Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Çocuklarinizi Depremin Psikolojik Etkilerinden Koruyun'

Kahramanmaras depremleri ülke genelini yasa bogarken, Aydin Il Saglik Müdürlügü yetkilileri çocuklarin depremin psikolojik etkilerinden korunmasi gerektigine dikkat çekti.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Çocuklarinizi Depremin Psikolojik Etkilerinden Koruyun'


Türkiye, 9 saat arayla meydana gelen iki depremin olusturdugu agir yikimla mücadele ederken, sadece binalarda degil psikolojik açidan da yikimlar oldu. Birçok kisinin hayatini kaybettigi depremden en çok etkilenenler ise çocuklar oldu. Bu çerçevede Aydin Il Saglik Müdürlügü yetkilileri ise çocuklarin depremin psikolojik etkilerinden korunmasi gerektigine dikkat çekti. Depremin her yastan insan için travmatik etkilere sebep olan bir dogal afet olduguna dikkat çeken uzamanlar, dogal afet ile birlikte birçok zorluk ve belirsizlik ile karsi karsiya kalindigini vurguladi.

Psikolojik açidan depremin etkileriyle basa çikmanin zor bir süreç oldugunun belirten uzmanlar; “Çocuklar, hem depremin kendisinden hem de sonrasinda olusan belirsizlik ve hayatlarinda yol açabilecegi degisikliklerden korkarlar. Çocuklarin yasanan olaylarla ilgili bilgiye ihtiyaçlari vardir ve çocugun güven duydugu bir yetiskinden bu bilgileri almasi önemlidir. Yasanan durumla ilgili bir sey saklamadan, yanlis bilgi vermeden ve çocugun anlayacagi bir dille konusmak gerekmektedir. Çocuklarin sorulari yaslarina ve gelisim dönemlerine göre yanitlamaya çalisilmalidir. Konusmadan önce çocuklarin duygulari ve sormak istediklerini dinlenmelidir. Konusurken çocugun göz hizasinda olmak için diz çöküp ve ellerini tutulmalidir” diyerek ebeveynlerin, duygularini konusarak aktaramayan çocuklarin resimlerinden ve oyunlarindan anlamaya psikolojini anlamaya çalismasi gerektigini belirtti.



Sadece depremi yasayan degil, bu aciyi televizyonda izleyen çocuklar için de destek gerekebilecegini belirten Aydin Il Saglik Müdürlügü yetkilileri açiklamada “Deprem bölgesinden çok uzakta olup görüntülerden etkilenen çocuklar ile de deprem hakkinda konusmak gerekir. Deprem hakkinda yasina uygun bilgi verilmelidir. Çocuklar ile birlikte ailece evde bir eylem plani yapilabilir ve deprem çantasi hazirlanabilir. Bu çantaya sevdigi bir oyuncagi koymak da önemlidir. Ebeveynler, depremden etkilenen kisilere yardim hazirlanacagi zaman çocuklarla birlikte bu hazirligi yapabilirler. Çocuklara, ‘oradaki arkadaslara göndermek istedigin oyuncaklar olur mu?’ diye sorulabilir. Ayrica, oradaki çocuklara mektup yazabilirler ve resim çizebilirler. Bu sekilde çocuklara temas etmek onlara da iyi gelebilir” ifadelerine yer verildi.



Çocuklar için yapilabileceklerin de anlatildigi açiklamanin devaminda “Çocuklarinizla daha fazla zaman geçirin, konusun, güven verin. ‘Korkma, birlikteyiz ve güvendeyiz’, ‘seni seviyorum’ gibi cümleleri olabildigince sik tekrar edin. Kucaginiza alin, sarilin. Yakin temas kurmak ona terk edilmeyecegi mesajini verir. Korkutucu televizyon görselleri ve konusmalarindan uzak tutun. Imkanlar ölçüsünde gündelik aliskanliklarinizi sürdürmeye çalisin. Çocuklarin kisa sürede günlük rutinlerine dönmeleri önemlidir. Ilk asamada okul olmadigi için güvenli ortamlar olusturarak yasitlari ile zaman geçirmeleri saglanabilir. Onlarla oyun oynamak, sarki söylemek, resim çizmek rutinin birer parçasidir. Yetiskinlerin iyi olma halleri çocuklari destekler. Bu yüzden kendinize iyi baktiginizda çocugunuza en iyi sekilde yardimci olabilirsiniz. Ihtiyaciniz oldugunda baskalarinda yardim isteyin. Çocugunuzun duygularini kelimeye dökmelerine yardim edin. Korku, mutluluk, kizginlik, üzgün olma gibi böyle duygulari hissetmenin normal oldugunu söyleyin. Oyun oynayin. Özellikle, okul öncesi dönemdeki çocuklar duygularini düsüncelerini akici bir sekilde kelimelerle ifade edemezler. Çocugun yasadiklarini anlatmaya ihtiyaci vardir bu aktarimi da oyun ve oyuncaklar yolu ile yapacaktir. Çocugunuz oyun oynarken onu izlemeye çalisin. Çocugunuzun size yapismasi ve yaninizdan ayrilmaktan endiseli olmasi çok dogaldir. Eger çocugunuzdan ayrilmak zorunda kalirsaniz ne kadar süreligine ve ne zaman döneceginizi söyleyin. Eger birakabilirseniz, bir fotograf gibi size ait bir sey birakin. Bir seyleri düzeltemezseniz bile, çocugunuzla olmak ve yaninda durmak bile bir seyleri degistirebilecegini unutmayin” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA