Günlerce Enkaz Altina Sürünerek Girip Besledigi Inegine 11 Gün Sonra Kavustu

Adiyaman’da Birgül Tuncay’in göçük altinda kalan ve enkaz altina sürünerek girip günlerce besledigi ‘Bircan’ isimli inegi 11 gün sonra kurtarildi. Inegine kavusan Tuncay gözyaslarina boguldu.

Günlerce Enkaz Altina Sürünerek Girip Besledigi Inegine 11 Gün Sonra Kavustu


Binlerce yikilan ve agir hasarli binanin bulundugu Adiyaman’da aci hikayelerin yani sira yürekleri isitan görüntüler de ortaya çikiyor. Adiyaman il merkezine bagli Dardagan köyünde yasayan Birgül Tuncay ve Aziz Tuncay’in alti ahir üstü ev olan yapilari depremde tamamen yikildi. Çiftin ahirda bulunan 4 ineginden 2’si, 15 keçisi ve 30 tavugu enkaz altinda kalarak telef oldu. Hayatta kalan 2 inekten birisi disari çikartilirken, birisi ise enkazda sikisti. Birgül Tuncay, depremin ilk gününden itibaren enkazda sikisan inegini kurtarmak için çabaladi ancak enkazdan çikartamadi. Tuncay, ’Bircan’ isimli inegini her gün enkazin altina sürünerek girip su ve yiyecek vererek besledi.

11 gün sonra kurtarildi

Durumu Ihlas Haber Ajansinin gündeme getirmesinin ardindan, Tarim ve Orman Bakanligi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) ekipleri köye giderek inegin kurtarilmasi için destek istedi. Köye intikal eden Jandarma Arama Kurtarma Timleri inegin kurtarilmasi için çalisma baslatti. Is makinelerinin destegi ile yapilan çalismalarin ardindan telef olan inek enkaz altindan çikartildi. Veteriner hekimler tarafindan inege olay yerinde müdahale yapildi. Inegin poliklinige götürülerek tedavi edilecegi ögrenilirken, 253 saat sonra enkaz altindan çikan inegini gören Birgül Tuncay, gözyaslarina boguldu. Birgül Tuncay’in enkaz altinda kalan altinlari da jandarma ekipleri tarafindan bulundu. Altinlari teslim edilen Bircan Tuncay’a jandarma ekipleri tarafindan üsümesin diye üniforma ve eldiven giydirildi.

“Bugün çok mutluyum”

Inegine kavustugu için çok mutlu oldugunu söyleyen Birgül Tuncay, “Bircan’imi kurtardilar. Hepinizden Allah razi osun. Hepinizi öpüyorum. Inegime kavustum. Bugün çok mutluyum. Keçilerim de kurtulsa daha da mutlu olurdum. Onlar da kurtulmadi. Bircan’im simdi iyi, Allah’a sükür olsun. Bütün ekiplerim geldi” dedi.



“Dün sabahtan beri takip ediyoruz”

TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker ise, “Tarim Bakanligi Adiyaman koordinatörlügü olarak tüm arkadaslarimiz ile birlikte buradayiz. Burayi dün sabahtan beri takip ediyoruz. Hayvanlarin tüm ihtiyaçlarini karsiladik. Bugün de bir hayvani da canli olarak kurtardik. Onun için çok mutluyuz. Tüm arkadaslara tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Saglik durumu ilk belirlemelere göre iyi gibi”

Inegin saglik durumu ile ilgili bilgi veren Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürü Salih Çelik, “Çok mutlu olduk. Jandarma Arama Kurtarma ekiplerine çok tesekkür ediyoruz. Bir hayvan için bu yapilabiliyorsa insan için ne yapilmaz. Bunu herkesin düsünmesini istiyorum. Herkesin eline saglik. Bu aci içerisinde bir sevinç yasiyoruz. Su anda hayvana iki günden beri müdahale etmeye çalisiyoruz. Ama kurtarma ekibi gelemedigi için kurtaramiyorduk. Sol arka ayaginda bir zedelenme var, belde de olabiliyor tahmin edebiliyoruz. Ama durum iyi gibi. Serum uygulamasindan sonra durumu daha da netlesir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA