Trump 'Sivil Dolandiricilik' Davasinda Hakim Karsisina Çikti

ABD’nin eski Baskani Donald Trump, ABD’nin New York kentinde hakkinda açilan “sivil dolandiricilik” davasinda hakim karsisina çikti. Davanin yargici Arthur Engoron, Trump’a “Bu siyasi bir miting degil. Burasi bir mahkeme salonu" seklinde uyarida bulundu.

Trump 'Sivil Dolandiricilik' Davasinda Hakim Karsisina Çikti
ABD’nin eski Baskani Donald Trump, Trump Organization sirketinin banka kredileri ve sigorta islemleri konusunda daha iyi ticari sartlar elde etmek için fazla mal varligi bildiriminde bulunmakla suçlandigi 250 milyon dolarlik sivil dolandiricilik davasinda hakim karsisina çikti. ABD’nin New York kentindeki Manhattan Adliyesi’nde görülen dava öncesi New York Bassavcisi Letitia James, Trump’in kürsüye çikmadan önce onunla alay edecegini ve irkçilik yapacagini belirterek, "Fakat günün sonunda önemli olan tek sey gerçekler ve rakamlardir. Rakamlar yalan söylemez dostlarim" dedi.

Trump ise durusma öncesi yaptigi açiklamada, davayi “seçime müdahale" olarak nitelendirerek, davanin taraflarini "siyasi ajan" olmakla suçladi. Trump, "Biz de devam edecegiz ve umarim her bakimdan çok iyi seyler yapariz, seçimleri kazaniriz” dedi.



“Bu çilgin dava devam edecek”

Trump, yeminli ifadesi sirasinda mali tablolarla ilgili yöneltilen soru üzerine, "Onlara bakardim, görürdüm ve belki ara sira bazi önerilerde bulunurdum" ifadelerini kullanarak, bankacilarin mali tablolarina pek dikkat etmedigini ve bunun savunmalarinin bir parçasi olacagini söyledi.

Trump, "Bu dava devam ettikçe bunu açiklayacagiz. Bu çilgin dava devam edecek. Çünkü bankacilari isin içine katiyoruz. Çok büyük bankacilar. Süreçlerin tam olarak ne oldugunu açiklayacaklar. Aslinda bankalarin çok fazla önemsedigi belgeler degildi bunlar” dedi.



“Bu siyasi bir miting degil”

Durusmada zaman zaman tansiyon da yükseldi. Trump konustugu sirada Yargiç Arthur Engoron sözünü keserek, “Lütfen durusma ile ilgili sorulara cevap verin, siyasi konusma yapmayin” seklinde uyarida bulundu. Trump’in uyariya ragmen ayni sekilde konusmasina devam etmesi üzerine Yargiç Engoron, Trump’in avukatlarina, “Lütfen müvekkilinizi kontrol edin. Bu siyasi bir miting degil. Burasi bir mahkeme salonu. Sorular cevapsiz kalmasinin yani sira tekrarlaniyorlar. Kaybedecek zamanimiz yok. Bu tanikla bir günümüz var" dedi.



Trump’in ogullari geçtigimiz hafta ifade verdi

Donald Trump’in ogullari Trump Jr. ve Eric Trump da geçtigimiz hafta ayni davada hakim karsisina çikmisti. Trump Jr. verdigi ifadede, babasinin baskan olmasindan sonra sirket haklarini kendi üzerlerine devraldiklarini, ancak sirketin muhasebe isleriyle uzmanlarin ugrastigini belirtmisti. New York Bassavcisi Colleen Faherty tarafindan sirketin mali tablolarinin hazirlanma sürecinde yer alip almadigi sorulan Trump Jr., bu nitelikte bir belgenin hazirlanmasi konusunda uzmanlara güvendigini ileri sürmüstü. Trump Jr. kendisinin sirkette tasarim ve dizayn isleriyle ugrastigini belirterek, "Muhasebeciler bunun üzerinde çalisti, biz de onlara bunun için para ödedik" demisti.

Trump’in malvarligi tehlikede

Trump ailesinin sahip olduklari emlak mülklerini degerinden 2 milyar fazla göstererek resmi evraklarda dolandiricilik yaptiklari iddia edilirken, Trump ailesi suçlamalari reddediyor. Trump ailesi davayi kaybetmesi durumunda en az 250 milyon dolar para cezasi ile karsi karsiya kalacak.

Öte yandan davaya konu olan Trump’in Florida’daki Mar-a-Lago malikanesi, Manhattan’da bulunan Trump Tower’daki çati kati dairesi ve çesitli ofis binalari ile Trump ailesine ait golf sahalarinin isletmelerinin akibeti de davanin sonucuna göre belli olacak.
Kaynak: İHA