Mus'ta Asirlar Öncesine Dayanan Kislik Kavurma Gelenegi Devam Ediyor

MUS – Mus’un Karabey köyünde kislik kavurma yapimi için kazanlar kuruldu, mese atesinde etler kavrularak kis için stoklaniyor.

Mus'ta Asirlar Öncesine Dayanan Kislik Kavurma Gelenegi Devam Ediyor
Karabey köyünde yasayan vatandaslar, kisin tüketecekleri kavurmanin hazirliklarini sürdürüyorlar. Imkâni olan hemen hemen her ailede yapilan kavurma için hazirliklar sabahin erken saatlerinde basliyor. Bin bir zahmetle hazirlanan etler, mese odunu atesine konulan büyük kazanlara doldurularak kendi yaginda yaklasik 2 saat kizgin ateste kaynatilip, suyu çekilinceye kadar pisiriliyor.

Kazanin dip tutmamasi için belli aralikla tahta çubuklarla karistirilan etler iyice kivama geldikten sonra kaplara dolduruluyor. Kazanin dibinde kalan kizgin yaglar kaplara doldurulan kavurmanin üzerine boca edilerek muhafaza ediliyor.

Özellikle kis mevsiminde gelecek misafirlere et ikrami yapmak için hava sartlari ve hayvan gelisimini göz önünde bulunduran vatandaslar, kislik et ihtiyaçlarini sonbaharda yaptiklari kavurmalarla karsiliyorlar. Hazirlanan kavurmalar ise yilbasindan sonra tüketilmeye baslaniyor.

Kislik kavurma hazirlayan kadinlardan Meliha Demir, kavurma geleneginin devam ettigini ifade ederek, “Sonbahar mevsiminde bölgemizde kavurma yapiyoruz. Imkâni olan aileler 4-5 keçi kesiyor. Atalarimizdan beri kavurma yapma bizim kültürümüzdür. Yaptigimiz kavurmalari kis mevsiminde misafirlerimize ikram ediyoruz. Özellikle kahvaltida tükettigimiz soguk kavurmalar kültürümüzde önemli yere sahiptir. Yöremize has yemeklerde de kullaniyoruz” dedi.

Annesine kavurma yapilirken yardim eden Yunus Demir de, yaptiklari kavurmalari yilbasindan itibaren tüketmeye baslayacaklarini ifade ederek, “Kis mevsiminde tüketmek üzere yilin bu döneminde her aile kavurma yapiyor. Bazi aileler 3-4 veya 5 keçi kesiyorlar. Yaptigimiz kavurmalari kaplara koyarak muhafaza ediyoruz. Yaptigimiz kavurmalari yilbasi itibari ile tüketmeye basliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA