Bakan Koca Açiklamasi 'Deprem Faciasinda Ne Yazik Ki 20 Bin 213 Kisi Hayatini Kaybetti'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Su an itibariyle deprem faciasinda ne yazik ki 20 bin 213 kisi hayatini kaybetti. 80 bin 52 vatandasimiz yaralandi” dedi.

Depremin en yogun hissedilen illerden birisi olan Hatay’da bulunan Saglik Bakani Fahrettin Koca, depremin 5’inci gününde AFAD Acil Koordinasyon Merkezi’nde basin açiklamasi yapti. Bakan Koca, daha önce esi görülmemis bir felaket durumuyla karsi karsiya kalindigini belirterek, “Milletçe esi görülmemis bir felaketle mücadele ediyoruz. 10 ilimizi ayni anda etkileyen afet sebebiyle canla basla mücadele veriyoruz. Bu aziz millet birlik ruhu içinde elinden gelen ne varsa yapmaya gayret ediyor. Devletimiz tüm imkanlarini seferber etmis durumdadir. Gün yaralari birlikte sarma günüdür. Insanimiz için insanüstü bir çaba sergileyen tüm milletimize cani gönülden tesekkür ediyorum. Dünyada esine az rastlanir birlik ve mücadele sergiliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Arama kurtarma ekiplerimiz kesintisiz çalismalarina devam etmektedir”

Saglik hizmetlerinin afet bölgesinde kesintisiz saglanmasi için Bakanlik birimlerinin canla basla çalistigini belirten Koca, “Arama kurtarma ekiplerimiz kesintisiz çalismalarina devam etmektedir. Bölgede saglik hizmetlerinin verilmesi için hastanelerimiz faal durumdadir. Sahra hastanelerimiz hizmet vermeye devam etmektedir. Müdahale çadirlarimiz ilk temaslarin ardindan hastalarimizi en uygun saglik tesisine ambulanslarla sevk etmektedir. Hastane hizmetlerinin yani sira birinci basamak saglik hizmetleri de yerinde vermeye baslandi. Özellikle köylerimizde yaralilarin durumlarini kontrol ve müdahale etmek ve kronik hastalarimizin saglik hizmetlerini aksatmamak için 112 ekipleri ve ambulanslarla doktor ve ilaç sevk edilmeye baslandi. Kronik hastalarimizdan bölgeden sevki gerekenler için planlamalar yapilarak sevkleri gerçeklestirilmeye devam etmektedir” diye konustu.



“Kimligini bilemedigimiz hastalarimizi dijital fotograflarini eslestirme yapmak üzere hazirlanan özel yazilima yüklüyoruz”

Saglik sisteminin tüm afet bölgesinde çalisir durumda olduguna vurgu yapan Bakan Koca, “Kimlik tespit çalismalari devam eden yaralilarimiz var. Ulasilan her bilgi en hizli sekilde tüm birimlerimizle paylasmaya devam ediyoruz. Su an bölge saglik hizmetlerimizin durumu kisaca söyle özetlenebilir; enkaz altindan kurtarilan vatandaslarimizin acil müdahalesinden sonra kara, hava ambulanslarimiz ile deniz araçlariyla toplamda 20 bin hastamizin tedavilerinin devam ettirilmesi amaciyla bölge disi illere transferi saglandi. Kamuoyunda çocuk hastalarimizla ilgili spekülatif bilgiler dolasmaktadir. Bu konuda vatandaslarimizi bilgilendirmek isterim. Su anda kimligi belirlenemeyen veya yaninda refakatçisi bulunmayan 0-18 yas grubundaki evlatlarimiz Ankara, İçel, Adana, Kayseri ve Istanbul’daki hastanelerimizde bulunmaktadir. Çocuklarimizin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligimizin gözetimi ve velayeti altinda takip ve tedavileri devam etmektedir. Kimligini bilemedigimiz hastalarimizi dijital fotograflarini eslestirme yapmak üzere hazirlanan özel yazilima yüklüyoruz. Bu sayede önemli bir kisminin kimlik bilgilerine ulasacagimizi umuyorum” ifadelerine yer verdi.

“Eczacilarimizin deprem bölgesine mobil veya gezici eczane açarak, hizmet vermesine izin verecegiz”

AFAD tarafindan kurulan çadir kentlerinde sahra hastaneleri ve ünitelerinde saglik hizmetleri sunuldugunu kaydeden Koca, sunlari kaydetti:

“Saglik hizmeti alan vatandaslarimizin ilaçlari yine bu merkezlerde verilecektir. Depremden etkilenen illerimizde yeni düzenleme ile geçici ve mobil eczaneler açilmaya devam edecek. Bölgede hasar gören ve bina güvenligi nedeniyle açilamayan çok sayida eczanemiz var. Vatandasimizin saglik hizmetine erisimi önünde hiçbir engel kalmasini istemiyoruz. Basta bölge eczacilarimiz olmak üzere isteyen eczacilarimizin deprem bölgesine mobil veya gezici eczane açarak, hizmet vermesine izin verecegiz.”

“Deprem faciasinda ne yazik ki 20 bin 213 kisi hayatini kaybetti”

Adana ve Diyarbakir’daki tüm hastanelerin tam kapasite ile hizmet verdigine dikkati çeken Koca, “Adiyaman Egitim Arastirma Hastanesi saglik hizmetlerine tüm birimlerle hizmete devam etmektedir. Kahramanmaras Necip Fazil Kisakürek Sehir Hastanesinde tüm alanlarda saglik hizmeti sunulmaktadir. Kilis’te Alaattin Yavasca Devlet Hastanesi tam kapasiteyle hizmet ediyor. Malatya merkez ve ilçelerdeki hastanelerimiz saglik hizmetlerini tam kapasiteyle vermektedir. Hatay Egitim Arastirma Hastanesi’nde kapsamli sahra hastanesi ve 16 acil müdahale ünitesiyle hizmet veriyor. Üniversite Hastanemiz, tam kapasiteyle hizmet vermektedir. Dörtyol, Reyhanli ve Samandag’i bütün birimleriyle aktif saglik hizmeti vermektedir. Su an itibariyle deprem faciasinda ne yazik ki 20 bin 213 kisi hayatini kaybetti. 80 bin 52 vatandasimiz yaralandi” açiklamalarinda bulundu.

“Hatay’da vefat sayimiz 6 bin 205 yarali sayimiz ise 17 bin 823"

Depremin en agir etkilenen illerin basinda Hatay’in geldigini de söyleyen Koca, “Vefat sayimiz Hatay’da 6 bin 205 yarali sayimiz ise 17 bin 823. Yikilmis bina sayisi 2 bin 749 olarak tespit edildi. Sahada 410 ekiple toplam 10 bin 760 arama kurtarma personelimiz enkaz basinda görev yapiyor. 41 farkli ülkeden toplam 3 bin 40 yabanci personel 10 bin 108 arama kurtarma köpegi arama kurtarma çalismalarina destek oluyor. AFAD koordinasyonunda 7 noktada çadir kentler kuruldu. Toplamda 9 bin 102 çadirin dagitim ve kurulumu yapildi. 10 ilçede 73 lokasyonda sicak yemek dagitimi yapiliyor. Simdiye kadar 404 bin 780 kisiye yemek dagitildi. Bu noktalara 21 yer daha ilave edilecek. Il disina gitmek isteyen Hatayli hemsehrilerimize ulasim imkani sagliyoruz. Bu tahliyeleri 112 acil çagri merkezi üzerinden yapiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA