Op. Dr. Korkmaz Açiklamasi 'Vajinal Laparoskopi Ile Kesi Olmadan Iyilesmek Mümkün'

Op. Dr. Ümit Korkmaz, vNOTES yönteminin vajinal ve laparoskopi yöntemlerinin birlestirildigi güncel cerrahi yöntemlerden biri oldugunu belirterek, “bu yöntemde karindan kesi uygulanmaksizin vajinadan laparoskopi yaparak jinekolojik ameliyatlar gerçeklestirilir. Rahim agzindan yaklasik 3 cm’lik bir kesi yapilir ve özel bir giris cihazi yardimiyla standart laparoskopi aletleri kullanilarak ameliyatlar gerçeklestirilir” dedi.

Op. Dr. Korkmaz Açiklamasi  'Vajinal Laparoskopi Ile Kesi Olmadan Iyilesmek Mümkün'
Medical Park Adana Hastanesi’nden Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Ümit Korkmaz, Vajinal Laparoskopi olarak da adlandirilan vNOTES’un laparoskopiye ve açik cerrahi yöntemlere kiyasla avantajlarindan bahsetti.

“Karin bölgesinde hiçbir iz olmaz”

vNOTES yönteminin laparoskopiye kiyasla daha iyi kozmetik sonuçlar sunabildigine deginen Op. Dr. Ümit Korkmaz, su bilgileri paylasti:

“Hastalar çok daha az agri duyar ve hatta birçogu ameliyattan sonra agri kesici bile gerektirmez. Günlük yasamlarina çok daha kisa sürede geri dönebilirler. Hastalarin ameliyat sonrasi memnuniyet oranlari çok daha yüksektir. Karin bölgesinde hiçbir iz yoktur, estetik açidan daha iyi sonuçlar sunmaktadir.”

vNOTES yöntemi ile birçok ameliyat mümkün

vNOTES yöntemi ile yapilabilecek ameliyatlardan bahseden Korkmaz, “Rahim alma (Histerektomi), rahim sarkmasi (Yüksek Uterosakral Süspansiyon), tüp alma, tüp baglama, tüplerin açik olup olmadiginin degerlendirilmesi (Kromopertübasyon), dis gebelik ameliyati (ektopik gebelik),yumurtalik kisti (over kisti), dermoid kisti, tanisal (diagnostik) ameliyatlari vNOTES yöntemi ile yapilabilir” diye konustu.

Op. Dr. Ümit Korkmaz, kozmetik sebeplerle karninda kesi izi istemeyen kadinlar, ameliyat sonrasi agriya dayanamayanlar, ameliyat sonrasinda istirahat ve nekahet dönemi için uzun süreye sahip olamayan kadinlar için Vnotes yönteminin uygulanabilecegini belirtti.

Ilk tercih edilen yöntem olmaya dogru evriliyor

vNOTES yönteminin günümüzde jinekolojik ameliyatlarda ilk tercih edilen cerrahi yöntem olmaya dogru evrildigini vurgulayan Op. Dr. Korkmaz, “vNOTES cerrahisi, karindan delikler açilarak yapilan laparoskopi yerine; vajen yolundan özel bir alet kullanarak ve karindan hiçbir kesi yapmadan yapilan laparoskopi olarak özetlenebilir. Daha az agri, daha hizli toparlanma, erken taburculuk ve izsiz özelligi ile iyi bir kozmetik sonuç sunar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA