Antalya Ticaret Borsasi Kasim Endeksini Açikladi

Antalya hallerinde Kasim ayinda islem gören domates miktar endeksi aylik yüzde 177,45 artarken, fiyat endeksi ise yüzde 30,42 azaldi. Sebze miktar endeksi aylik yüzde 107,65 artarken, fiyat endeksi yüzde 9,87 azaldi. Meyve miktar endeksi aylik yüzde 12,27 artarken, fiyat endeksi yüzde 3,80 azaldi.

Antalya Ticaret Borsasi (ATB), Kasim Ayi Hal Endeksi’ni açikladi.

Antalya hallerinde islem gören domates, sebze ve meyvelerin islem miktar ve fiyatlariyla ilgili endeks degerleri, 2023 Kasim ayinda bir önceki aya göre ve geçen yilin ayni ayina göre degisim gösterdi.

Kasim ayi endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylik) domateste yüzde 177,45, sebzede yüzde 107,65 ve meyvede yüzde 12,27 artti. Miktar endeksleri geçen yilin ayni ayina göre (yillik) domateste yüzde 7,35 artarken, sebzede yüzde 0,22 ve meyvede ise 0,35 azaldi. Kasim ayinda endekslerdeki yillik degisimler, miktarda domates, sebze ve meyvede ortalama artis düzeyinde oldu. Yillik fiyat endekslerindeki degisimler ise domates ve sebzede ortalama, meyvede ise ortalama üstü bir artis olarak tabloya yansidi.

Kasim ayinda domates fiyat endeksi yillik yüzde 10,53 artarken, miktardaki yüzde 7,35’lik artis, fiyattaki artisi frenledi. Sebze fiyat endeksi yillik yüzde 18,90 artarken, sebzenin yillik miktar endeksinin yüzde 0,22 azalmasi bu ortalama fiyat artisinda önemli bir rol oynadi. Meyve fiyat endeksi yillik yüzde 54,45 artarken, meyvenin yillik islem miktarindaki yüzde 0,35’lik azalis bu ortalama üstü artisa neden oldu.

Domates miktarinda son 5 yilin rekoru

Kasim ayinda miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler, domates için son 5 yilin miktarda rekor civari artis, fiyatta ise rekor civari azalis olarak gerçeklesti. Bir önceki aya göre (aylik) domates islem miktar endeksi Kasim ayinda yüzde 177,45’lik artis gösterirken, islem fiyat endeksi aylik yüzde 30,42 azadi. Bir önceki aya göre (aylik) sebze islem miktar endeksi Kasim ayinda yüzde 107,65 ile rekor bir artis gösterirken, islem fiyat endeksi ise aylik yüzde 3,80 azaldi. Son 5 yilin Kasim aylari dikkate alindiginda sebze miktar endeksi rekor artis gösterirken, fiyat endeksi degisimi ise rekor azalis gösterdi.

Bir önceki aya göre (aylik) meyve islem miktar endeksi Kasim ayinda yüzde 12,27 artarken, islem fiyat endeksi yüzde 3,80 azaldi. Son 5 yilin Kasim aylari dikkate alindiginda aylik degisimler, meyve miktar endeksinde rekor artis, fiyat endeksi ise ortalama düzeyde azalis gösterdi.
Kaynak: İHA