Husiler, Kizildeniz'de 25 Mürettebati Bulunan Kargo Gemisine El Koydu

Yemen’deki Husiler, Kizildeniz’de 25 mürettebati bulunan bir kargo gemisine el koydu.

Yemen’deki Iran destekli Husiler, Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina tepki olarak Kizildeniz’de Israil’e ait gemileri hedef alacaklarini açikladi.

Israil’e ait oldugu iddia edilen ve 25 mürettebati bulunan bir kargo gemisine Kizildeniz’de Husiler tarafindan el konuldu.

Israil Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafindan yapilan açiklamada, Yemen’deki Iran destekli Husiler tarafindan Kizildeniz’de bir kargo gemisinin kaçirilmasinin "küresel ölçekte çok ciddi bir olay" oldugu belirtildi. Geminin uluslararasi sivil bir mürettebatla Türkiye’den Hindistan’a gitmekte oldugu ve içinde hiçbir Israillinin bulunmadigini aktaran IDF, "Bu bir Israil gemisi degil" ifadelerini kullandi. Geminin kaçirilmasindan dogrudan Husileri sorumlu tutan IDF, Galaxy Leader adli geminin mürettebati arasinda hiç Israilli bulunmadigini açikladi.

Israilli is adami Abraham Ungar’a ait olan bir Ingiliz sirketine kayitli olan Bahama bandirali gemi, kaçirildigi sirada bir Japon sirketi tarafindan isletiliyordu.

Israil, geminin kaçirilmasindan Iran’i sorumlu tuttu

Israil Basbakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, geminin kaçirilmasindan Iran sorumlu tutularak, geminin bir Japon sirketi tarafindan isletilen bir Ingiliz gemisi oldugu aktarildi. Gemide Ukrayna, Bulgaristan, Filipinler ve Meksika’dan 25 mürettebat bulundugu ifade edilen açiklamada, gemide Israilli mürettebatin ise bulunmadigi aktarildi. Açiklamada, "Bu, Iran’in özgür dünya vatandaslarina yönelik saldirganliginin ve küresel nakliye rotalarinin güvenligi söz konusu oldugundan uluslararasi sonuçlar doguran bir baska Iran terörizmi eylemidir” denildi.
Kaynak: İHA