Castrol Türkiye, 2023'Te 100 Milyon Litre Üretim Barajini Asti
24 ülkeye ihracat yapan Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya, performansiyla ABD, Çin ve Hindistan gibi önemli ve büyük pazarlarla birlikte en çok yatirim yapilacak 4 bölgeden biri olmayi basardi. Son 2 yilda 10 milyon dolarlik yatirimla kapasitesi ve operasyonel verimliligi artirilan Gemlik Üretim Tesisi 2023’te 100 milyon litre üretim barajini asti.

Dünyanin önde gelen madeni yag markalarindan Castrol’ün Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya (TUCA) Genel Müdürü Nilay Tatlisöz, madeni yag pazarinin 2023 performansini, 2024 hedeflerini ve Castrol’de TUCA’nin giderek artan önemini düzenlenen basin toplantisinda degerlendirdi. Toplantida ayrica Castrol Tüketici Araç Bakim Endeksi Arastirmasi’nin sonuçlari da açiklandi.
Marka tarafindan stratejik yatirim yapilacak 4 pazardan biri olarak belirlenen TUCA’nin bu noktaya gelmesinde uzun yillardir uyguladiklari etkili stratejinin yattigini aktaran Tatlisöz, “Marka olarak Gemlik üretim tesisimiz, ürünlerimiz, organizasyonumuz ve müsteri agimiz ile 2030’a kadar uzanacak süreçte önemli atilimlar yapmaya hazirlaniyoruz. Türkiye disinda Ukrayna ve Orta Asya’da da büyüme hedefiyle planlar yapiyoruz. Son 2 yildir çift haneli büyüme gerçeklestirerek en fazla büyüme gösteren pazarlardan biri olduk. PET-DER verilerine göre Türkiye’de stratejik olarak belirledigimiz ve basta otomotiv olmak üzere odaklandigimiz her alanda lideriz. Trafikteki her 10 aracin 3’ünün karterinde madeni yagimiz var. Türkiye genelinde 13 binden fazla noktada müsterilerimize ulasiyoruz. Türkiye’nin tüm noktalarina ulastigimiz bir aga sahibiz” diyerek olmak istedikleri her noktada yer almalarini saglayacak bir yapi olusturduklarinin altini çizdi.
24 ülkeye ihracatla cirosunu ikiye katladi
Markanin Avrupa’daki 8 üretim tesisinden birinin Gemlik oldugunu belirten Nilay Tatlisöz, “2023 yili basinda gerçeklestirilen 5,5 milyon dolarlik yatirimla lojistik ve üretim açisindan güçlenerek hedefimiz olan 100 milyon litre madeni yagi ürettik. Burada üretilen madeni yagi iç pazar disinda bölgeye de ihraç ediyoruz. Son iki yilda ihracat gelirlerini dolar bazinda ikiye katlayarak ülkemizin ekonomisine katkida bulunuyoruz. Önümüzdeki yillarda da yapilacak yatirimlardan Gemlik tesisimiz yine büyük bir pay alacak” diyerek üretim kapasitesinin artirilacagini, yeni tank ve depo yatirimlarinin yapilacagini vurguladi.
Araç bakimi denildiginde ilk akla gelen madeni yag
Toplantida ayrica bagimsiz bir arastirma kurulusu tarafindan 13 ilde 24-65 yas arasi bin 500’den fazla araç sahibinin katilimiyla gerçeklestirilen arastirmanin sonuçlari da açiklandi. Öne çikan sonuçlar su sekilde:
Araç bakimi denildiginde katilimcilarin yüzde 44’ünün aklina yag bakimi/yag degisimi geliyor.
Türkiye’de araç kullanicilari madeni yag konusunda servisteki ustaya güveniyor. Yag markasina çogunlukla, dogrudan veya dolayli olarak, usta karar veriyor (yüzde 77). Madeni yaga usta karar verse de araçta kullanilan madeni yagin markasini neredeyse tüm sürücüler biliyor (yüzde 99,8).
Araç sahiplerinin araçlarinin bakiminda en çok önem verdigi konular parça degisiminde orijinal ürün kullanilmasi, bir sonraki bakima kadar (1 yil) garanti verilmesi ve degistirilen parça orijinal olmasa bile garantisinin olmasi.
