BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Gazze Çocuklar Için Mezarliga Dönüsüyor'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze çocuklar için mezarliga dönüsüyor. Her gün yüzlerce kiz ve erkek çocugunun öldürüldügü veya yaralandigi bildiriliyor” ifadelerini kullanarak, “Örgütümüzün tarihindeki benzer dönemlere kiyasla daha fazla Birlesmis Milletler personeli öldürüldü” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Gazze Çocuklar Için Mezarliga Dönüsüyor'
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin New York kentinde bulunan BM Genel Merkezi’nde Israil’in Gazze’ye yönelik saldirilarina iliskin açiklamalarda bulundu. Guterres, Gazze Seridi’ndeki durumun insani krizden daha fazlasi oldugunu belirterek, bunun bir insanlik krizi oldugunu vurguladi. Guterres, BM ve ortaklarinin Gazze Seridi’ndeki 2,7 milyon insana yardim etmek için baslattigi 1,2 milyar dolarlik insani yardim kampanyasinin desteklenmesi çagrisinda bulundu. Israil-Filistin arasindaki çatismalarin bölgeye yayilmasi konusundaki endiselerini dile getiren Guterres, "Dogu Kudüs de dahil olmak üzere isgal altindaki Bati Seria kaynama noktasinda" dedi.



“Her gün yüzlerce kiz ve erkek çocugunun öldürüldügü veya yaralandigi bildiriliyor”

Guterres, Gazze Seridi’nde ortaya çikan felaketin insani ateskes ihtiyacini her geçen saat daha da acil hale getirdigini ve sivillerin korunmasinin her seyden önemli oldugunu vurgulayarak, “Gazze çocuklar için mezarliga dönüsüyor. Her gün yüzlerce kiz ve erkek çocugunun öldürüldügü veya yaralandigi bildiriliyor” dedi.



“En az 30 yildaki herhangi bir çatismada öldürülen gazeteci sayisindan daha fazla gazeteci öldürüldü”

Çatismalarda öldürülen gazetecilere ve BM personeline deginen Guterres, “Dört haftalik bir süre içinde en az 30 yildaki herhangi bir çatismada öldürülen gazeteci sayisindan daha fazla gazetecinin öldürüldügü bildiriliyor. Örgütümüzün tarihindeki benzer dönemlere kiyasla daha fazla Birlesmis Milletler personeli öldürüldü” dedi.



“Ihtiyaç okyanusunda bir yardim damlasi”

BM ve ortaklari tarafindan baslatilan çagri ile Gazze Seridi’ndeki tüm nüfusa ve Dogu Kudüs dahil Bati Seria’daki yarim milyon Filistinliye yardim edilecegini aktaran Guterres, Misir’dan Refah Sinir Kapisi üzerinden Gazze Seridi’ne geçen insani yardimlarin “ihtiyaç okyanusunda bir yardim damlasi" oldugunu belirtti.



“Yakit olmazsa kuvözdeki yeni dogan bebekler ve yasam destegindeki hastalar ölecek”

Gazze Seridi’ne çatismalar baslamadan önce günde 500 yardim tirinin giris yaptigini hatirlatan Guterres, geçtigimiz iki hafta boyunca 400 yardim tirinin Gazze Seridi’ne geçtigini ve en çok ihtiyaç duyulan yakitin bu yardim tirlarinda bulunmadigini belirtti.

Gazze Seridi’ndeki yakit krizine deginen Guterres, “Yakit olmazsa kuvözdeki yeni dogan bebekler ve yasam destegindeki hastalar ölecek. Su pompalanamaz veya aritilamaz. Lagim suyu yakinda sokaklara fiskirmaya baslayabilir ve hastaliklarin daha da yayilmasina neden olabilir” dedi.



“Kimse güvende degil"

Guterres, derhal insani ateskes saglanmasi, tüm taraflarin uluslararasi insancil hukuka saygi duymasi ve Hamas’in Gazze Seridi’nde tuttugu tüm Israilli rehineleri kosulsuz olarak serbest birakmasi yönündeki çagrilarini yineledi. Sivillerin, hastanelerin, BM tesislerinin, barinaklarin ve okullarin korunmasi gerektigini bir kez daha hatirlatan Guterres, "Israil Savunma Kuvvetleri, kara operasyonlari ve devam eden bombardimanlar ile sivilleri, hastaneleri, mülteci kamplarini, camileri, kiliseleri ve barinaklar da dahil olmak üzere BM tesislerini vuruyor. Kimse güvende degil" dedi.

Insani yardimlarin Gazze Seridi’ne güvenli, hizli ve ihtiyaç duyulan ölçekte girmesi gerektigini vurgulayan Guterres, Gazze Seridi’ndeki ihtiyaç sahibi tüm insanlara yardim ulastirmak için sinirsiz erisim ve sivillerin canli kalkan olarak kullanilmamasi çagrisinda bulundu. Çatismalar nedeniyle antisemitizmin ve Müslüman karsitliginin yükselise geçtigini ifade eden Guterres, nefret dolu söylemlere ve provokatif eylemlere son verilmesi gerektigin vurgulayarak, dünyanin birçok yerindeki hem Yahudi hem de Müslüman topluluklarinin kisisel emniyet ve güvenliklerinden endise ettiklerini belirtti.

Gazze Seridi’nde Filistinlilere yardim ederken hayatini kaybeden 89 Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA) personelinin yasini tuttugunu ifade eden Guterres, “Ögretmenler, okul müdürleri, doktorlar, mühendisler, gardiyanlar ve destek personelinin de aralarinda bulundugu bu meslektaslarimin çogu, aile üyeleriyle birlikte öldürüldü” dedi.

Kaynak: İHA