Is Sanat Kibele Sanat Galerisi'nde Berna Türemen 'Retrospektif'I

Is Sanat Kibele Sanat Galerisi, yeni sergi sezonuna çagdas Türk resim sanatinin önemli temsilcilerinden Berna Türemen’in “Retrospektif” baslikli sergisi ile basladi.

Is Sanat Kibele Sanat Galerisi'nde Berna Türemen 'Retrospektif'I
Is Sanat Kibele Sanat Galerisi, yeni sergi sezonuna çagdas Türk resim sanatinin önemli temsilcilerinden Berna Türemen’in “Retrospektif” baslikli sergisi ile basladi.

Türemen’in kedili motifleri ve “kâinatin senfonisi”nin pesine düstügü eserleri 18 Aralik’a kadar her gün Kibele Sanat Galerisi’nde ücretsiz izlenebilecek.

Yapilan açiklamada, "Bugüne kadar elestirmenler, akademisyenler, bilim insanlari ve farkli disiplinlere ait sanatçilarin yapitlari üzerine pek çok yazi kaleme aldigi Berna Türemen’in “naiflik ve nahiflik” temelli yapitlarinin ana özelligini yasama bakisi ve biçimsel yaklasimi olusturuyor.

Elestirmen ve yazar Gültekin Elibal, Türemen hakkindaki “Hiç kuskusuz Berna, ‘altin yürekli’ bir anlati dünyasinin sanatçisi. Diger bir deyisle, gerçegi halk gözüyle resimleyen sanatçilar kesiminden sayilmalidir.” sözleriyle Paris’in Sacre-Coeur (Kutsal Yürek) naif ressamlarina gönderme yapiyor.

Türemen hakkindaki ‘naiflik’ ortak görüsünün metaforik bir anlam tasidigi bilinirken, “gerçek” ile hesaplasmaya sokulmus bir güç gibi görülüyor ve yapitlarinin içinde sokaktaki pratik ile karsilasarak kontrast halinde hesaplasma gücünü olusturuyor.

Berna Türemen’in kedili kompozisyonlarinda motifin resme dolaysiz girisi, içerik sorununa farkli bir boyut getiriyor ve motifin kisisellestirilme ölçütlerine vuruldugu metaforik bir düzeyin algilanmasi öngörülüyor. Yazarlar, elestirmenler, sanat tarihçileri Türemen’in kedi figürünü kendisiyle özdeslestirip kedilerin naifligini kullanarak, çevresinde gelisen her olaya simgesel bir “tirmik izi” birakmayi denemesi görüsünde birlesiyor" ifadelerine yer verildi.

Türemen’in eserleri, 18 Aralik’a kadar her gün Kibele Sanat Galerisi’nde ücretsiz izlenebilecek. Kibele Sanat Galerisi, her gün 09.00 - 19.00 arasinda ücretsiz ziyaret edilebilecek. Grup rezervasyonlari ve atölye çalismalari için iletisim@issanat.com.tr adresine e-posta atilacagi belirtildi. Kibele Sanat Galerisi, sanatçilari ve eserlerini gelecek kusaklara aktarmak üzere kapsamli sergi kataloglari hazirlayarak sanat tarihi açisindan da önemli kaynaklar olusturuyor. Emre Zeytinoglu’nun kaleme aldigi sergiye özel hazirlanan katalog, Türkiye Is Bankasi Kültür Yayinlari tarafindan satisa sunuluyor.
Kaynak: İHA