MYP Genel Baskani Ahmet Reyiz Yilmaz Açiklamasi 'Siyasi Partilere Yapilan Seçim Yardimlari Geri Alinsin'

Muhafazakar Yükselis Parti (MYP) Genel Baskani Ahmet Reyiz Yilmaz, "Öncelikle siyasi partilere yapilan yüklü yardimlar derhal geri çekilip magdur olan halka fon olarak ayrilsin" dedi.

MYP Genel Baskani Ahmet Reyiz Yilmaz Açiklamasi 'Siyasi Partilere Yapilan Seçim Yardimlari Geri Alinsin'
Muhafazakar Yükselis Parti (MYP) Genel Baskani Ahmet Reyiz Yilmaz, 10 ili etkileyen Kahramanmaras merkezli iki depreme iliskin konustu.

MYP Genel Baskani Yilmaz, "Öncelikle siyasi partilere yapilan yüklü yardimlar derhal geri çekilip magdur olan halka fon olarak ayrilsin. Sonra da bu yikimlarin sorumlulari hakkinda sorusturma hizla açilsin. Yapanin yanina kar kalacak bir ihmal degil bu yasananlar. Bu yikim 17 Agustos depreminde oldugu gibi bir müteahhidi cezalandirmakla bitmemelidir. Bölgenin deprem üretme orani belli. Bu binalar yapilirken özellikle 1999 Agustos depremi sonrasi çikan yapi denetim yasasi var. Bu yapi denetim sirketleri nasil oldu da bu binalara izin verdi? Bütün yikilan binalar özellikle 1999 Agustos sonrasi üretilen yapilardan bahsediyorum eger yikildiysa burada proje müellifi insaat mühendislik ofisleri birinci derecede yapi denetim sirketleri ile beraber sorumludur. Belediyeler de ayni derecede bu iki grupla beraber ortak sorumludur. Burada nihai sorumlu müteahhitlerdir. Ancak onayli projelerde hata yoksa müteahhit projeye uymamissa bu durumda müteahhit dogrudan sorumludur. Ayrica müteahhitlik belgesi olmayan siradan sahislar bu binalari hangi bilgi ya da yetkinlikle yapti? Parasi olan belediyeden ruhsati alip insaat yapiyor. Bu olacak is degil. Kredi ile yapilan projelerin sigortalari varsa bunlar da bu kredileri verirken diger yandan sigorta sirketleri de sigorta yaparken bu projeleri kendi mühendislerine kontrol ettirmek zorundalar. Yurt disinda bu isler böyle yapilir. Dünya da paran varsa git insaat yap diye bir uygulama yok" dedi.



"Deprem haritalari mutlaka yukari yönlü revize edilmeli"

Daha garantili bir yerde durulmasi isteniliyorsa deprem haritalarinin güncellenmesi gerektigini söyleyen Yilmaz, "Ve çikan deprem derecesine göre degil bir üst deprem derecesine uygun bina statikleri uygulanmalidir. Buna göre örnegin 4. derece de deprem bölgesi olan bir ilimiz de insaat statik hesaplari 4. dereceye göre yapilmamali. Bu yanlistir. Çünkü her ne kadar 4. derece olsa da depremin siddeti zemin yapisi yikim katsayisini yükseltebilir. Bu nedenle tedbirli tarafta kalmak için 4. derece deprem bölgesinde insaat izinleri statik hesaplarda 3. Derece deprem bölgesi olarak alinmalidir. 3. Derece de olan bölge de bu hesaplar 2. dereceye göre yapilmalidir. Bunlar asla zor isler degil. Burada her kademe de agir ihmaller söz konusu" diye konustu.

MYP Genel Baskani Yilmaz ayrica, "Istanbul’da deprem konusunda su an su günden itibaren sadece bu yönde tedbirler hizla artirilmalidir. Mal yerine gelir ama can yerine gelmiyor. Bu konu ihmal kaldiramaz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA