Bakan Kurum Açiklamasi 'Kalici Konutlar Için 10 Ilde Yer Tespitleri Yapilmis Durumda'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Kahramanmaras Pazarcik merkezli iki büyük depremden en çok etkilenen noktalardan olan Gaziantep’in Nurdagi ilçesindeki geçici barinma merkezleri insaat çalismalarini yerinde inceledi. Bakan Murat Kurum, inceleme sonrasi yaptigi açiklamada geçici barinma merkezi insaatlarinin hizla devam ettigini ve kalici konutlar için 10 ilde de yeni yasam alanlarinin belirlendigini açikladi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Kalici Konutlar Için 10 Ilde Yer Tespitleri Yapilmis Durumda'


“Vatandaslarimizin geçici barinma alanlarinin kurulum süreci devam ediyor”

Gaziantep’te tamamlanan arama kurtarma çalismalarinin ardindan geçici barinma merkezlerinin yapimina agirlik verildigini belirten Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, “13 gündür ekiplerimiz, arama kurtarma kahramanlarimiz, cansiperane bir sekilde sahada bir fiil çalisiyorlar. 85 milyon hep birlikte deprem bölgesi için tek yürek oldu. Çalismalari azimli, kararli bir sekilde 24 saat esasiyla sürdürmeye gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede Gaziantep ilimizde arama-kurtarma faaliyetleri tamamlandi. Vatandaslarimizin geçici barinma ihtiyaçlarina yönelik Gaziantep genelinde yaklasik 25 bin çadir kentimizi kurduk. Diger taraftan vatandasimizin tasinma ve enkaz kaldirma sürecini büyük bir titizlikle burada kurdugunuz koordinasyon merkezinden valilerimiz takibini gerçeklestiriyorlar. Bir taraftan da kalici yasam birimlerini kurma çalismalarimizi yürütüyoruz. Konteyner kentlerimiz, prefabrik evlerimizin, çelik konstrüksiyondan, yigma malzemelerden yapmis oldugumuz geçici yasam alanlarinin insasini yürütüyoruz. Bu çerçevede hem Nurdagi’nda, hem Islahiye’de vatandaslarimizin geçici barinma ihtiyaçlarini karsilayacaklari konteyner kentlerin kurulum sürecini yürütüyoruz. Gerek devletimiz, gerek buradaki yardimseverlerimiz hep birlikte yeni bir yasam alanini kurma çabasini yürütüyoruz. Gaziantep Büyüksehir Belediyemiz, ilçe belediyemiz burada vatandaslarimizin günlük ihtiyaçlarini karsilayacak, çamasir yikama ihtiyacindan tutun da çocuklarimiza psikolojik destek verecek üniteleri, vatandaslarimizin ihtiyaç duydugu tüm birimlerin kurumlarini gerçeklestiriyoruz. Hükümet binamiz da hasar sebebiyle kullanilamaz durumdaydi. Orada da tadilatlarimizi baslattik. Insallah bir hafta en geç 10 gün içinde hükümet binasinda hizmet vermeye baslayacagiz. Geçici olarak hükümet binasi önünde AFAD’imizin, kaymakamligimizin, bakanligimizin tüm birimlerinin, hizmet bürolarini kurduk. Bölgede vatandaslarimizin ihtiyaçlarini giderme baglaminda Gaziantep Büyüksehir Belediyemizle kurmus oldugumuz masada vatandasimizin ne ihtiyaci varsa bu ihtiyaçlari da giderecek basvurulari aliyoruz ve en kisa zamanda da yerine getirmek için gayret gösteriyoruz” dedi.



“Geçici barinma merkezleri vatandasin her ihtiyacini karsilayacak”

Kurulacak geçici yasam alanlarinin vatandaslarin her ihtiyacini karsilamaya yönelik yapilacagini aktaran Bakan Kurum, “Kurdugumuz geçici yasam alanlarini da burada yasayacak vatandaslarimizin her türlü ihtiyacini giderecek anlayisla yapmaya gayret gösteriyoruz. Içindeki ticari üniteleriyle, okullariyla, çocuk oyun alanlariyla buradaki sosyal faaliyetleri yapabilecekleri tüm mekanlari da planlamak suretiyle hizli bir sekilde insallah konteyner kentlerimizi, geçici yasam alanlarimizi kuruyoruz. Büyüksehir belediyelerimiz, TOKI’miz, Emlak Konutumuz, hayirseverlerimiz hep birlikte tüm illerde bu çalismalari yürütüyoruz. Diger taraftan geçici barinma probleminin çözülmesine müteakip burada vatandasimiz konteynirda kalmak isterse burada, kira yardimi almak istiyorsa da kendi evini tutup tasinabilecegi kira sürecini de yürütüyoruz. Vatandaslarimiza hasar tespitlerinin tamamlanmasina müteakip de agir hasarli, az hasarli ve hasarsiz binalarinin durumuna göre tasinma yardimi, esya yardimi, kira yardimini da hasar tespitlerinin bitmesiyle vatandaslarimizin hesaplarina insallah AFAD’imizin koordinasyonuna yatirmaya baslayacagiz” ifadelerini kullandi.

“Kalici konutlar için 10 ilde yer tespitleri yapilmis durumda”

Kalici konutlarin yapimina yönelik 10 ilde yer tespitlerinin yapildigini da belirten Bakan Kurum, “Kalici konutlarla ilgili çalismalarimizi TOKI Baskanligimiz eliyle yürütüyoruz. Dün Adana ve Osmaniye’mizdeki yerlerin de tespitlerini yaptik. Su an depremden hasar görmüs 10 ilimizde yer tespitleri yapilmis durumdadir. Urfa’mizda, Diyarbakir’imizda, Hatay’imizda, Malatya’mizda, Gaziantep’imizde tüm anlarda ön alan çalismalarini tamamladik. Simdi buralarda ayrintili jeolojik etüt çalismalarini baslattik. Sehrin 50 yilini, 100 yilini, tüm ihtiyaçlarini, buranin kültürünü yasatacak ve daha iyisini daha güzelini yapabilecek anlayisla planlamalari baslattik. Bu çerçevede 10 ilimizde es zamanli önceligimiz rezerv alanlardaki yerlesim alanlarinda bu ihtiyaçlari karsilamak, ardindan mevcutta depremin agir hasar verdigi yerlere de yeni bir master plan çalismasi yapiyoruz. Bu master plan çalismasi çerçevesinde vatandaslarimizin, sehrimizin ihtiyaçlarini içerecek anlayisla Türkiye’deki tüm mimarlarimizla bu isin en ileri gelenleriyle birlikte ortak bir çalisma baslattik. GYODER ve Emlak Konut Genel Müdürlügümüz bünyesinde yapacagimiz, master planla birlikte yerlesime kapatacagimiz, kisitlama getirecegimiz zemin durumuna göre kalitesine göre çalismalarimizi yönlendirecegiz. Sehrin içinde de çikacak bu master plana göre insallah yerlesimi yapacagiz. Rezerv alanlarda ayrintili jeolojik etütlerimizi yürütüyoruz. Bu çerçevede deprem sebebiyle olusan yeni kiriklar dahil zemini her türlü ayrintilariyla birlikte mikro bölgeleme ve ayrintili jeolojik etüt raporlariyla, zemin etüt raporlariyla hocalarimizla, jeologlarimizla, jeofizik, mühendislerimizle insallah incelemek suretiyle en dogru, en saglam zemine ve o zemine göre yapilasmayi seçmek suretiyle radya temel üzerine tünel kalip sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin arti 3-4 kati geçmeyecek konutlarimizin insasinin sürecini de es zamanli insallah yürütüyor olacagiz” seklinde konustu.



“Kalici konutlar için çalismalari Mart ayi basi itibariyle 10 ilimizde es zamanli yürütecegiz”

Kalici konutlar için Mart ayi basi itibariyle 10 il es zamanli çalisma yapilacagini açiklayan Bakan Kurum, “Mart ayi basi itibariyle 10 ilimizde es zamanli yürütecegiz. Bu çerçevede her gün üstüne koya koya gidiyoruz. Insaat malzemelerinin tedarikini dahi, birçok üreticiyle, demircilerimizle, çimentocu, seramik üreticimizle görüstüm. Takdir edersiniz ki 2-3 ay içerisinde tüm afet bölgelerindeki konut insaatlarin baslama sürecini yönetiyoruz. Tüm alanlarda insaat sürecini yönetmek, malzeme tedarikini bunu bütün alanlara iliskin tespitlere müteakip etap etap ihalelerimizi yapacagiz. Hedefimiz 2-3 ay içerisinde büyük bir ihtiyaci giderecek adimlari atacagiz. Ardindan da sehrin merkezindeki planlamalari yaparak, o planlamalardan sonra olusan master plan çerçevesinde sehrin ihtiyaci, kültürü, sosyolojisi dogrultusunda da sehir merkezlerinin insasini yapacagiz. Ay sonu itibariyle süreçlerimizi baslatiyoruz ve Mart ayi basinda da insaatlarimiza es zamanli baslayacagiz ve söz verdigimiz gibi vatandaslarimiza yeni, saglam konutlarini nasil diger afetlerde söz verip yapip bitirdiysek, Kahramanmaras Pazarcik merkezli afetimizde de ayni anlayisla yayacagiz ve onlara sözümüzü tutacagiz. Insallah bu süreci büyük bir titizlikle, hassasiyetle yürütüyoruz. Tüm ekiplerimiz 24 saat esasiyla çalisiyor. Iste bir taraftan geçici kurulumlari, bir taraftan yeni yerlesim alanlarinin kurulum süreçlerini yürütüyoruz ve vatandasimizin en az magduriyeti olacak anlayisla, kendimizi de afetzede kardeslerimizin yerine koyuyoruz. Ne ihtiyaçlari vardir, onlarin penceresinden baktigimizda ne yapmamiz gerekeni burada onlarla yasayarak, onlarin duygularini yerinde görerek, o duygularla birlikte hepimiz de afetzede kardeslerimizin penceresinden bakmak suretiyle çalismalarimizi yürütüyoruz. TOKI ile yapmis oldugumuz 1 milyon 180 bin konutumuz hepsi dimdik, sapasaglam ayakta. Yeni konutlarimizi da insallah ayni anlayisla yapacagiz ve vatandaslarimiza en kisa süre içerisinde teslimlerini gerçeklestiriyor olacagiz. Ben çalisan tüm ekiplerimize çok çok tesekkür ediyorum. Hepsi 7 gün esasiyla, 24 saat esasiyla çalisiyor. Arama-kurtarma ile basladigimiz, simdi geçici barinma alanlariyla, konteyner kentleriyle, prefabrik yapilariyla tüm sivil toplum örgütlerimizle, belediyelerimizle, emniyet birimlerimizle, jandarmamizla, ekserimizle, polisimizle hepsi bil fiil sahada. Afetzede kardeslerimizin için çalismaktadir, alin teri dökmektedir. Ben hepsine buradan tesekkür ediyorum. Allah hepsinden razi olsun. Biz ilk andan itibaren afet bölgesindeydik. Son ana kadar da afet bölgesinde olmaya devam edecegiz. Vatandaslarimizi evlerine, güvenli yuvalarina yerlestirene kadar da bütün ekiplerimiz, bakanlarimiz, milletvekillerimiz, belediye baskanlarimiz ayni bu anlayisla Cumhurbaskanimizin liderliginde insallah çalismalari sürdürmeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Yeni sehir alanlari için yer tespit çalismalari tamamlandi, zemin etüt raporlari hazirlaniyor”

Depremden ciddi hasar gören ve tasinmasi gereken il ve ilçeler için yeni yerlerin belirlendigini de ifade eden Bakan Murat Kurum, “Su an 10 ilimizde depremden hasar gören ilçelerimiz dahil yeni Nurdagi, yeni Islahiye, yeni Gölbasi, yeni Elbistan, yeni Adiyaman, yeni Hatay, bütün illerimizde bu çalismalarin ön çalismasi tamamlandi. Yer tespit çalismalari. Bütün illere gittik. Ekibimizle birlikte orada sehrin tüm bilesenleri ile toplanti yapmak, en saglam zemini, en dogru yeri, sehrin büyüme öngörüsü, sosyolojisi, psikolojisi. Bunlarin hepsini düsünmek suretiyle 10 ilimizde tamamladik. Ve bu alanlara iliskin simdi ayrintili jeolojik etüt raporlarini hazirliyoruz. Zemini inceliyoruz. Fay hattina mesafelerini zaten yer tespitlerini, zemin kalitesini dikkate aldik. Ve daha çok ovadan daha dogru yerlesim yerlerini kuracak, sivilasmanin olmayacagi, ki baktigimizda bir çok alanda yikimin sebebi, agir hasarin sebebi zemindeki sivilasmadan kaynakli. Dolayisiyla burada en iyi zemine oturtabilmek amaciyla bu çalismalarimi 10 ilde es zamanli yürütüyoruz. Zemin etüt çalismalarina müteakip de uygulama projeleri yapilacak ve burada ad yine seferberlik ruhuyla hareket ediyoruz. Türkiye’deki tüm mühendislerimiz, mimarlarimiz projelerimizle ilgili sehir planlamacilarimiz, haritacilarimiz ortak bir havuzda yine en iyi mimarlarimiz bu iste gerçekten kendini kanitlamis arkadaslarimizin da fikirleri, önerileri, bu ise iliskin hocalarimizin fikirleri, önerileri dogrultusunda hasar tespiti, insaat sürecini, zemin etüt raporunu ve yeni yapilacak yerlere iliskin tüm süreci büyük bir titizlikle yürütmeye devam ediyoruz” dedi.



"Kira firsatçilarina müsaade edilmeyecek"

Vatandaslara yönelik saglanan kira destegi ile ilgili de konusan ve bu noktada yapilan firsatçiliga izin verilmeyecegini belirten Kurum, “Cumhurbaskanimiz da ifade ettiler. 15 bin lira tasinma yardimi ve 5 bin lira da ev sahipleri için kira yardimi, kiracilarimiz için de 2 bin lira aylik kira yardimini depremden hasar görmüs vatandaslarimiza, agir hasarli ve yikik, yine vatandaslarimiza bu kira yardimlarini yapacagiz. Burada da süreci titizlikle takip ediyoruz. Bizim milletimiz necip bir millet. Yani depremin ilk anindan itibaren o birligi, beraberligi, bütünlügü her yerde gördük. Firsatçilara müsaade etmeyecegiz. Kiraya tasinacak vatandaslarimiza tasinmayi dahi burada askerimizle, jandarmamizla, vatandasimizla birlikte yapiyoruz. O süreçleri de takip ediyoruz. Ve kesinlikle kira artilarina, zaten biliyorsunuz bir düzenleme yaptik. Haziran ayina kadar artislari bir önceki kira bedelinin yüzde 25’ini geçemeyecegine dair burada da bu süreci ilgili bakanliklarimizla birlikte titizlikle takip ediyoruz. Bizim milletimiz gani gönüllü. Biz burada depremzede aileler varsa, o aileleri evimizde misafir edelim, o çocuklara sahip çikalim, o ailelere sahip çikalim diyorlar. Tabi bu millet bu bölgedeki tüm afetzedelere devletimizle birlikte el ele sahip çikar. Biz buna inaniyoruz. Insallah o süreci de büyük bir titizlikle yürütecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA