Stoltenberg Açiklamasi '(Israil-Filistin Çatismasi) Çatismanin Daha Büyük Bir Bölgesel Çatismaya Dönüsmemesi Önemli'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Israil ve Filistin arasindaki çatismalarin daha büyük bir bölgesel çatismaya dönüsmemesinin önemli oldugunu açikladi.

Stoltenberg Açiklamasi '(Israil-Filistin Çatismasi) Çatismanin Daha Büyük Bir Bölgesel Çatismaya Dönüsmemesi Önemli'
Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi’nin ardindan gazetecilerin sorularini yanitlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Gazze Seridi’ndeki çatismalara iliskin gelen bir soruya verdigi cevapta, “Müttefikler çatismalara verilen aranin uzatilmasini, rehinelerin serbest birakilmasini ve Gazze’deki insanlara daha fazla insani yardimin ulastirilabilmesini memnuniyetle karsiliyor. Ayni zamanda, NATO’nun bir ittifak olarak Israil-Filistin çatismasinda aktif bir rol oynamadigini kabul etmenin de önemli oldugunu düsünüyorum. Bazi müttefikler farkli sekillerde aktif rol oynamaktadir. Ancak NATO bir örgüt olarak dogrudan müdahil degildir” dedi.

NATO’nun verdigi mesajlardan birinin de bu çatismanin daha büyük bir bölgesel çatismaya dönüsmemesi oldugunu aktaran Stoltenberg, "Iran’a verilen mesaj ise istikrarsizligi su anda gördügümüz çatismayi daha da tirmandirmak için kullanmamalari ve vekillerini Hamas ve Hizbullah’i dizginlemeleri gerektigidir. Dolayisiyla müttefikler farkli sekillerde aktifler ancak NATO bir ittifak olarak bu çatismaya dogrudan müdahil degil. Ancak elbette güney komsularimizda gördügümüz istikrarsizligin bir kismi da Orta Dogu’da on yillardir gördügümüz istikrarsizlik ve çatismalarla baglantilidir” dedi.



"Uluslararasi hukuka, insancil hukuka tüm çatismalarda saygi gösterilmeli"

Batili ülkelerin Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarindaki insan haklari ihlalleri ile Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarindaki insan haklari ihlalleri konusunda farkli görüsler ifade ettikleri belirtilerek, NATO’nun elestirilerinde dostlari ve düsmanlari arasinda ayrim yapip yapmadigi sorusuna yanit veren Stoltenberg, “Benim mesajim uluslararasi hukuka, insancil hukuka tüm çatismalarda saygi gösterilmesi ve sivillerin yasamlarinin her zaman korunmasi gerektigidir. Hem Gazze’deki çatismayla ilgili olarak hem de tabii ki dünyanin dört bir yaninda gördügümüz diger çatismalar söz konusu oldugunda mesajimiz bu olmustur, dolayisiyla çatismanin türü ne olursa olsun uluslararasi hukuka ve insancil hukuka riayet etmek önemlidir, ancak Gazze’deki durum ile Ukrayna’daki durumun pek çok açidan farkli oldugunu kabul etmek de önemlidir” dedi.

Ukrayna’nin hiçbir zaman Rusya için bir tehdit olusturmadigini ve Rusya’ya saldirmadigini belirten Stoltenberg, “Rusya’nin Ukrayna’yi isgali nedensiz bir isgaldi, baska bir ülkenin tam ölçekli isgaliydi. Dolayisiyla elbette Ukrayna’nin nedensiz bir saldiriya karsi kendini savunma ve toprak bütünlügünü koruma hakki var. Ayrica Ukrayna’nin kendini savunma hakkini desteklemek tüm müttefiklerin hemfikir oldugu bir konudur. Çünkü mesru müdafaa hakki BM Sarti’nda yer almaktadir. Dolayisiyla uluslararasi hukuk, insancil hukuk tüm çatismalarda geçerlidir ve biz Ukrayna’yi desteklemeye devam ediyoruz çünkü bu ulusal hukukun korunmasiyla ilgili” dedi.



“Çin’in yaptiklari güvenligimiz için önemli”

NATO’nun Çin stratejisine iliskin gelen bir soruya yanit veren Stoltenberg, “Bence Çin söz konusu oldugunda NATO’nun uzun bir yol kat ettiginin farkina varmamiz gerekiyor çünkü çok degil birkaç yil öncesine kadar Çin’in güvenligimiz açisindan olusturdugu zorluklara hiç deginmiyorduk. Önceki stratejik konseptimizde bu konudan tek bir kelime ile bile bahsedilmiyordu. NATO’da üzerinde mutabik kaldigimiz bir dile ilk kez 2019 yilinda sahip olduk. O zamandan bu yana ortak bir pozisyon, ortak bir yaklasim gelistirdik ve sunu fark ettik: Evet, Çin Asya’da ve Çin’in NATO müttefikleriyle kara siniri yok. Ancak Çin’in yaptiklari güvenligimiz için önemli. Çin’in silahli kuvvetlerini büyük ölçüde modernize ettigini görüyoruz, komsularini ve diger ülkeleri, özellikle de Güney Çin Denizi’nde, nasil zorladiklarini görüyoruz. Çin’in insan haklarini hiçe saydigini görüyoruz. Elbette tüm bunlar güvenligimiz için önemli. Bunun aslinda NATO’nun daha önce yapmadigi bir sey oldugunu ama bugün müttefiklerin bu konuda hemfikir oldugunu kabul etmek gerekir” dedi.



“Rusya’nin simdi göçü bir araç olarak kullanmasi, komsulara, NATO müttefiklerine baski yapma girisiminin bir baska örnegidir”

Rusya’nin Finlandiya’ya düzensiz göç akinlarini yönlendirdigi iddialari ile ilgili gelen bir soruya cevap veren Stoltenberg, “Bence bu, Rusya’nin komsulari üzerinde baski kurmak için pek çok farkli araç kullandiginin bir baska örnegi; enerjiyi kullandiklarini gördük, siber saldirilari kullandiklarini gördük, demokrasilerimizi zayiflatmak için farkli türde gizli operasyonlar yaptiklarini gördük. Ayrica birkaç yil önce Karadag’da oldugu gibi Bati Balkanlar’da da bazi hükümetleri zayiflatmaya çalistilar. Dolayisiyla Rusya’nin simdi göçü bir araç olarak kullanmasi, komsulara, NATO müttefiklerine baski yapma girisiminin bir baska örnegidir ve basarili olamayacaklar” dedi.

Finlandiya’nin sinirlarini korumak için NATO’nun ülkesindeki varligini arttirmasi yönünde bir talepte bulunmadigini ifade eden Stoltenberg, “Sinir kontrolü, müttefiklerin bazen AB kurumlarinin da destegiyle kendi baslarina yaptiklari bir seydir ve Finlandiya’nin bu isi kendi basina halledebileceginden kesinlikle eminim ve bu nedenle sinirlarini kontrol etme konusunda kesinlikle dogru karari verdiklerine inaniyorum” dedi.

Kaynak: İHA