ABD Disisleri Bakani Blinken 'Insani Duraklama' Çagrisini Yineledi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Ürdün’de gerçeklestirdigi Arap disisleri bakanlari ile görüsmesinin ardindan Ürdün ve Misirli mevkidaslariyla ortak basin toplantisi düzenledi. Blinken, Gazze Seridi’nde "insani duruklama" çagrisini yinelerken, Ürdün Disisleri Bakani Ayman Safadi, Israil’in saldirilarina iliskin, "Bunun mesru müdafaa oldugunu kabul etmiyoruz" dedi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, çesitli görüsmeler yapmak üzere geldigi Ürdün’de Misir Disisleri Bakani Samih Sukri ve Ürdün Disisleri Bakani Ayman Safadi ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Blinken, sivilleri korumak ve yabanci uyruklularin bölgeden ayrilmasina izin vermek için Washington’un "insani duraklama" çagrisini yeniledi. Blinken, görüsmelerin içerigine yönelik yaptigi açiklamada, "Yardimlarin sürdürülebilir sekilde ulastirilmasini hizlandirmanin yollari hakkinda konustuk" dedi.

Blinken, Orta Dogu‘daki ülkelerin çatismalarin bölgenin geri kalanina yayilmasini önlemede önemli bir rol oynadigini belirterek, Gazze Seridi’ndeki rehinelerin serbest birakilmasi konusunda Katar ile görüsmelerin devam ettigini söyledi.

Refah Sinir Kapisi’ndan haftalar önce sadece 20 yardim tirinin geçtigini belirten Blinken, bu sayinin suanda 100’e yükseldigini ancak hala yeterli olmadigini ifade etti.



"Bütün bölge, bir nefret denizinde batiyor"

Ürdün Disisleri Bakani Ayman Safadi konusmasinda, Israil’in Gazze Seridi’nde savas suçu isledigini ifade ederek, bunun uluslararasi hukukun üstünde olmamasi gerektigini söyledi.

Gazze Seridi’ndeki savasin devam etmesine izin verilemeyecegini vurgulayan Safadi, "Bütün bölge, gelecek nesilleri tanimlayacak bir nefret denizinde batiyor" seklinde konustu.

Bu nefretin kendisini göstermeye basladigini söyleyen Safadi, "Bu karsisinda durmamiz gereken bir durum. Bu savas dinlerarasi bir savas degil. Müslümanlar ve Yahudiler arasinda bir savas degil. Bu çilginligi durdurmamiz lazim" dedi.



"Mesru müdafaa oldugunu kabul etmiyoruz"

ABD’nin "Israil’in mesru müdafaa hakkini destekliyoruz" açiklamasina deginen Safadi, "Bunun mesru müdafaa oldugunu kabul etmiyoruz" ifadelerini kullanarak derhal ateskes çagrisi yapti.

Israil’in saldirilarinin hiçbir bahaneyle mesrulastirilamayacagini vurgulayan Safadi, bu söylemlerin bölgeye barisi getirmeyecegini kaydetti.

Safadi, Blinken’in savasi sonlandirma çabalarinda önemli bir rol oynadigini belirtti.

Misir Disisleri Bakani Samih Sukri ise, Israil’in Gazze Seridi’ndeki bariz savas eylemleri nedeniyle Misir’in uluslararasi bir sorusturma talep ettigini açikladi.

Kaynak: İHA