Bakan Kirisci Açiklamasi 'Tahil Koridorundan 690 Gemi Geçti'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Tahil koridorundan bugüne kadar 690 gemi geçti. Buradan geçen gida miktari 19,1 milyon ton” dedi.



Bakan Kirisci, Ulucanlar Cezaevi Müzesi toplanti salonunda düzenlenen Ankara Subesi 25. Olagan Genel Kurulu’na katildi.

Burada bir konusma gerçeklestiren Kirisci, tahil koridorunun bir güvenlik ve açlikla mücadele koridoru oldugunu belirterek, “Her türlü emtia fiyatlariyla ilgili bir rahatlama koridoru olarak adlandirabilecegimiz bir koridor insa edildi. Bu koridordan dün itibariyla geçen toplam gemi sayisi 690 ve buradan geçen tahil basta olmak üzere gida ürünleri miktari da 19,1 milyon ton. Burada aslan payini savasa alkis tutarak Ukrayna’nin yaninda yer aldigini ifade ederek Ukrayna’ya gaz verenler, hem de ‘Biz açlikla mücadele adi altinda kendi kapilarimizi kapatiyor, ihracat yasagi getiriyoruz’ diyen Avrupa, burada yüzde 53 gibi önemli bir pay aldi” diye konustu.

Gübre fiyatlarinin geçen yilin ayni dönemindeki gübre fiyatlarina göre daha geriledigini kaydeden Kirisci, “Bu bizim üretim maliyetlerimizi insallah asagi çekecek ve üretimimize iliskin daha güzel günler bizleri bekliyor olacak” dedi.



“Biz bu ülkede muhalefeti millilestiremedik, buna üzülüyoruz”

Kirisci, 14 Mayis’ta yapilmasi planlanan seçimlere iliskin sunlari aktardi: “Önümüzde bir 14 Mayis’ta tarihi belli olan seçim var. Bunu bir sekilde ötelememiz, mutlaka tasin altina elimize koymamiz gerekiyor. Iki gün önce yayinlanan sözde mutabakat metni diyorum. Metinden baska her seye benzer. Ben su haykirisi yapmak istiyorum. Biz bu ülkede yüzde 20 olan savunma alanindaki yerlilik ve millilik oranini yüzde 80’lere çikardik ama biz bu ülkede muhalefeti millilestiremedik, asla yerlilestiremedik ve buna da çok üzülüyoruz.”

“Mutabakat metni içerisinde kendi bakanligimla ilgili abuk sabuk seyler yazmislar”

Altili Masa tarafindan hazirlanan Ortak Mutabakat Metni’ni degerlendiren Kirisci, “Bu metin içerisinde farkli bölümler var ama benim kendi bakanligimla ilgili olan bölümde öyle abuk sabuk seyler yazmislar ki Allah’tan korkun. Önce 2013 yilinda belki AK Parti’de siyasetten ayrildin ama en azindan geri kalan kisminda degilse bile, öncesinde yapilanlari unutma. Bu gerçekten bir ihanet degilse nedir diye düsünmeden edemiyorum. Bu ülke serbest piyasa ekonomisine geçmis ve bu ülkede taban fiyattan söz ediyor. Taban fiyat mi kaldi? Bu fiyatin adi müdahale fiyatidir. Taban fiyat denilen sey, karma ekonomik modellerde olur. Artik Türkiye bunlari terk etti. Ikinci olarak diyor ki, ‘Biz ürünlerin fiyatini daha önceden açiklayacagiz’. Peki ben size soruyorum, ekmediginiz veya ekip de daha nasil olacagini bilmediginiz, hangi maliyet unsurlariyla karsilasacaginiz ürünlere nasil fiyat verecegiz? Bir akil tutulmasi ve bu sekilde çalakala” ifadelerini kullandi.

“Böyle bir muhalefetin oldugu Türkiye’de canla, basla mücadele eden bir cumhurbaskanimiz var”

Bakan Kirisci, Altili Masa elestirisini söyle sürdürdü: “Bu da olsun, su da olsun’ deyip üst üste, alt alta yazdiklari saçma sapan bir metinle Türkiye karsi karsiya. Milletin bu konuya olan ilgisini ve buradan alacaklari tepkiyi beklemek yerine diyor ki, ‘Bu Avrupalilarin alkisini aldi’. Yaziklar olsun size. Altili Masa bir araya geliyor, arkada bir tane Türk bayragi yok. Bu ülkenin bagimsizligini ve istikbalini simgeleyen bir bayrak yok. Yaziklar olsun size. Böyle bir muhalefetin oldugu Türkiye’de maalesef canla, basla mücadele eden bir cumhurbaskanimiz var. Artik dünya böyle bir liderin varligini kabul ediyor, ama bunlar kendilerince görmezden gelmeye çalisiyor.”

Yeni yüzyilin ana eksenlerinden birinin tarim ve orman sektörü olacagini dile getiren Kirisci, “Biz suna inaniyoruz; çalismaya devam edecegiz, aziz milletimiz bize 15 kez birinci parti yapti ve bizi sürekli iktidar yapti. Bizi kesintisiz 21 yildan beri iktidarda tutuyor. Insallah bunun duracagini düsünmüyoruz. Bu ülkenin böyle eylem ve söylemlerle geçirecek zamani yok. 2023 Türkiye’nin, cumhuriyetimizin 100 yilini geride biraktigi, ama yeni bir 100 yila basladigi zaman olacak” dedi.

Kaynak: İHA