Ahlat Depremzedelere Kucak Açti

Asrin felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli iki büyük depremden etkilenen depremzedelere Bitlis’in Ahlat ilçesi kucak açti.

Ahlat Depremzedelere Kucak Açti
Türkiye, Kahramanmaras merkezli iki büyük depremle asrin felaketini yasadi. Afetin meydana geldigi andan itibaren Ahlat halki, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluslari depremzedelerin yaralarinin sarilmasi için tek yürek oldu. Devlet-millet dayanismasiyla hareket eden ilçe halki topladigi yardimlari deprem bölgesine gönderirken ilçeye gelen depremzedelere de kucak açti. Depremin vurdugu illerden Ahlat’a gelen 246 aile ögretmenevi, uygulama oteli, belediyeye ait sosyal tesis ve konuk evlerinde misafir ediliyor. Ilçede fazladan evleri bulunan bazi yardimseverler evlerini depremzedelere tahsis ederken, bazi vatandaslar kendi evlerini depremzedelere açti.

Ahlat Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban, ilçeye gelerek belediye konuk evlerinde kalan depremzedeleri ziyaret etti. Depremzede ailelerle görüsüp bir sorunlarinin olup olmadigini soran Baskan Çoban, bu zorlu süreci devlet-millet dayanismasiyla asacaklarini söyledi.



“Ensar-muhacir ruhuyla Ahlat halki bize kucak açti”

Depreme Malatya’da yakalan depremzedelerden Sabri Akin, ailesi ve yakinlariyla birlikte Ahlat’a geldiklerini söyledi.

Ahlat halkinin kendilerine kucak açtiklarini bir kisim aile fertlerinin belediye konuk evlerinde bir kisim aile fertlerinin de ev tutarak Ahlat’a yerlestiklerini belirten Akin, “Malatya’da kendi ailem ve yakin ailelerimizle beraber yasamis oldugumuz deprem afetinden dolayi bugün Ahlat’tayiz. Ben öncelikle bütün Türkiye halki ve hepimize geçmis olsun diyorum. Rabbim insallah bir daha böyle bir afet göstermez. Çok ciddi ve 10 ili etkileyen bir deprem felaketi yasadik. Buna ragmen gerek halkimizin, gerek devlet yetkililerimizin, gerek sivil toplum kuruluslarimizin hepsinin ciddi anlamda dayanismasiyla, birlik ve beraberligiyle bugüne kadar ciddi anlamda sorunlarimizi hallettik. Tabi sarsintilarin devam etmesinden dolayi psikolojik anlamda da sikinti yasiyor insanlarimiz. Bizde kismen bu sorunlardan rahatlamak adina sag olsun özellikle Ahlat Belediye Baskanimiz bize belediyenin sosyal tesislerini açti ve biz 4-5 gündür buradayiz. Misafirhanede ve konuk evlerinde kaliyoruz. Gerek baskanimiz ve gerekse Ahlat halki çok ciddi anlamda ilgi gösteriyor. Hatta birçok esnaf arkadasimiz bile gittigimizde hemen evlerini açabileceklerini, gerekli yardim kampanyalari düzenleyebileceklerini söylediler. Yani bu olay sunu ortaya koydu ki gerçekten Türkiye halki çok ciddi anlamda bu tür durumlarda birbirlerini destekleyen bir halk. Biz burada bunu gördük. Kendi inancimizla aldigimiz güçle daha önce yasamis oldugumuz ensar-muhacir iliskisini biz tabi ki tarihte okurduk. Ama inanin ki bugün burada Ahlat’ta bunu yasiyoruz. Ben inaniyorum ki birçok bölgede kendi arkadaslarim su an Türkiye’nin birçok noktasina gitmisler hepsinin ortak ifade ettigi sey su ki yani gittigimiz yerde halkimiz kendi evlerini açiyorlar. Kendileri akrabalarinin yanina gidip kendi evlerini depremzedelere açiyorlar. Rabbim bir daha böyle bir sey bize göstermesin. Gerçekten çok fedakâr insanlar. Bu kendi ülkemize, kendi vatanimiza, kendi devletimize karsi sevgi duygularimizi daha da pekistiriyor. Gerçekten ciddi anlamda bir dayanisma, birlik ve beraberlik ruhu gelisti. Insallah bu birlik ve beraberlik ruhuyla biz bu ülkede çok seyler basarabiliriz. Yeter ki bu anlamda birbirimize destek olalim, birbirimize yardimci olalim ve gerçekten ensar-muhacir ruhunu ve iliskisini tekrardan yasatabilelim. Ilk önce bizim bir ailemiz geldi. Daha sonra kendi aile çevremiz olarak yaklasik 30 kisi su an Ahlat’tayiz. Bir kismimiz evlerde bir kismimizda belediyenin konuk evlerindeyiz. Baskanimiz bizi misafir ettiler. Bunun disinda artik Ahlat’ta; Gaziantep, Kahramanmaras, Adana ve diger illerden de bizim birebir sahit oldugumuz arkadaslarimiz var. Ahlat halki gerçekten bunlarin hepsine kucak açmis. Ahlat halkina, esnafina ve belediye baskanimiza çok tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA