'8. Ve 12. Siniflarin Okula Gelmesi Saglanmali'
Yasanan deprem felaketinin ardindan egitim-ögretim hayatinda da degisiklikler yapilmak durumunda kalindi. Özellikle 8. ve 12. sinif ögrencilerinin girecek oldugu sinavlarda ikinci dönem konularinin dahil edilmeyecegi kararinin çocuklarda okula devam problemi getirecegini söyleyen Adil Kurt, “Sinav dönemi çocuklarimizin egitimi okullarda devam etmeli. Çocuklari okulda tutacak programlar yapmaliyiz.” dedi.

Özellikle 8. ve 12. sinif ögrencilerini dogrudan etkileyen “yapilacak sinavlarda ikinci dönem konulari dahil olmayacak” kararinin egitimde aksamalara neden olabilecegi uyarisinda bulunan Ugur Okullari Sinavlar ve Yayinlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt, ikinci dönem ve sinav dönemi ögrencileri hakkinda degerlendirmelerde bulundu.
Öncelikli olarak ikinci dönemde depremden dogrudan etkilenen çocuklara yaklasimlarin nasil olmasi gerektigi konusunda görüslerini bildiren Adil Kurt, iliskilerin acima duygusu içermemesi gerektigini söyledi.
Kurt, ögretmenlerin bu konuda hassas davranmasini ve akran zorbaligi için de çocuklarin kontrol altinda olmasi gerektigini aktardi.
“Bilgi zincirinin kopmamasi lazim”
Ikinci dönemin 15 gün gecikmeli olarak baslamasinin ögretmenler tarafindan telafi edilebilecegini fakat ‘çocuklarin aklinda neler kaldi’, ‘tekrar etmek gerekiyor mu’ gibi konulara da dikkat edilmesi gerektigini hatirlatan Kurt, “Ögretmenler müfredatlarini daha önceki 15 gün öncesinde nereden baslayacaksa oradan baslayacaklardir. Büyük ihtimalle 36 haftayi tamamlayacak sekilde egitim düzenlenebilir. Dogru bilgilendirmenin devami için aradaki boslugun kapatilmasi ve bilgi zincirinin kopmamasi lazim. Bilgi zincirleri 15 gün içerisinde koptu dolayisiyla ögretmenler öncelikle çocuklarin neler hatirladigini, bu ara süreçte neler yaptigini sorgulayarak ilerlemeli gerekirse ilk dönem bazi konular üzerinden geçilmeli” dedi.
“8. ve 12. siniflarin okula gelmesi saglanmali”
“8. ve 12. siniflar için yapilacak olan sinavlarda ikinci dönemin dahil olmamasi bence yanlis” diyerek sinav dönemi ögrencilerin yasayacak oldugu problemler hakkinda konusan ve tavsiyelerde bulunan Kurt açiklamalarina söyle devam etti:
“Çünkü bu siniflarin ikinci döneminde üniversite ve liselerin alt yapisini içeren konular vardir. Ögrenciler sinavda bunlar dahil olmadigi için çalismayacak. En büyük tehlike de su; 8. sinif ögrencileri birinci dönemde bol miktarda çalistilar hatta kimi yazdan itibaren çalisiyordu. Bu konular üzerine sürekli çalisarak kendisinin çok iyi bildigini düsünebilir. Bildigini düsündügü bir zaman içerisinde kalan 3 aylik zaman diliminde o bilgisini sicak tutmadigi takdirde büyük sorun yasar ve okula gelmemeler baslar. Diger en büyük tehlikelerden birisi de çocuklarin okula gitmemesidir. Kesinlikle okula gitmeli. Okuldaki ögretmenler ve yöneticiler bu çocuklara pekistirici programlar hazirlayip çocuklarin okula gelmesi saglanmali.”
“Rehberler bunun için 8. sinif ögrencilerine normalde bir okul tercih yapar gibi tercih yapmali, hedeflerini belirlemeli. Su an girdigi sinavda yüzdelik diliminde nerede, hangi durumda oldugunu görmeli ve o yüzdelik dilimine göre nasil çalismasi gerektigine dair her ögrenciye özel plan düzenlemelidir.”
“12. sinif ögrencisi de Agustos’ta yapacak oldugu tercihi simdiden yapsin ve deneme sinavlarindaki aldigi puanlarla yüzdelik diliminin kaçta oldugunu görsün. Gidecegi okula göre degerlendirsin, önünde 3 aylik bir zaman var. Bu 3 aylik süreci nasil degerlendirmeliyiz diye okullarin buna önlem almasi, çocuklarin yaninda olmasi gerekir ki çocuklarimiz hedeflerine dogru gitsinler. Unutmayin, en güzel egitim okulda yapilan egitimdir.”
“Eksik bilgisi olanlara sansli olacak”
Tekrar etme firsati olanlar için de bu sürecin iyi degerlendirilmesi gerektigini söyleyen Kurt sözlerini söyle sonlandirdi:
“Özellikle eksik bilgisi olan, çok basarili olmayan ögrenciler için çok güzel bir firsat dogdu. Tekrar etme sansi olacak. Kendine çok güvenen ögrenci ise okula gelmezse diger çocuklarin bilgileri onlardan daha taze olur. Her iki sinav dönemi çocuklarin hepsi sabah kalkip okula gelmeli, eger çalismasi gerekiyorsa okulda çalissinlar. Okulu asla ihmal etmesin. Egitim zinciri kopmamali, bu seneki 12. sinif ögrencileri en sansiz ögrencilerdir. Bu ögrenciler 9. ve 10. sinifta pandemi yasadi, 11. sinifta okula gitti, 12. sinifta da ikinci dönem yok. Önlem almazsak üniversite okumalari çok çok zor olur. Çocuklarin gerekli alt yapi ve bilgiyle donatilmasi gerekiyor.”
