Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Fahis Fiyat Artisina Cüret Edenler Hesap Verecekler'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, “Fahis fiyatlarla kira artislarina cüret edenler oldugunu biliyoruz. Bu, afet üzerinden firsatçiliktir. Bunun hesabini sorariz, soracagiz da.” dedi.



Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Maras merkezli depremlerin ardindan devam eden çalismalarla ilgili olarak, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanliginda (AFAD) açiklamalarda bulundu. Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, “Amacimiz sahada yapilan çalismalari kamuoyuna en seffaf biçimde açiklamak. Ilk günden beri zaten her seyi artisi ve eksisi ile paylasiyoruz. Bugün 296’nci saatte Ragda ve Muhammed kardeslerimizin sag olarak kurtarilmasi ümit ve umudumuzu devam ettirdi. 257 bin çalisanimizin motivasyonu sürüyor. Amacimiz afetzedelerin yaralarini sarabilmek” seklinde konustu.



“181 bin 423 güvenlik görevlimiz karada görev yapmakta”

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, “Su anda sahada 76 bin 97 emniyet personelimiz, 64 bin 728 jandarmamiz 41 bin 149 TSK’dan olmak üzere toplam 181 bin 423 güvenlik görevlimiz karada görev yapmakta. Sahil güvenlik ve yerel kuvvetlerimiz de ayrica hizmette. Hepsine yürekten tesekkür ediyorum” dedi.



“830 bin 806 binanin yüzde 49’u oturulabilir konumda”

Barinmayla ilgili konularda sorun yasanmadigini belirten Oktay, “Çadir miktarimiz artti ve talep azaldi. Nerede ihtiyaç varsa gönderebilecek durumdayiz. Konteyner çalismalarimiz devam ediyor. Kurulu sayisi 6 bine yaklasti devami da gelecek. Afetzede vatandaslarimiza baktigimizda arananin kalabilecek bir yuva oldugunu görüyoruz. Hasar tespit çalismalarimiz devam ediyor. Toplamda 830 bin 806 bina çalisilmis durumda bunun 105 bini yikilmis, yikilacak veya agir hasarli durumda. 407 bin 786’si ise hasarsiz. Yani çalisilan her binanin yüzde 49’u hasarsiz. Yani içinde oturulabilir. 205 bin 86 bina ise az hasarli durumda. Yüzde 73’e yakin bir orani binalarin içinde dogrudan oturulabilir ya da ufak bakimla oturulabilecek durumda” ifadelerini kullandi.

“Evim Yuvan Olsun kampanyasi”

Yeni baslatilan kampanya hakkinda açiklama yapan Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, “Türkiye’de yasayip ikinci evi olan ya da yurt disinda yasayip Türkiye’de ikinci evi olan, kullanmadiklari evlerini veya yazlik evlerini depremzede ailelerin kullanimina bedelsiz olarak sunmak veya evlerini uygun sartlarda depremzede ailelerin oturmasi için kiralamak isteyen hayirseverlerimiz, gönül rahatligiyla evimyuvanolsun.org sitesinden basvurabilirler. Eger bu siteden basvurabilirlerse bu defa bu evler kaymakamliklarimiz araciligiyla süreli olarak depremzede ailelerimizin, özellikle dezavantajli depremzede ailelerimizin, kullanimina sunacagiz. Yani ev sahibiyle afetzede kardeslerimizi karsi karsiya getirmekten ziyade dogrudan, arada kaymakamligin garantörlügünde bir sistemi ve süresi bittiginde de yine ayni kamu otoritesinin garantörlügünde evinin teslim edilecegi bir sistem bu. Ola ki evde bazi sikintilar olursa o da yine sigorta sistemiyle de sigortalayarak yapiliyor olacak. Yine bu platformda bagisçilarimiz, depremzede aileler için kira yardiminda da bulunabilirler. Yani birisi kira yardiminda bulunursa bir baskasi da kiralik verirse onun kirasi bagislanan kiradan ödenebilir” seklinde konustu.



“Fahis fiyat artisina cüret edenler hesap verecekler”

Fahis kira artislari ile ilgili bilgi aldiklarini belirten Oktay, “Fahis fiyatlarla kira artislarina cüret edenler oldugunu biliyoruz. Bunu takipsiz birakmayacagimizi, afetzedeler adina, milletimiz adina bunun hesabini sormanin boynumuzun borcu oldugunu buradan ilan ediyorum. Ilgili tüm kurumlarimiz bunun pesini birakmayacaktir. Bu afet üzerinden firsatçiliktir, insanlikla alakasi yoktur. Bunun hesabini soracagiz. Afetzedeler üzerinden hiç kimsenin kazanç, prim saglamasina müsaade etmeyecegiz” dedi.



“Incelenen eser sayisi 433”

Artçi depremlerin sürdügüne deginen Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, “Sayisi 5 bin 700’ü geçti. Bakanligimiz yeni sehirlerin yerlerini afet bölgesini ve fay hatlarini dikkate alarak tasarliyor. TÜBITAK, MTA ve Çevre Sehircilik Bakanligi gibi kurumlarin da destegi ile Deprem Bilgi Destek Sistemi olusturuldu. Su anda sahada arastirma yapan bilim insani sayisi 600’ün üzerinde. Bunu da koordine ediyoruz. Buradan ciddi bir çikti elde edelim istiyoruz. Vakiflar Genel Müdürlügü ve Kültür Varliklari Genel Müdürlügü korumasindaki eserlerimizi inceliyoruz. Incelenen eser sayisi 433’tür. Agir hasarli 121, orta hasarli 66, az hasarli 57 olarak tespit edilmistir. 189’unda da hasar olmadigi görülmüstür” ifadelerine yer verdi.

“73 enkazda arama kurtarma çalismalari devam ediyor”

Tescilli binalarin hasar tespitlerinin tamamlanmak üzere oldugunu dile getiren Oktay, "Camilerdir, kiliselerdir tüm tarihi yapilarin hepimizin ortak mirasi oldugunu buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Su anda enkazlardaki arama kurtarma çalismalari 73’e kadar düsmüs durumda" açiklamasini yapti.

“Bin 141 çocuk ailelerine teslim edildi”

Refakatçisi olmayan çocuklar hakkinda da bilgi veren Oktay, “Bin 713 çocugumuz var su anda. Bunlardan ailelerine teslim edilen bin 141 çocugumuz var, bu bizi mutlu ediyor. Hastanede takip edilen 490 çocugumuz var. Sevgi Evleri gibi birimlerinizde kalan misafir 82 çocugumuz var. Kimligi belirlenen çocuklarimiz bin 469’dur. 244’ünün de kimligini belirlemeye çalisiyoruz. Milletimizin, vatandaslarimizin farkli kaynaklardan, içerden ve disardan fark etmez refakatsiz çocuklarimiz üzerinden prim yapmaya çalisan, siyaset yapmaya çalisan, seviyesini düsürmeye çalisanlara, dezenformasyon yapanlara kesinlikle itibar etmesinler” seklinde konustu.



“Depremden etkilenen hayvanlara 9 bin 645 ton yem destegi”

Depremden etkilenen hayvanlarla ilgili açiklama yapan Oktay, “Hayvanlar üzerinde yaptigimiz arama kurtarma faaliyetleri de ayni hizla devam etti. Su ana kadar yapilan çalismalarda yikilan agir hasarli agil sayimiz 9 bin 972, ölen büyükbas 8 bin 424, ölen küçükbas 62 bin 342. Kurtarilan büyükbas 4 bin, küçükbas ise 18 bin 809” dedi.

Depremden etkilenen hayvanlara 9 bin 645 ton yem desteginin saglandigini belirten Oktay, bölgeye bin 260 hayvan çadiri ve bin 474 branda gönderildigini kaydetti.

Kaynak: İHA