BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Bu Deprem, Zamanimizin En Büyük Dogal Felaketlerinden Biri'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kahramanmaras’ta meydana gelen deprem ile ilgili yaptigi açiklamada, "Bu deprem, zamanimizin en büyük dogal felaketlerinden biri" dedi.

Kahramanmaras’ta 6 Subat’ta meydana gelen ve Suriye’nin kuzeydogusunda da yikima yol açan 7.7 ile 7.6 büyüklügündeki depremlerin ardindan yaralar sarilmaya çalisiliyor.

BM’nin temizlik ve diger malzemeleri tasiyan, 6 tirdan olusan yardim konvoyunun Suriye ile Türkiye arasindaki uluslararasi geçislere açik olan Bab el-Hava Sinir Kapisi’ndan Suriye’ye geçis yaptigini söyleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Bu deprem, zamanimizin en büyük dogal felaketlerinden biri. Daha fazla yardim yolda ve çok daha fazlasina ihtiyaç var. Kalp yaralayan görüntüler görüyoruz. Hayat kurtarmak için saatlerle yarisiliyor. Hayatini kaybedenler için yas tutuyoruz. Binlerce bina yikildi, on binlerce insan zorlu kis sartlarindan etkileniyor. Okullar ve hastaneler yikildi. Çocuklar büyük bir travma içinde" dedi.



"Simdi Türk ve Suriye halki için ayaga kalkma zamani"

Türkiye’nin çok sayida mülteciye ev sahipligi yaptigini da ifade eden Guterres, "10 yildan daha fazladir 3.6 milyondan fazla Suriyeli, Türkiye’de yasiyor ve çogu depremde hayatini kaybetti. Deprem, kuzeybati Suriye’deki insanlik krizini daha da kötülestiriyor. BM, elinden gelenin en iyisi yapmaya çalisiyor. Arama kurtarma ekipleri, tibbi destek, termal battaniyeler ve çok sayida hayat kurtarici esyalar gönderdik. BM Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Martin Griffiths, depremden etkilenen bölgelere gitti. Su an Türkiye’de. Griffiths, Gaziantep, Halep ve Sam’i da ziyaret edecek. Türk hükümetinin yardim çagrisina da elimizden geldigince yanit vermeye haziriz. Simdi Türk ve Suriye halki için ayaga kalkma zamani" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA