Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Açiklamasi 'ABD, Uygulamada Insan Haklarina Itibar Etmiyor'

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Filistin’de soykirima tanik oluyoruz ancak daha da kötüsü, geçtigimiz günlerde ABD kadin ve çocuklarin öldürülmesine son verilmesini öngören karari tek basina veto etti. Bu karar gösteriyor ki, ABD, uygulamada insan haklarina itibar etmiyor" dedi.

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Isgal altindaki Filistin topraklarinda insan haklarinin durumu, Insan Haklari Evrensel Bildirgesi ve uluslararasi insan haklari" baslikli Küresel Mülteci Forumu’na katilmak üzere Isviçre’nin Cenevre kentine geldi.

"Disisleri bakanlarinin tamami, cani Israil rejiminin saldirilarinin ve soykiriminin durdurulmasi gerektigi konusunda hemfikir”

Abdullahiyan toplanti sonrasi yaptigi açiklamada, Gazze ve Filistin’in durumuna iliskin yapilan bu toplantinin Insan Haklari Bildirgesi’nin kabulünün 75’inci yildönümünde gerçeklestigini hatirlatarak, "Disisleri bakanlarinin tamami, cani Israil rejiminin saldirilarinin ve soykiriminin durdurulmasi gerektigi, Refah Sinir Kapisi’nin yeniden açilmasiyla insani yardimin tüm Gazze’ye ulasmasi ve Filistin halkinin zorunlu göçünün durdurulmasi konusunda hemfikir" dedi.



"Filistin’de soykirima tanik oluyoruz”

Abdullahiyan, "Filistin’de soykirima tanik oluyoruz ancak daha da kötüsü, New York’ta Birlesmis Milletler’in ev sahibi ve merkezi olan ABD, geçtigimiz günlerde kadin ve çocuklarin öldürülmesine son verilmesini öngören karari tek basina veto etti. Bu karar gösteriyor ki, ABD, uygulamada insan haklarina itibar etmiyor. Ancak çabalar ve istisareler sonucunda Gazze’de sivillere yönelik bu soykirimin bir an önce sona erecegini umuyoruz" dedi.



"Savasin durdurulmamasi halinde bölgeye yayilma ihtimali var"

Savasin durdurulmamasi halinde bölgeye yayilma ihtimali oldugunu defalarca ifade ettiklerini söyleyen Abdullahiyan, "Bugün dünya, bu savasin daha genis boyutlara ulastigina, aralarinda Lübnan ve Yemen’in de bulundugu bazi ülkelerin bölgemizde Gazze’ye destek tedbirleri aldigina tanik oluyor. Savasin durdurulmamasi halinde bölgede kontrol edilemeyen ve öngörülemeyen bir patlama ihtimali var" ifadelerini kullandi.

Öte yandan Abdullahiyan, Israil rejiminin Gazze Seridi’nde esir tutulan Filistin vatandaslarina yönelik insanlik disi davranislarinin, DEAS’in bir örnegi oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA