Tüm Zamanlarin En Yüksek Ocak Ayi Ihracatinda Rekor Kirildi Açiklamasi 19,4 Milyar Dolar

Ticaret Bakani Mehmet Mus, ihracatin geçtigimiz yil yakaladigi ivmeyi bu yilin ilk ayinda da devam ettirerek en yüksek ocak ayi ihracat degerine ulastigini ifade ederek, "Ocak ayinda ihracatimiz geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yüzde 10,4 artisla 19,4 milyar dolara ulasmistir" dedi.



Ticaret Bakani Mehmet Mus, Bakanlik binasinda Nisan ayi dis ticaret rakamlarini açikladigi bir basin toplantisi düzenledi.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mustafa Gültepe’nin de katildigi toplantida konusan Bakan Mus, 2022 yilini ihracatta basarilar ve rekorlarla kapattiklarini belirterek, 2023 yilinda da küresel ekonomideki belirsiz görünümün devam etmesine ragmen söz konusu basariyi daha ileri tasiman için çalistiklarini ifade etti.

Uluslararasi kuruluslarin raporlarinda, küresel ekonomide gelecege iliskin öngörülerde birçok soru isareti bulundugunu gösterdigini aktaran Bakan Mus, "Küresel ekonomi bir belirsizlik süreci içerisindedir. 2023 yilinin Ocak ayinda Imalat PMI endekslerinin, ABD ve AB gibi ülkelerde önemli esik olan 50 esik degerin altinda kaldigi görmekteyiz. Dünya Bankasi ve Birlesmis Milletler’in Ocak ayi raporlarinda 2023 yili için yüzde 1,7 ve yüzde 1,9 küresel büyüme orani öngörülmüstür" diye konustu.



Uluslararasi Para Fonunun (IMF) Ocak ayinda güncelledigi Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye için 2022 yili büyüme beklentisinin yüzde 5’ten yüzde 5,5’e çikardigi bilgisini veren Mus, "Öte yandan, ekonomiye olan güven artmaya devam ederek ekonomik güven endeksimiz 99,3’e ulasmistir. Tüketici güven endeksi ise Ocak ayinda son 16 ayin en yüksek seviyesine çikmis bulunuyor" diye konustu.



"Bizler bu ülkenin gücüne ve potansiyeline güveniyoruz"

Ihracatin önünü açacak etkinliklere ilerleyen süreçte de devam edeceklerini belirten Mus, "Ihracatçimizin hangi ülkede ne sorunu varsa çözmek için azami gayret gösterecegiz. Burada bir kez daha ifade etmek istiyorum; birilerinin çizdigi felaket senaryolarinin aksine bizler bu ülkenin gücüne ve potansiyeline güveniyoruz. Türkiye nitelikli insan kaynagi, sanayi altyapisi ve stratejik konumuyla önemli bir üretim üssüdür. Bu minvalde Türkiye’nin 2023 yilinda da basarilar elde edeceginden en ufak bir süphemiz yoktur" seklinde konustu.

Bakan Mus, ihracatin geçtigimiz yil yakaladigini söyledigi ivmeyi bu yilin ilk ayinda da devam ettirerek en yüksek ocak ayi ihracat degerine ulastigini ifade ederek, "Ocak ayinda ihracatimiz geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yüzde 10,4 artisla 19,4 milyar dolara ulasmistir" dedi.

Enerji ve emtia fiyatlarinda yasanan sert artisin etkisi ile ithalatin ocak ayinda 33,7 milyar dolar oldugunu, bu verinin dörtte birinden fazlasinin enerji ithalati oldugunu dile getiren Mus, "Enerji fiyatlarindaki yüksek seyrin ithalatimiza etkisi, geçmis yillarin enerji ithalati verilerine bakildiginda daha iyi anlasilmaktadir. Nitekim, 2023 Ocak ayi enerji ithalati 2021 yilinin ayni ayina göre yüzde 238 oraninda artarak 8,8 milyar dolar olarak gerçeklesmistir" degerlendirmesini yapti.

Son dönemde altin ithalatindaki yükselisin de ithalatta yasanan artista etkili oldugunu söyleyen Mus, "Ocak ayinda toplam altin ithalati bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolar olarak gerçeklesti" ifadelerini kullandi.

Geçtigimiz yil çesitli sektörlerle yasanan yari iletken tedarikine iliskin sikintilarin hafiflemesiyle küresel otomotiv piyasasinin canlanmaya basladigini belirten Mus, "Bu durumun otomotiv ithalatimiza yüzde 47 oraninda artis olarak yansidigini buradan ifade etmek istiyorum" ifadelerine yer verdi.

Basin toplantisi, Bakan Mus ve TIM Baskani Gültepe’nin konusmasinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA