Bakan Nebati Açiklamasi 'Tek Hedefimiz Var, Enflasyonu Düsürecegiz'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, “Yüksek bir enflasyon yasadik. Su anda tek hedefimiz var, enflasyonu düsürecegiz. Nasil düsürecegimizi ilan ediyoruz ve bunu adim adim gerçeklestiriyoruz. Incitmeden, kirmadan, dökmeden yapiyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapiyoruz. Insanlar isini kaybetmeden yapiyoruz” dedi.

Bakan Nebati Açiklamasi 'Tek Hedefimiz Var, Enflasyonu Düsürecegiz'


Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati düzenlenen Türkiye Yüzyili Zirvesi ve Para Sohbetleri programina katildi.

Bakan Nebati; programda enflasyon, GSYH gibi konulari ele aldi. Enflasyonda Türkiye’nin dünyadan ayristigina vurgu yapan Nebati, “Yüksek bir enflasyon yasadik. Su anda tek hedefimiz var, enflasyonu düsürecegiz. Nasil düsürecegimizi ilan ediyoruz ve bunu adim adim gerçeklestiriyoruz. Incitmeden, kirmadan, dökmeden yapiyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapiyoruz. Insanlar isini kaybetmeden yapiyoruz” dedi.



“Ekonomi beklentilerdir dedigimiz zaman, rakamlar nerede diye seslendiler”

Türkiye Yüzyili Zirvesi ve Para Sohbetleri programinda konusan Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, “16 Ocak’ta bütçe gerçeklesmelerini kamuoyuyla paylastik. Ses bekliyorum. Ne oldu ya ifadelerini kullanarak muhalefete sesleniyorum. Agustos’ta devrilecekler, Eylül geldi gidecekler, Kasim geldi bunlarin altinda kalacaklar dediler. Ocak 16’da, 2022 gerçeklesmelerini ilan ettik. Neredesiniz efendim, ekonomi beklentilerdir dedigimiz zaman, rakamlar nerede diye seslendiler, sesleri yükseldi. Ekonomi güvendir, ekonomi istikrardir, ekonomi gelecegi görmektir, dogru karar vermektir, uzun vadede düsünmektir dedigimiz zaman soyut islerle ugrasiyorsun. Ekonomi gözlerinizdeki isiktir ferdir dedigimizde, ‘Bu nereden çikti dediler. Tamam, hepsini bir tarafa koydum. Hala arkasinda duruyorum sözlerimin. Buyur simdi somut seyler istemiyor muydunuz, alin somut seyler. Bütçe gerçeklesmelerini veriyorum. Bütçe içerisinde faize ayrilan orani söylüyorum. Bütçe açigimi söylüyorum. Faiz disi fazlayi söylüyorum. EYT’nin bak hesabi kitabi hazir diyorum. Çik, rakamlarla ilgili konus, yok” seklinde konustu.



“Su anda tek hedefimiz var, enflasyonu düsürecegiz”

Enflasyonda Türkiye’nin dünyadan ayristigina vurgu yapan Nebati, “Yüksek bir enflasyon yasadik. Su anda tek hedefimiz var, enflasyonu düsürecegiz. Nasil düsürecegimizi ilan ediyoruz ve bunu adim adim gerçeklestiriyoruz. Incitmeden, kirmadan, dökmeden yapiyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapiyoruz. Insanlar isini kaybetmeden yapiyoruz. Dükkanlar kapanmadan, fabrikalar kapanmadan, atölyeler kapanmadan yapiyoruz. Enflasyonu engelleyecegiz, iki yilda çözecegiz diyorsun. Bana enstrümanini söyle. Faizi manset enflasyonun neresine getireceksin. Bak is dünyasi merak ediyor degil mi? Enflasyonu düsüreceksin degil mi? O zaman faizi nereye getireceksin. Çik ilan et. Faizi arttiracak misin. Ne kadar arttiracaksin. Beklentin ne. Çitan ne. Çik ilan et. Hani geçen yil bu isleri biz Türkiye Ekonomi Modeline girdigimizde bu isler faiz artirmadan olmaz diyenler, sesleniyorum. Bak faiz düsük, Merkez Bankasi faiz orani 9. Sen ne yapacaksin. Niye susuyorsun. Açik açik toplumla paylasin, ben faizleri manset enflasyonunun surasina getirecegim diye cesaretin varsa açik açik konus. Hangi uluslararasi kurulusla ne anlasmasi yapacaksin. Nasil getireceksin. Rakam degil mi. Buyur. Her seyi ortaya koyuyoruz. Seffaf degil mi çikin tartisalim” diye konustu.



“Güçlü yarinlara daha dikkatli bir sekilde hazirlanacagiz”

Nebati, “Duymaz, görmez, konusmazlar. Hiç kusura bakmayin, coskumuzu, 2023 yilina çok farkli girecegiz diyerek açik bir sekilde belli ettik. Simdi rakamlarin ardina siginarak ukalalik yapmiyoruz. Ne diyoruz biliyor musunuz. Su anda bizim en mütevazi olmamiz gereken yerdeyiz. Çünkü rakamlarimiz çok düsük, saglamiz. Saglam duruyor, yere saglam basiyoruz. Simdi her zorluktan sonra gelen bir kolayligin oldugu yerde miyiz. Daha rahat mücadele ediyor muyuz. Iste simdi daha dikkatli gelecege dogru odaklanan hareket planini netlestiren, adim adim dissal ve içsel fayda maliyet hesaplarini yapip bunlari bütüncül bir sekilde bir araya getiren ve dünyanin biz yapiyoruz ama siz yapmayin su yönde gidin dediklerini degil, dogru olan bu ülkenin ulusal çikarlarina uygun olan adimlari atmaya devam ediyoruz. Çünkü biz biliyoruz. Güçlüyüz, güçlü yarinlara daha dikkatli bir sekilde hazirlanacagiz. Biz biliyoruz, altyapi yatirimlarini tamamlamis makro ekonomik göstergeleri dünyanin birçok ülkesinden daha iyi olan bir ülkede biz gelen tüm sikintilari, konjonktürel ya da yerel olsun üstesinden gelecek iradeye sahibiz” dedi.



“Bütçemiz son 20 yilin en iyi performanslarindan birine ulasmis”

GSYH konusuna da deginen Nebati, “Yatirimlarimizin GSYH’ye orani, 2002 yilindaki yüzde 17,1 seviyesinden 2021 yilinda yüzde 25,2 seviyesine çikmistir. Biz bu gelismeleri dikkate alarak, milli gelirimiz artik faize degil, yatirima gidiyor diyoruz; birileri çikmis bütçenin yatirim ve faiz harcamasini karsilastiriyor. Onu da gidip yanlis hesapliyor. Bütçedeki yatirim harcamasinin, sermaye giderleri ve sermaye transferlerinden olustugunu bilmeden sadece sermaye giderlerine bakiyor. Bütçedeki faiz giderlerinin payini 2002 yilindaki yüzde 43’lerden bugün yüzde 10’lara kadar indirmemiz sayesinde egitime, sagliga, ulasima çok daha fazla kaynak ayirdigimizdan hiç ama hiç bahsetmiyorlar. Bütçedeki yatirim harcamasinin bir kisminin faiz giderinden daha düsük oldugunu gündeme getirmeye çalisiyorlar. Bunlar, biz finansal istikrari güçlendirmek için Kur Korumali Mevduat ve Katilim Hesaplarini uygulamaya aldigimizda da “Hazine’nin altina dinamit koydunuz, mali disiplin yok olacak” deyip durmuslardi. Simdi dönüp 1 yilin muhasebesine bakiyoruz; Elhamdülillah bütçemiz son 20 yilin en iyi performanslarindan birine ulasmis. Biz uyguladigimiz politikalarla faizin, milli gelirimizin de bütçemizin de içindeki payini daha da azaltacagiz. Biz, düsük faiz ortaminda vatandasimizin birikimleri yatirima gitsin, ülkemizin refahi daha da artsin diyoruz; muhalefet faiz lobilerinin sözcülügünü yapar gibi davranmaya devam ediyor. Iste bizimle muhalefet arasindaki asil fark budur” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA