Moldova Parlamentosundan Dorin Recean Hükümetine Güvenoyu

Moldova parlamentosunda yapilan oylamada, Bati yanlisi Dorin Recean hükümeti güvenoyu aldi.

Moldova Parlamentosundan Dorin Recean Hükümetine Güvenoyu
Moldova’da 10 Subat’ta istifa eden Natalia Gavrilita hükümetinin ardindan Cumhurbaskani Maia Sandu tarafindan basbakan adayi olarak Bati yanlisi 48 yasindaki Dorin Recean gösterilmisti. Moldova parlamentosunda yapilan oylamada, Recean hükümeti, 101 sandalyeli parlamentoda 62 milletvekilinin onayi ile güvenoyunu aldi. Recean bir önceki kabineyi büyük ölçüde korurken, sadece maliye, altyapi, adalet ve enerji bakanlarini degistirdi.

Oylama öncesi "Müreffeh, Güvenli, Avrupali Moldova" baslikli bir programda politika planlarini parlamento ile paylasan eski Içisleri Bakani ve Cumhurbaskani Yardimcisi olan Recean, "Uluslararasi anlasmalara saygi duyulan, ülkeler arasindaki sorunlarin diyalog yoluyla çözüldügü, küçük devletlere sayginin oldugu güvenli bir dünyada yasamak istiyoruz. Avrupa Birligi’nin tam üyesi olmak istiyoruz" dedi.

Ukrayna-Rusya Savasi nedeniyle enerji ve gida fiyatlarinin yükseldigi Moldova’da hükümet karsiti protestolar patlak vermis, 18 aylik görev süresinin ardindan Basbakan Gavrilita istifa etmisti.

Öte yandan Cumhurbaskani Sandu ise, defalarca Rusya’yi Moldova’yi istikrarsizlastirmaya çalismakla suçladi. Geçtigimiz pazartesi günü Sandu, Rusya’yi Moldova hükümetini devirmek, Moldova’nin Avrupa Birligi’ne katilmasini durdurmak ve Ukrayna’ya karsi savasta kullanmak için plan yapmakla suçlamisti. Moldova’nin ayrilikçi Transdinyester bölgesinde askerleri bulunan Rusya ise, söz konusu iddialari yalanladi.
Kaynak: İHA