma köpekleri geldi. Bunlarin içerisinde Türkiye’de arama kurtarma faaliyetlerine katilan Proteo isimli köpegimiz, arama kurtarma çalismalari esnasinda hayatini kaybetti. Meksika’ya uzun yillar hizmet etmis, ülkemizde hayatini kaybeden ve Meksikalilarin törenle karsiladigi Proteo isimli köpegimizin ismini, yeni biten sokak hayvanlari rehabilitasyon merkezine vermeye karar verdik. Proteo ismi uzun yillar boyunca bu sokak hayvanlari rehabilitasyon merkezinde anilmis olacak, burada yasayacak” dedi.

Kaynak: İHA