Bakan Bayraktar, Silivri'deki Yer Alti Dogal Gaz Depolama Alanini Ziyaret Etti

Silivri’de bulunan Yer Alti Dogal Gaz Depolama Alani Tesisi’ni ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, "Önümüzdeki dönemde yeni projemiz buradaki kapasiteyi 5.6’ya veya 6 milyar metreküpe yani 1 milyar metreküplük daha ilave kapasite gelistirecek sekilde proje üzerinde çalisiyoruz. 2-3 yil içerisinde kapasiteyi artirmak istiyoruz" dedi.

Bakan Bayraktar, Silivri'deki Yer Alti Dogal Gaz Depolama Alanini Ziyaret Etti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Silivri’de bulunan Yer Alti Dogal Gaz Depolama Alani Tesisi’ni bu sabah ziyaret etti. Bakan Bayraktar’a ziyareti sirasinda BOTAS Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ve Bakan Yardimcilari Nevzat Satiroglu ve Zafer Demircan eslik etti. Bayraktar ilk önce tesis içindeki kontrol merkezini ziyaret ederken burada görevlilerden bilgiler aldi. Bakan Bayraktar ardindan kendisine yapilan bilgilendirmeyle sahayi gezdi.

Ziyaret sonrasi açiklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, tesisin dogal gaz arz güvenligi açisindan önemine dikkat çekerek, “Bu tesisteki çalismalari yerinde incelemek üzere buraya geldik. 2007 yilinda devreye aldigimiz bir tesis. Zaman içindeki kapasiteyi artirdik. En son sayin Cumhurbaskanimizin açilisini yaptigi minvalde 4.6 milyar metreküp bir dogal gaz hacmini burada depoluyoruz. Bugün itibariyla bu depoda yüzde 100 doluluk oranina sahibiz. Bu tesis tek basina Istanbul’un kis boyunca ihtiyaci olan gazi karsilama kabiliyetine hazir hale geldi. Ayni zamanda bizim dogal gazda merkez ülke olma noktasinda alt yapi çalismalarinda en önemli unsurlarindan bir tanesi. Yine Cumhurbaskanimizin bahsettigi Trakya’da dogal gaz merkezinin ana üssü burasi. Hem arz güvenligimiz için hem de dogal gazda ihracatçi dogal gazi satan ticaretini yapan ülke olmamiz açisindan fiziki merkezlerden bir tanesidir” dedi.



1 milyar metreküp kapasite ilave edilecek

Silivri’deki tesisin gelistirileceginin isaretini veren Bayraktar, “Insallah önümüzdeki dönemde yeni projemiz buradaki kapasiteyi 5.6’ya veya 6 milyar metreküpe yani 1 milyar metreküplük daha ilave kapasite gelistirecek sekilde proje üzerinde çalisiyoruz. Önümüzdeki 2-3 yil içerisinde kapasiteyi artirmak istiyoruz. Burasi ayni zamanda çevreci bir tesis. Enerjisinin tamamini yenilebilir enerjiden karsilayan ve önümüzdeki süreçte yeni bir ilave yatirim ile rüzgar türbinleri ile daha da kapasitesini artiracagimiz bir tesis. Dolayisi ile hem çevredeki uygulamalari ile hem de enerjisini yenilenebilir enerjiden karsilamasi ile Avrupa’da örnek bir tesis. Ayni zamanda denizde depolama kapasitesi ile Avrupa’nin en büyük dogal gaz yer alti deposu. Dolayisi ile burada kisa girerken haziriz. Herhangi arz güvenligi sikintisi görmüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA