Bakan Isikhan Açiklamasi 'Asgari Ücrette Bizim Temel Hedefimiz Satin Alma Gücünün Düsmemesidir'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, "Asgari ücrette bizim temel hedefimiz satin alma gücünün düsmemesidir, Cumhurbaskanimizin liderliginde her zaman söyledigimiz gibi vatandaslarimizi enflasyona ezdirmemektir” dedi.

Bakan Isikhan Açiklamasi 'Asgari Ücrette Bizim Temel Hedefimiz Satin Alma Gücünün Düsmemesidir'
AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Mus baskanliginda toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginin 2024 yili bütçesi, Mesleki Yeterlilik Kurumunun bütçe, kesin hesap ve Sayistay raporlari ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügünün Sayistay raporlari görüsüldü. Bütçe görüsmelerinin ardindan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, komisyonda milletvekillerinin sorularini yanitladi.

Bakan Isikhan, emeklilerle ilgili seyyanen zamlarin orani ve yeni bir kademeli emeklilik sistemi sorularina yanit vererek su ifadeleri kullandi:

“2002 ile 2023 yillari arasinda ayliklara seyyanen, oransal yapilan artislar ve emeklilerimize verilen bayram ikramiyeleriyle en düsük emekliyi alan isçi emekliligi yüzde 96, tarim isçisi emeklilerimize yüzde 130, esnaf Bag-Kur emeklilerine yüzde 234, tarim Bag-Kur emeklilerine yüzde 655, emekli sandigi memur emeklilerine de yüzde 72 oraninda reel olarak artis gerçeklestirdik. Emeklilere 2018 yili Ramazan ayi itibariyle Ramazan ve Kurban Bayramlarinda 2 bin lira olarak ödemesini gerçeklestirdi. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 7664 sayili kanun ile çalisan emekliler hariç olmak üzere 2023 yili ekim ayinda gelir aylik alan 12,2 milyon emekli ve hak sahibine bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapilacaktir. Tüm bu veriler degerlendirildiginde 2002 yilinda 6 buçuk milyon olan emekli ve hak sahibi sayisinin 2023 yilinda 15,8 milyona ulastigi ve sosyal güvenlik kapsaminin da sürekli genisledigine dikkate almak zorundayiz.”

“Vatandaslarimiz GSS prim borçlari olsa bile saglik hizmetlerinden rahat bir sekilde faydalanabilmektedir”

Genel saglik sigortasi (GSS) kapsaminda olup borcundan dolayi saglik hizmetinden faydalanamayanlarin hakkinda konusan Isikhan, “GSS borcu olan vatandaslarimizin sagliga erisiminde hiçbir sorunun bulunmadigini vurgulamak isterim. Vatandaslarimiz GSS prim borçlari olsa bile hastanelere gidip saglik hizmetlerinden rahat bir sekilde faydalanabilmektedir. Geliri asgari ücretin bir bölü üçünden yani 4 bin dört 471 liradan fazla olan vatandaslarimiza aylik dört yüz iki lira prim ödeyerek aile fertleri de dahil olmak üzere saglik hizmetinin tümünden faydalanabilmelerini sagliyoruz. GSS primini ödemeyecek durumda olan vatandaslarimizin da primleri hazine tarafindan karsilandigini zaten biliyorsunuz” diye konustu.

ISKUR’un çalismalarinin yetersiz oldugu yönündeki elestirilere de yanit veren Bakan Isikhan, ISKUR’un tüm dünyada sunulan kamu istihdam hizmetlerinin yani sira is gücü piyasasina yön veren çagdas bir kamu istihdam kurumu olarak çok gün genis bir yelpazede vatandaslara hizmet sunan bir kurum oldugunu belirtti.

Isikhan, ISKUR’un uluslararasi kuruluslar tarafindan aktif programlar ve is ve meslek danismanligi faaliyetleri kapsaminda degerli milletvekilleri iyi ülke örnegi olarak gösterildigini de sözlerine ekledi.

“Normal dönemlerde yilda 440 bin aylik baglanirken EYT sürecinde biz bunu aylik olarak gerçeklestirdik”

EYT kapsaminda aylik baglamayi bekleyen 200 bin kisinin emekli olmasi için yapilacak çalismalara hakkinda konusan Isikhan, “Normal dönemlerde yilda 440 bin aylik baglanirken EYT sürecinde biz bunu aylik olarak gerçeklestirdik. Ben Istanbul’da SGK personelini ziyaret ederken aileleriyle birlikte hafta sonlari yanina getiriyorlardi ve orada da emeklilik islemleri aksamasin diye vatandaslarimizin gece gündüz çalisan personelimiz oldu. Ben huzurlarinizda da SGK personelimize tesekkür etmek istiyorum. Fazla mesai almamasina ragmen üç ay ödeyebildik. Bazi sebepler bütçedeki kisitlamalardan dolayi degerli milletvekilleri ve yapilandirma da o dönemde oldu. Bu yüzden ben personelimize de çok tesekkür etmek isterim” ifadelerine yer verdi.

“Asgari ücrette bizim temel hedefimiz satin alma gücünün düsmemesidir”

Asgari ücretin kendileri için çok temel konulardan bir tanesi oldugunu vurgulayan Bakan Isikhan, “Bir ülkenin içinde bulundugu sosyal ve ekonomik durum, geçinme endeksleri fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumu ve geçim sartlari göz önünde bulundurularak tespit edilmektedir. Bu temel bir asgari ücrettir. Bunun üzerinde ücret ödeyen is insanlarinin olduguna da tanik oldum. Tabii diyeceksiniz simdi ‘bunun altinda da ödeyenler var’ ama tabii ki vicdan burada çok önemli. Ama özellikle asgari ücrette bizim temel hedefimiz satin alma gücünün düsmemesidir, Cumhurbaskanimizin liderliginde her zaman söyledigimiz gibi vatandaslarimizi enflasyona ezdirmemektir” seklinde konustu.



“Asgari ücretle çalisan orani yüzde 40”

Isikhan, Türkiye’deki asgari ücretli çalisan oraninin yüzde 51 oldugu yönündeki iddialara, “Bu veriler nereden geliyor, çok sasiriyorum. 16,4 milyon SSK’li çalisaniniz bulunurken 6,6 milyon kisi asgari ücretli. Yani bazi vekillerimiz bu orana yüzde 50, 60, 70, neredeyse yüzde 100 diyecekler. Bu oranlar yanlis. Bu yüzden asgari ücretle çalisan kardeslerimizin oraninin yüzde 40 oldugunu da yüce heyetinizle paylasmak isterim” dedi.



“Genç is gücünü bu bakim sektörüne yönlendirmemiz dogrultusunda istihdam olusturacagiz”

Bakan Isikhan, genç istihdami bakim sektörüne yönlendirerek saglayacaklarini ifade ederek, “Dünya nasil yaslaniyorsa Türkiye de gittikçe yaslaniyor. Demans ve buna bagli alzheimer ve parkinson gibi rahatsizliklara orani gittikçe artiyor. Sunu da açikça ifade etmemiz gerekir ki artik her evde alzheimer hastasi bulunmakta. Kabul etmemiz gerekiyor ama bunun ilaci da yok. Bu yönde bakim konusu çok degerli. Insallah genç is gücünü bu bakim sektörüne yönlendirmemiz dogrultusunda da 5 milyon degil belki daha fazla istihdam olusturacagiz. Ancak burada tabii ki çalisma motivasyonumuzu, gençlere yönelik motivasyonlarin arttirilmasi yönünde çalismalar yapmam gerektigini ben çok iyi biliyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA