Dönüsüm Ya Bizim Elimizden Ya Depremden Olacak

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, depremin ardindan Gaziantep ve Hatay’daki izlenimlerini ve basta Büyüksehir Belediyesi olmak üzere yaralari sarmak adina bölgede yapilan çalismalari meclis üyeleriyle paylasti. Muhtemel deprem riskine karsi yaptiklari ve planladiklari çalismalari da anlatan Baskan Aktas, “Bursa’nin gelecegi kentsel dönüsümdür. Bu dönüsüm ya bizlerin elinde kontrollü ve planli biçimde gerçeklesecek ya da maalesef deprem sebebiyle canlarin kaybi, millî servetin hebasiyla olacak. Seçim hepimizin” dedi.

Dönüsüm Ya Bizim Elimizden Ya Depremden Olacak


Bursa Büyüksehir Belediye Meclisinin Subat ayi toplantisi Baskan Alinur Aktas’in baskanliginda yapildi. Sadece deprem konusunun ele alindigi toplantinin açilisinda konusan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, depremin ilk gününden beri Gaziantep ve Hatay’da yaptiklari çalismalari ve bölgeye dair izlenimlerini anlatti. Elazig’in da afet bölgesi ilan edilmesinin ardindan 11 ilde büyük yikimlara yol açan depremle birlikte Türkiye genelinde büyük bir yardim seferberligi baslatildigini kaydeden Baskan Aktas, bu seferberlige Bursa’nin da Büyüksehir ve ilçe belediyeleri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi, hayirsever isadamlari ve gönüllülerle birlikte büyük destek verdigini açikladi.

Bölgede bugüne kadar bine yakin personel ve 300’ü askin araç ve ekipmanla hizmet verdiklerini dile getiren Baskan Aktas, toplanan yardimlarin dagitimi, seyyar tuvaletlerin kurulumu ile çadir kent ve konteyner kent kurulumu ile görevlendirildikleri Hatay’daki çalismalarinin da kesintisiz bir sekilde devam ettigini söyledi.

Sadece deprem bölgesinin degil, Bursa’ya gelen depremzedelerin de yaralarinin sarilmasi için önemli çalismalari gerçeklestirdiklerini ifade eden Baskan Aktas, ulasimda kardes kart, sosyal yardimlarda kardeslik magazasi uygulamasi ile Bursa’daki depremzedelere destek olduklarini belirtti.

Baskan Aktas, Büyüksehir, AFAD ve BTSO organizasyonunda olusturulan yardim toplama merkezlerinde görev alan tüm gönüllülere ve desteklerini esirgemeyen vatandaslara da tesekkür etti.

Bursa’nin gelecegi kentsel dönüsüm

Deprem kusaginda olan Bursa’nin da deprem gerçegi ile karsi karsiya oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, deprem riskine karsi yaptiklari ve yapmayi planladiklari çalismalar hakkinda bilgi verdi. Bursa’nin geleceginin kentsel dönüsümde oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Bu dönüsüm ya bizlerin elinde kontrollü ve planli biçimde gerçeklesecek ya da maalesef deprem sebebiyle canlarin kaybi, millî servetin hebasiyla olacak. Seçim hepimizin. Bursa’nin bir geleceginin olabilmesi için atacagimiz her adim kentsel dönüsüme çikacak. Bu isi belediyelerin görevi olarak yürüttügü rutin bir faaliyet olarak görmüyoruz. Her gün ekranlarda görmekte oldugumuz manzaranin da açikça gösterdigi gibi bu is, vatandaslarimizin canini kurtarmakla esdegerdir. Biz bu anlayisla kentsel dönüsümü yüksek bir hedef olarak görüyoruz” diye konustu.



Zemin tehlike haritalari

Türkiye’de zemin tehlike haritalarini çikartan ilk üç ilden birisinin Bursa oldugunu dile getiren Baskan Aktas, “Bugüne kadar birçok veriyi topladik, analizlerini yaptik. Hâlen yürütmekte oldugumuz çevre düzeni plani çalismasinin veri toplama sürecinde bütün ilimizin zemin durumunu, TÜBITAK ile birlikte 3 yil süren çalismanin sonunda ortaya koyduk. 2020 yilindan beri devam eden süreçte ilimizdeki yaklasik 650 bin yapinin bina envanterini olusturmaktayiz. Yüzde 80’ini de tamamlamis durumdayiz. Bütün ilçelerimizdeki yapilari; kat yüksekligi, yapim yili gibi kriterlere göre siniflandiriyoruz. Merkez Osmangazi, Nilüfer, Yildirim, Gürsu, Kestel ilçeleri için bu çalisma tamamlandi, diger ilçelerimiz için de bu analizi kisa sürede tamamlamis olacagiz. Bir diger adimimiz bu yapilarin risk durumlarinin da ortaya konmasidir. Belediyemizin kendi imkânlariyla analiz ettigi veriler, deprem riski açisindan kentin bütününü ele alacak olan ve JICA ile yürütülen çalismaya altlik teskil edecek. JICA ve belediyemizce ortaklasa yürütülen Deprem Risk Azaltma ve Önleme Projesi ile muhtemel bir depremde, ilimizde hasar riski yüksek alanlar belirlenecek” dedi.



1968 bina yikilacak

Büyüksehir Belediyesi olarak halen farkli ilçelerde 10 farkli bölgede kentsel dönüsüm uygulamalarinin yürütüldügünü veya planlama sürecine dâhil edildigini açiklayan Baskan Aktas, “5 yillik süreçte kentsel dönüsüm ve riskli yapi çalismalari çerçevesinde; 352 binada 2 bin 180 bagimsiz bölümü yiktik. Bununla birlikte bu yil bin 270 bagimsiz bölümün insaatini tamamlayip, Yigitler, Sicaksu ve Besyol’da hak sahiplerine teslim edecegiz. 2023 yili içerisinde Bursa genelinde devam eden ve hedeflenen toplam 870 bin metrekare proje alaninda; bin 968 binada 7 bin 592 bagimsiz bölüm yikilarak, 9 bin 980 adet konutun insaatina baslanacak. Yaptigimiz çalismalar sadece afet öncesine yönelik degil, afet sonrasi için de hazirlanmaktayiz. Ama öncelikle deprem öncesine ivedi olarak çalismak zorundayiz. Bu konuda hepimize sorumluluk düsmektedir. Hepimiz tasin altina elimizi koymak durumundayiz. Canimiz yanmadan tedbir almak mecburiyetindeyiz. Insanlarimizi korumak bizim boynumuzun borcu. Rabbim, böylesi büyük felaketlerden ülkemizi, milletimizi ve devletimizi korusun” diye konustu.

Kaynak: İHA