Almanya'da Reichsbürger Örgütünün 27 Üyesi Darbe Planlamakla Suçlandi

Almanya’da hükümeti devirmeyi planladigi iddia edilen asiri sagci Reichsbürger (Imparatorluk Vatandasi) örgütünün 27 üyesi, savcilik tarafindan darbe planlamakla suçlandi.

Almanya’da Federal Meclis’i basmayi ve hükümeti devirmeyi planladigi iddia edilen asiri sagci Reichsbürger (Imparatorluk Vatandasi) örgütünün 27 üyesi tutuklanmalarindan 1 yil sonra hazirlanan iddianamede, terör örgütüne destek, vatana ihanet girisimi ve darbe planlamakla suçlandi. Iddianamede, örgüt üyelerinin devlet kurumlarini ve otoritesini reddettigi ve 2021 yazindan itibaren darbe için somut hazirliklar yaptigi belirtildi. Iddianamede ayrica, örgütün lideri is adami Heinrich XIII Prens Reuss’un darbeye destek saglamak için Rus hükümetinin temsilcileriyle görüsmeye çalistigi aktarilarak, Reuss’un Rusya’daki baglantilarinin bu talebi kabul ettigine dair herhangi bir delil bulunamadigini ifade edildi.

Savcilar, örgütün parlamentoya milletvekillerini tutuklamak ve sistemi devirmek için silahli bir grup göndermeyi planladigini, bu amaçla askeri personel topladigini, teçhizat aldigini ve hatta atis talimi yaptigini aktardi. Savcilar, örgüt üyelerinin iktidarin ele geçirilmesi sirasinda insanlarin öldürüleceginin farkinda oldugunu ifade etti.

Suçlananlar arasinda eski AfD milletvekili ve Berlin yargici Birgit Malsack-Winkemann yer alirken, örgütün büyüklügü ve iddia edilen komplonun karmasikligi göz önüne alinarak, süphelilerin yargilanmasi, Frankfurt, Münih ve Stuttgart’taki üç yüksek bölge mahkemesi tarafindan yürütülecek.

Örgüt müttefik güçlerle bir baris anlasmasi müzakere edeceklerdi

Reichsbürger örgütü, saldirilara Ingiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in ölümünde oldugu gibi bir sinyal alindiginda baslayacakti. Iktidara geldiklerinde devletin nasil çalisacagini da planlayan örgüt, yönetimi ele geçirdiklerinde Ikinci Dünya Savasi’ni kazanan müttefik güçlerle bir baris anlasmasi müzakere edeceklerdi. Örgüt, üyelerine gizlilik konusunda anlasma imzalatmis, gizliligin ihlali durumundaysa herkesin vatana ihanetten idam edilecegi kararlastirilmisti.

Almanya’da darbe operasyonu

Reichsbürger örgütüne, 8 Aralik’ta ülke genelinde operasyon düzenlenmis, ilk olarak yaklasik 130 noktada arama yapan 3 bine yakin polis, 25 kisiyi gözaltina almis, 52 kisi hakkinda da tutanak tutmustu. Süphelilerden 380’e yakin atesli silah ve 148 bine yakin mermi ele geçirilmisti.

Uzun süredir Alman polisinin radarinda olan asiri sagci Reichsbürger örgütü, modern Alman devletini tanimayi reddediyor. Üyelerden bazilari monarsi altindaki Alman imparatorluguna bagliyken, bazilari Nazi taraftari, bazilari ise Almanya’nin askeri isgal altinda olduguna inaniyor. Örgüt, cumhuriyeti yikmayi ve yerine 1871 Almanya’sini örnek alan yeni bir devleti (Ikinci Reich adli bir imparatorlugu) kurmayi planliyor.
Kaynak: İHA