Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Açiklamasi 'Dünyada Esine Rastlanilmamis Bir Deprem'

Kahramanmaras merkezli 10 ili etkileyen asrin felaketinde yaralar sariliyor. Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu; Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisçi ile birlikte afet koordinasyon merkezinde Adiyaman’daki çalismalari kamuoyuna açikladi.

Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Açiklamasi 'Dünyada Esine Rastlanilmamis Bir Deprem'
Yasanan depremin diger depremlerle mukayese edilemeyecek, hafife alinamayacak bir deprem olduguna dikkat çeken eden Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, "Bu depremi bakanim da belirtti.

Gerçekten bizim diger depremlerle mukayese etmemiz bu depremi hafife almamiz anlamina geldi. Çünkü bu deprem asrin depremi olarak da ifade ediliyor ama sadece Türkiye’deki bir asirdan bahsetmiyoruz. Dünyada da esine rastlanilmamis belki de bir deprem. Bu yönü itibariyle birkaç hususu bilgilerinize sunmak istiyorum. Gece sabaha karsi Pazarcik merkezli basliyor. Ondan tam 9 saat sonra ikinci ayri bir depremde on ilimiz sonra buna Elazig’i da ekledik. Bundan etkileniyor. Bu yönü itibariyle 103 bin kilometre karelik bir alandan söz ediyoruz. Türkiye nüfusunun da yüzde 17’sine tekabül eden 13,5 milyon nüfusluk alandan bahsediyoruz. Türkiye üretimine katkida bulunan cografyadan bahsediyoruz. Ihracat yapan cografyadan söz ediyoruz. Bakanlik olarak bizi de ayrica tarimsal üretim konusuyla önemli bir cografya. Önemli bir 11 il. Birbirine komsu olan iller bunlar. Normalde bu tür olaylarda hemen komsu acilen yetisir. Ama yetismesini beklediginiz komsunun da ayni depremden etkilendigini dikkate aldiginizda bu diger depremlerden bu manada ayrismistir. 500 kilometre uzunlugunda bir fay kirigindan söz ediyoruz. 7 kilometrelik oldukça sig denilebilecek bir depremden bahsediyoruz. Bütün bunlarin hepsini bir araya getirdigimizde bu deprem Türkiye içi oldugu kadar uluslararasi camia için de asrin depremidir. Siniri da asan bir depremdir. Bunu da özellikle bilmekte yarar var. Çünkü Suriye basta olmak üzere devamindaki ülkelerde de etkisini göstermis olan depremdir. Bu yönü itibariyle önemlidir. Bütün birimlerimiz bakanliklarimiz bunlar gerçekten yogun bir sekilde çalisiyorlar. Koordineli bir sekilde çalisiyorlar. Allah bir daha ihtiyaç duyurmasin ama Türkiye’nin özellikle bu tür afetler sonrasi kurumsal kapasitesi olaganüstü üst düzeyde. Bütün kurumlarimizda bu konuda belirli bir yetkinlik var. Fakat afetin boyutu büyük. Bu büyük boyuta da çok sükür belki bir Hatay’imizdan kismen ayristirabiliriz. Çünkü su anda Hatay’imiz bir numarali il. Kahramanmaras iki numarali ve üç numara olarak Adiyaman’i olarak görebiliriz. Bu manada bu depremi bu sekilde degerlendirmekte yarar var" diye konustu.



"Adiyaman’a 218,2 milyon lira destek"

Tarim ve Orman Bakanligi’nin 11 ilin yani sira Adiyaman’a verecegi destekleri açiklayan Bakan Vahit Kirisci söyle devam etti: "Biz bakanlik olarak üretimin aksamamasi, üretimle ilgili herhangi bir zincirde kirilma olmamasini vatandaslarimizin bilhassa da kirsalda üretim yapan vatandaslarimizin üretim faaliyetlerini sürdürebilme anlaminda kabine toplantisi sonrasi Cumhurbaskanimizin açiklamalari oldu. Bu çerçevede özellikle mazot ve gübre destegini biz 2022 mahsulü ayni olarak vermeyi kararlastirmistik. Fakat bu yasanilan elim hadiseden dolayi 11 ilimiz için bunu nakdiye çevirdik. 2,8 milyar liralik bu ödemeyi de hemen bu ay sonuna kadar yapmis ve gerçeklestirmis olacagiz. Yine Cumhurbaskanimizin kamuoyu ile duyurusunu paylastigi bir diger husus da bizim çiftçi kayit sistemlerimiz var malum. Burada ürün güncelleme islemleri yapilmakta. Bu normalde Subat ayinin sonuna kadar süresi vardi. Bunu da üç aylik OHAL’in bitimi olan 8 Mayis’a kadar uzatmis bulunuyoruz. Üçüncü kismi normalde 1 yillik periyot içerisinde zamani geldikçe verilen hayvancilikla ilgili desteklerimiz var ki bunun da tutari 530 milyon lira. Bu destegi de hemen Subat ayinin sonuna kadar ödeme konusunda 11 ilimiz için karar almis bulunmaktayiz. Son olarak da bu baglamda söyleyebilecegimiz önemli bir adim. Üreticilerimizi, çiftçilerimizi desteklemek adina. Yine önemli bir adim 11 ilimizde 185 bin isletmeye 2 milyon büyükbas için 9 milyon küçükbas hayvan için 1,5 milyar liralik yem destegini saglamis bulunuyoruz. Bu minvalde Adiyaman’daki üreticilerimiz mazot gübre destegi, 530 milyon liralik hayvancilik ve 1,5 milyar liralik yem desteginden toplamda alacaklari pay 218,2 milyon liradir. Bunlar Subat ayi sonuna kadar insallah üreticilerimizin hesabina geçmis olacak. Bizim de en azindan üreticilerimize bu manada bir katkimiz olsun istiyoruz ki üretimlerini aksatmadan sürdürebilmeleri için. Bir diger önemli konu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gerek hububat, gerekse bakliyat konusunda herhangi bir cins ve kota ayrimi yapmaksizin ve sinir koymaksizin bu alimlari gerçeklestirecegini belirtmek istiyorum. Bakanlik olarak 5 bin makine ve ekipman, bir uçagimiz, iki de helikopterimiz, 13 bin 912 personelimizle bunlar da sahada büyük bir özveri ile tipki diger kurumlarimizin çabalarinda oldugu gibi 13 günden beri bu kardeslerimiz de bu çalismalarini sürdürmeye devam etmekteler. Depremlerden etkilenen illere tabi ki elektrik kesintileri oldu. Baslangiçta isinmayla ilgili problemler oldu. Bu problemleri gidermek adina olumlu manada katki saglamak için odun tahsisinde bulunduk. 28 bin 142 ton odun bu illerimize dagitilmis durumda. 2 bin 734 hayvan çadiri besicilerimize dagitilmis bulunmaktadir. Et ve süt kurumumuz tarafindan 4 bin 100 ton süt toplanmistir. 9 bin 160 ton bölgedeki üreticilerimize verilmistir."

"Salgin hastaliklarla ilgili 265 ekip, 7 binin üzerinde denetimi araliksiz gerçeklestirmektedir"

Afetler sonrasi salgin hastaliklarin gündeme geldigini hatirlatan Bakan Vahit Kirisci, gida denetimlerine iliskin de açiklamalarina söyle devam etti:

"Sadece insanlarimizin gida ihtiyaçlarini, beslenme ihtiyaçlari degil giyinme ve diger ihtiyaçlarini da bakanligimiz katki saglamaya çalismistir. Yine bakanligimiz bünyesinde DKMP uhdesinde olan sahipsiz hayvanlarla ilgili veteriner, saglik hizmetleri basta olmak üzere örnegin 45.5 ton mama dagitimi da bu çerçevede gerçeklestirilmistir. Böyle zamanlarda hijyen konusu öne çikar. Salgin hastaliklar da genellikle böyle dönemlerin sonrasinda gündeme gelir. Bu salgin hastaliklarin da önemli bölümü tüketmis oldugumuz gidalardan, içmis oldugumuz sivilardan olabilir. Bu çerçevede de bizim 265 görevli ekibimiz, uzman personelimiz 7 binin üzerinde gida denetimlerini araliksiz ve kesintisiz bir sekilde gerçeklestirmektedir. Et Süt Kurumumuz var. Onlar et dagitimi kavurma gibi ihtiyaçlari karsilarken TMO un basta olmak üzere kendi görev alanindaki konulardan ayri olarak da digeri ihtiyaçlarini karsilamayi sürdürmektedir. OGM’nin orman dagitimi gerçeklestiriyor. Çaykur bile Rize’den kalkip buralarda bir bardak da olsa sicak çay ikrami için onlar da büyük bir çabanin içerisindedir."

"10 ton bayat ekmek hayvanlara yem olarak degerlendiriliyor"

Birgül Tuncay’in enkaz altinda telef olan büyükbas hayvaniyla ilgili konusan Bakan Vahit Kirisci, hayvanlara iliskin yapilan çalismalari da söyle tamamladi:

"Adiyaman özeline geldigimizde biz burada yikilan ahir, agil ve telef olan hayvanlar konusunda öncelikle çalismalar yürüttük. Köy yollarinin açilmasiyla birlikte Ulastirma ve Altyapi Bakanimiza da bu manada mütesekkiriz. Alt yapi, erisim imkani olmadigi zaman bizim hizmetlerimiz de dogal olarak aksiyordu. Bu çerçevede yikilan ahir sayisinin bin 401’e ulastigini arkadaslarimiz tespit etmis durumda. Telef olan büyükbas hayvan sayisi iki bin 54, küçükbas hayvan sayisi da 16 bin 905’e yükselmistir. 559 kanatli telef olmus, 957 ari kovani da bu süreçte hasar görmüstür. 43 büyükbas, 774 küçükbas hayvan bunlar da telef olduklari için gömülmüstür. Bunlarin herhangi bir sekilde su anda insan sagligina veya çevre sagligina bir olumsuz etkileri de söz konusu degildir. Ama erismemiz, ulasmamiz gereken ahirlar ve agillar oldugunu da özellikle belirtmek istiyorum. Biz 4 bin 958 hayvancilik isletmesine büyükbas ve küçükbas hayvan yemi olmak üzere toplamda bin 824 ton yemi Adiyaman ilimize dagitmis bulunuyoruz. Hayvan çadiri dagitimi noktasinda da 433 isletmeye 433 adet hayvan çadiri dagitimi gerçeklestirilmistir. 4 köy ve 41 isletmede 208 büyükbas, 636 küçükbas saglik taramasi yapilmis 41 hayvana tedavi hizmeti verilmistir. Gida denetimi ülke genelinde 11 ilde oldugu gibi burada da yapilmistir. 13 ekip 26 gida kontrol görevlisiyle il ve ilçelerde denetimler yapilmistir. Toplanan ekmek sayisi 10 ton tüketilemeyen bayat ekmek. Bu da önemli. Çünkü bizim müsvik halkimiz gönderiyor ama gönderdiklerinin bir kismini tüketemedigimiz için bayatliyor. Arkadaslarimiz hayvanlara yem noktasinda bunu degerlendiriyor. Lojistik çalismalarda da 400 kilogram et asevlerine dagitilmis bulunmaktadir. Et Süt Kombinasinda büyükbas ve küçükbas hayvanlari satin alarak kesime göndermistir. Vatandasimizin bu konuda da rahatlamasi bu sekilde saglanmistir. Tarim Orman Il Müdürlügü olarak kullandigimiz bina agir hasarli hale geldigi için hemen konteynir mekanlar olusturulmus burada çalisan personel için Bu manada bakanlik olarak da sorumlu olan Il Müdürlügü personeli için 60 adet yasam çadiri kurulumu gerçeklestirilmistir. Bakanliklarimizin yükünü hafifletmek için katkilarimizi sürdürecegiz. Bakanligimiz yogun çalisiyor. Birgül Tuncay kardesimizin yasamasini istedigi yikik bir ahirdan kurtarilan ineginin daha sonra vefat ettigini bilgisini aldik. Ama onun yasadigini ögrenen Birgül Tuncay’i biliyorum su anda da kaybettiginden dolayi üzüntüsü var. Ama en azindan bu çalismalara da Dardagan köyünde meydana gelen olay. Bakanligimiz personeli bu alanlarda da araliksiz desteklerini sürdürmektedir."

Depremin büyüklügünün altini çizen Bakan Adil Karaismailoglu da "Bugün depremin üzerinden tam 13 gün geçti. En büyük üzüntümüz acimiz kayiplarimiz. Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralilarimizla ilgili iyi gelismeler ve bizi sevindiren gelismeler oluyor. Devletimizin bütün kurumlari milletimizin vermis oldugu güçle bütün kurumlar seferberlik halinde mücadele verdiler vermeye devam ediyorlar. Hassas süreçti. Ilk günden itibaren sagduyulu sekilde arama kurtarma çalismalarini yapmamiza, bu hassas çalismalarimiz sonucunda enkaz altindan binlerce vatandasimizi sag çikartmak bu kadar üzüntülü isler içerisinde bizi bir nebze olsun sevindirdi. Bugün itibaren Adiyaman’da arama kurtarma çalismalari tamamlanmistir" dedi.

Kaynak: İHA